Willemsen/Bax op imposante wijze naar de winst in Strassbessenbach. Foto Albert Schreuder
Willemsen/Bax op imposante wijze naar de winst in Strassbessenbach. Foto Albert Schreuder Foto: Albert SchreuderNetherlands

En dat is 95 voor Daniël Willemsen

STRASSBESSENBACH/LOCHEM – De jongeren leken dit jaar de macht te hebben overgenomen bij de strijd om de wereldtitel zijspancross. In het mooie Duitse Strassbessenbach bleek de 45-jarige Daniël Willemsen nog geenszins afgeschreven. De tienvoudig wereldkampioen won met Robbie Bax beide manches en daarmee zijn 95e Grand Prix-zege. Vorige week toonde dit duo zich al de snelste tijdens de eerste zijspancrosswedstrijd op de Zwarte Cross. Hermans/Musset moesten genoegen nemen met een vijfde plaats en zien Bax/Stupelis geleidelijk hun tweede plaats in het klassement bedreigen.

Tal van Achterhoekse fans hoopten op een podiumplaats voor Koen Hermans nadat hij bij de kwalificaties de snelste was geweest. Door een slechte start van de eerste manche gingen die kansen al snel in rook op. De Hengeloër ging met zijn Franse maat Nicolas Musset als laatste weg en begon aan een imponerende inhaalrace. Met een zesde plaats hielden zij de schade beperkt, vlak achter de concurrenten Vanluchene/van den Bogaart en Bax/Stupelis die elkaar het leven zuur maakten in de strijd om de vierde en vijfde plek.
Vooraan verraste de jarige Julian Veldman (19) door als eerste weg te stuiven. Tot de derde ronde bleef hij aan de leiding, maar Daniël Willemsen bewees op dit moment over het snelste zijspan te beschikken en hem te passeren. In deze situatie kwam verder geen verandering. De Fransman Giraud zat hier kort achter, maar was al lang blij een keer het einde zonder pech te halen en was tevreden met een derde positie.
Keuben/Rietman eindigden als 16e, Roes/van Hal als 18e. Van Werven/Mans vielen vier ronden voor het einde uit.

In de tweede manche stelden Willemsen/Bax direct orde op zaken. Vanaf de start namen ze de kop om deze niet meer af te staan. Na alle tegenslag dit seizoen zat eindelijk alles weer mee. Bewonderenswaardig hoe de oude rot toch elke keer weer terugvecht. Als beloning won hij voor de 95e keer een Grand Prix met in totaal 206 manche-overwinningen!
Veldman/Janssens volgden wederom goed in hun spoor en waren dik tevreden met hun tweede plaats in de manche en het dagklassement. Daarachter lagen Dierckens/Rostingt lang op de derde plaats, achtervolgd door Bax/Stupelis en Hermans/Musset, die dit keer wel goed gestart waren. In tegenstelling tot Vanluchene/van den Bogaart die als 15e begonnen en op hun beurt aan een inhaalrace begonnen en als zesde finishten.
Nadat Dierckens terugviel schoven Bax en Hermans een plaatsje op naar de derde en vierde plaats. Bax en Stupelis mochten als derde in het dagklassement op het podium klimmen. Keuben/Rietman kwamen als 11e over de streep, die Roes en Van Werven helaas niet haalden.
In de top van de ranglijst veranderde weinig. Hermans en Vanluchene veroverden evenveel punten, terwijl Bax slechts drie puntjes inliep. Willemsen pakte de volle 50 punten, maar staat nog op gepaste afstand van de Top 3.
A.s. zondag de 10e Grand Prix van de 12 in Stelpe, Letland.

Dagklassement Strassbessenbach:
1. Willemsen 50 punten
2. Veldman 44 pnt
3. Bax 36 pnt
4. Giraud 36 pnt
5. Hermans 33 pnt
6. Vanluchene 33 pnt
13. Keuben 15 pnt.

WK-klassement na 9 races:
1. Vanluchene 384 punten
2. Hermans 318 pnt
3. Bax 297 pnt
4. Willemsen 254 pnt
5. Varik 240 pnt
6. Giraud 217 pnt
7. Brown 213 pnt
8. Veldman 195 pnt
14. Van Werven 148 pnt
17. Keuben 56 pnt.


Extra geld voor ontwikkeling Achterhoek

REGIO - De Achterhoek ontvangt voor de periode 2018 tot 2020 zo'n drie miljoen euro extra vanuit het subsidieprogramma Gelderse Gebiedsopgave, waarmee de provincie de economie van de Gelderse regio's wil versterken. Daarnaast is er nog 1,5 miljoen gereserveerd als aanvulling op de Regiodeal die de Achterhoek met het Rijk wil sluiten. In totaal krijgt de Achterhoek daarmee 10,5 miljoen euro uit de middelen van de gebiedsopgave.

In 2016 is zeven miljoen toegekend aan de Achterhoek. Hiermee zijn onder andere de projecten Smart Business Center, Smart Technical Eduation, Smart Mobility as a Service en Urban Oasis (mede) gefinancierd. Ook projecten als Zon op Erf, De Groene Kunstmestfabriek, Achterhoek 2020Jong en de EuregioAcademie ontvingen een bijdrage. De Achterhoek zal met de gelden uit de Gebiedsopgaven projecten financieren die passen binnen de thema's van de Agenda2030: Economie & Talent, Wonen & Zorg, Mobiliteit & Vervoer en Energie & Agro.