Burgemeester Besselink zwiert aan de kabelbaan. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Besselink zwiert aan de kabelbaan. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

'Ik ben onder de indruk van de route en vele activiteiten die ontwikkeld worden'

Vervolg van voorpagina

BAAK - Maar ook de Japanse duizendknoop en de grote berenklauw gedijt langs de route uitstekend. En die is Helmich en ook de gemeente liever kwijt dan rijk. Bij het zien van de kabelbaan kwam het kind bij de wandelaars weer boven. Zo ook bij de burgemeester, die na Frans even door het bos zoefde. De route ging verder over de idyllische boogbrug naar het eilandje en de gesprekken verstomden even toen de wiebelige touwbrug naar de overkant genomen moest worden. Opperste concentratie was nodig. De burgemeester en de andere wandelaars waren aangenaam verrast over de route. Velen kenden het bos van het passeren met fiets of auto, maar wisten niet dat dit er allemaal te zien en te beleven was. Opmerkingen als 'Vaak langs gereden, maar nog nooit gewandeld' en 'Zeker een plek om terug te komen met de (klein)kinderen' werden dan ook gemaakt.

Aan de voorkant van Huize Baak werd nog even stil gestaan en vertelde Helmich dat het eigenlijk de achterkant van het pand was en dat in tijden van weleer door de grote boog, die nu dicht is gemaakt met glas, de koetsiers hun paarden met rijtuigen manoeuvreerden. De wandeltocht eindigde daar waar hij begonnen was, bij het Wapen van Baak. Nadat de kroeg en de deel bewonderd waren, werd onder het genot van een drankje en hapje gezellig verder gepraat op het terras.

Burgemeester Besselink bedankte de gids voor de leuke en leerzame rondwandeling en de andere wandelaars voor de gezellige middag. "Ik ben al op veel plekken geweest in de gemeente, en ik wist dat het mooi was, maar vandaag heb ik toch weer een mooie plek ontdekt die ik nog niet kende", zei ze in haar dankwoord tegen Helmich. "Ik ben onder de indruk van de route en van de vele activiteiten die ontwikkeld worden". Helmich nam de woorden dankbaar in ontvangst en voegde er aan toe dat het realiseren van onder andere de kabelbaan en het onderhoud van de paden niet tot stand was gekomen zonder de enorme inzet van veel Baakse vrijwilligers. Na een laatste oproep van Vries om bij thuiskomst en tekencheck te houden, nam iedereen afscheid van elkaar.

De andere wandelingen waar burgemeester Besselink heeft gewandeld met inwoners en ondernemers waren achtereenvolgens in Hengelo (Fototegelroute), Hummelo (Enghuizenroute), Halle/Zelhem (Boelekeerlspad) en Vorden (Achtbruggentocht).

Frans Helmich, de wandelgids tijdens de wandelroute in Baak, toont op de kaart waar de route de wandelaars heen brengt. Foto: Alice Rouwhorst