Maansverduistering boven Hengelo. Foto's: John Mokkink
Maansverduistering boven Hengelo. Foto's: John Mokkink Foto:

Zondagmiddagwandeling op landgoed Zelle

HENGELO/RUURLO - Elke maand organiseert IVN Noord-Midden Achterhoek een gratis wandeling voor iedereen. Op zondag 12 augustus is een mooie wandeling gepland met vooral veel aandacht voor het landschap op landgoed Zelle tussen Hengelo (Gld) en Ruurlo.

Het is een oud landgoed, want Het Goet te Selle wordt al in 1326 vermeld met als bezitter Pelgrim van Zelle. Sinds 1838 is het eigendom van de familie van Dorth tot Medler. In 1840 krijgt Huize Zelle zijn huidige vorm in neoclassicistische stijl. Het hart van het landgoed, ongeveer 94 ha, is nu een historische buitenplaats.
Onderweg zullen de natuurgidsen van het IVN vooral op de natuur en het landschap ingaan. De route loopt door een oud Achterhoeks gebied met een afwisseling van weilanden, akkers, houtwallen, bossen, oude bomen, zandwegen, gracht en slingerende bospaden. In het hart van het landgoed bevindt zich een lanenstelsel met een zichtlaan voor Huize Zelle en een zevensprong. Tijdens de wandeling passeren de deelnemers een waterdoolhof (staat nu droog) en een oude zwemvijver omringd met koningsvarens.
De koffiestop onderweg is bij het informatiebord over brandrode runderen. Die grazen daar in een natuurlijke omgeving met een grote waterpoel (plas) in het midden. Deze koeien blijven het hele jaar buiten en kunnen goed leven op schrale gronden. De koffie of thee kost 50 eurocent. Meelopen kost niks, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de zichtlaan voor Huize Zelle. De wandelroute is ruim 4 km. Bij voldoende interesse kan de wandelroute eventueel uitgebreid worden naar 6 km.
De start is om 14.00 uur. Terug ongeveer 16.00 uur. De startplaats is bij de Zevensprong op de zichtlaan tegenover Huize Zelle, Ruurloseweg 92, Hengelo G. Nadere info bij de hoofdgids Willem Boerman, tel. 06-50586340 of w.boerman@kpnmail.nl.


Fietstocht De Heurne

RUURLO – De Ruurlose buurtschap De Heurne houdt zondag 12 augustus haar jaarlijkse fietstocht waaraan iedereen kan deelnemen. De fietsroute heeft een lengte van rond de 35 kilometer. De start is tussen 11.00 en 11.30 uur bij de familie Te Velthuis aan de Tolhutterweg 23. De deelname kost zeven euro per persoon inclusief een warme hap halverwege de tocht.


Maansverduistering

HENGELO - De maansverduistering op vrijdagavond 27 juli werd gefotografeerd door John Mokkink uit Hengelo vanaf de bovenste verdieping van een appartementencomplex. Hij voegde meerdere foto's van de bloedrode maan samen tot één foto. De eerste foto is genomen om 22.45 uur, de laatste 00.30 uur.

Belangstellenden in heel Nederland zochten deze 'bloedmaan' aan de hemel. Helaas was het op meerdere plaatsen bewolkt, zodat zij de maan niet konden zien.
Rond 21.30 uur stonden de meeste mensen buiten om te kijken naar het opkomen. De volledige maansverduistering was op het hoogtepunt om 22.22 uur. Om 23.14 uur was de maansverduistering voorbij.

Maansverduisteringen komen niet vaak voor, de vorige was in 2015. De volgende wordt in januari 2019 verwacht.


Opruiming bij Drukkerij De Arend

DOESBURG - In de Historische Boekdrukkerij De Arend in Doesburg wordt op 5 augustus tijdens de Culturele Zondag opruiming gehouden van boeken en tijdschriften. Tevens is er een tentoonstelling ingericht van pentekeningen en aquarellen van Jochem Niks uit Enschede. In dit kleine museum zijn vele gereedschappen uit de boekdrukperiode te bekijken. Ook worden de 260 letterbakken met zowel loden als houten letters getoond. Men vertelt over het gebruik er van en daarbij komt de geschiedenis van deze historische boekdrukkunst aan de orde en de aansluiting daarvan op het huidige computertijdperk. De historische drukkerij is deze zondag tussen 12.00 - 17.00 uur gratis te bezoeken. De Arend, Burg. Nahuyssingel 28, Doesburg. Toegang gratis. Informatie www.boekdrukkerijdearend.nl.