Naast diverse motorklassen en een fietsklasse, is er ook een quadklasse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Naast diverse motorklassen en een fietsklasse, is er ook een quadklasse. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Inschrijving Stugge Veer Cross gaat binnenkort open

WICHMOND - Het is opletten voor eigenaren van een brommer, quad of crossmotor uit de regio. Vanaf vrijdag 3 augustus gaat namelijk de inschrijving open voor De Stugge Veer Cross. Op 9 september 2018 zal de derde editie hiervan plaatsvinden op het kermisterrein te Wichmond. Het belooft een gezellig crossspektakel te worden met als afsluiting een bruisend feest in de tent. Motorcross behoort tot een van de eerste levensbehoeftes van een echte Achterhoeker, zo vindt de organisatie, en zij wil dat graag vieren met deelnemers uit de omgeving die het amateurniveau niet ontstegen zijn.

Verschillende klassen
Voor de brommerklasse kunnen jongeren zich inschrijven die met een brommer rond huis of op het land crossen. Of deelnemers die voor de lol een woeste machine onder de 50cc aanschaffen. Voor de wat ervarenere jonge crossers is er de motorenklasse <125 cc. Hier strijden de 65cc, 80cc en 85cc tegen elkaar. Voor de (bijna) volwassen strijders op twee wielen is er de motorklasse ≥125cc, dus motoren vanaf 125cc. Deze klasse wordt opgedeeld in drie groepen in verband met de verwachte grote belangstelling. Daarnaast is er natuurlijk de quadklasse voor deelnemers met een slecht functionerend evenwichtsorgaan of een voorliefde voor vier wielen. Als klap op de vuurpijl, of onder het motto 'de jeugd heeft de toekomst', zal de fietsklasse <12 jaar worden gehouden. Het streven van de organisatie is naar een fifty-fifty verdeling tussen de sekse. Dus vrouwelijke aanmeldingen worden zeer op prijs gesteld. En zoals vorig jaar ook het geval was; meedoen is belangrijker dan winnen!

Online inschrijving
Inschrijven kan vanaf vrijdag 3 augustus 23:59.59 uur. De inschrijving stopt een week later op vrijdag 10 augustus om 23:59.59 uur. Net op vakantie of niet in de gelegenheid om je aan te melden? Zorg dan dat iemand anders dit kan doen. Ga naar de website voor meer informatie over de inschrijving. Of houd de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws.


www.destuggeveercross.nl

facebook.com/destuggeveercross


'Fiets de boer op' weerstaat de hitte

HENGELO - Onder het gulden motto 'Fiets de boer op' verscheen op 21 juli een grote groep gegadigden, die bereid was de hitte en droogte van het Hengelse landschap te weerstaan om een gezellig bezoek aan de boer te brengen. Gezien de zware last die de boer in deze tijden van droogte moet dragen, maar ook de vaak onvriendelijke kritiek die hem ten deel valt, mag dit bezoek als een welkome verademing gezien worden.

Door Leo van Dam

Er is geen ander volk dan het boerenvolk dat in onze meest primaire levensbehoefte voorziet. Een geïnteresseerd bezoek aan de boer is als moreel klopje op de schouders van het boerengezin en dan ook geen overbodige luxe. Maar er zijn veel meer redenen om aan een 'Fiets de boer op' deel te nemen. Het fraaie coulisselandschap, dat het directe gevolg is van eeuwenlang nuttig gebruik van het landschap door boeren, is zeker een zeer belangrijke reden de ogen de kost te geven. Men bedenke hierbij dat als de boeren er niet meer zouden zijn, het landschapsbeheer niet gratis door hen maar door overheden en natuurverenigingen gedaan moet worden. Maar die kunnen dat niet bekostigen en willen daarom veel meer belasting of donaties en subsidies.

Het Nederlandse landschap kent een internationale faam. Mede door de lage horizonten, die door onze grote schilders van de Gouden Eeuw van epische luchtpartijen voorzien werden, de rivierdelta die in de Lage Landen richting zee ontlast wordt, en de noeste werkers van de ontwatering van zee, meren en moerassen, is ons nationale landschap een museum geworden. "Een 'Fiets de boer op' is daarom niet alleen gezellig, een moreel steuntje in de rug van de boer, maar ook zeer leerzaam. Voor niets gaat de zon op, maar het voedsel valt ons niet als heilig manna ten deel. Daar hebben we de boeren voor, en fietsen we even naar hen toe in plaats van dat we er ongeïnteresseerd aan voorbij gaan."

Voor een versnapering alvorens aan 'Fiets de boer op' deel te nemen, stond in het hart van Hengel de firma Langeler paraat om in de behoeften te voorzien. Waarmee ook maar weer gezegd is, dat naar goed Achterhoeks gebruik ook hier het nuttige met het aangename verenigd werd. Daarom ook dat de organisatie van 'Fiets de boer op' ergens op de route de deelnemers opwachtte met pannenkoeken.


Vierde Jonge duivenvlucht uit Tienen

BRONCKHORST - Uitslagen van de vluchten van de drie duivenverenigingen in de gemeente Bronckhorst: PV De Koerier uit Zelhem, PV Vorden en PV Steeds Sneller Hengelo. Op zondag 29 juli stond de vierde jonge duivenvlucht op het programma vanuit het Belgische Tienen.

PV De Koerier uit Zelhem
De winst op deze vlucht zou uiteindelijk gaan naar Gerard Dijcker uit Zelhem. De duiven moesten komen vanuit het Belgische Tienen, door 5 liefhebbers werden 39 duiven ingezet. De afstand tot aan Zelhem was ongeveer 164 kilometer. Het startschot klonk om 08.30 uur. Uitslag: G. Dijcker 1, 2, 5; H. Niesink 3, 6, 8, 9, 10; E. te Pas 4; M. Burghout 7.

PV Steeds Sneller Hengelo
Voor de liefhebbers van Steeds Sneller Hengelo telde 1 vlucht dit weekend; de Jonge duivenvlucht vanuit Tienen (165 kilometer), 6 deelnemers, 79 duiven. Uitslag: R. Koers 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 18, 19, 20; G. Haverkamp 3, 17; J. Teunissen 12, 16; G. Duitshof 13.

PV Vorden
De vierde jonge duivenvlucht vanuit Tienen werd een overwinning voor Paul Hendriks 1; Th J Berentsen 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12; Ronny de Beus 10.

Deelnemers aan 'Fiets de boer op' kregen een versnapering bij Langeler alvorens  deel te nemen. Foto: Leo van Dam