De Kampioenschappen Gelderland en Flevoland zijn in Steenderen. Foto: Theo Janssen
De Kampioenschappen Gelderland en Flevoland zijn in Steenderen. Foto: Theo Janssen

In de ban van paardensport

STEENDEREN - Tweemaal per jaar kunnen ruiters en amazones via de Kampioenschappen Gelderland en Flevoland een startbewijs bemachtigen voor de Nederlandse Kampioenschappen. Dit jaar is de strijd om deze tickets in Steenderen. De wedstrijden aan de J.F. Oltmansstraat starten vanaf 9.00 uur en zijn tot laat in de middag te volgen. Toegang en parkeren is gratis.

Op 4 augustus komen de ponyruiters in actie. In vele disciplines zijn er titels te behalen. Uiteraard komt dressuur en springen aan bod, maar ook het 4- en 6-tal rijden is te zien en het verenigingskampioenschap. Paardensport voor ruiters en amazones tot en met 18 jaar in alle disciplines. Op vrijdag 10 augustus komen de paarden aan bod. Op de vrijdag is de eerste selectie dressuur en springen. De beste combinaties van deze dag komen op zaterdag 11 augustus wederom in de ring en gaan dan strijden om de titels. Misschien is hier al de toekomstige Olympische kampioen in actie zien. Het niveau van de sport en kwaliteit van de paarden en ruiters is hoog. Zoals verwacht mag worden in de provincie waar paardensport een van de kernsporten is. Per wedstrijddag zijn er zo'n 1500 combinaties te bewonderen. Samen met ouders, eigenaren, grooms, opa's en oma's, et cetera komen zij naar de J.F. Oltmansstraat om aan te moedigen en support te geven.
Paardensportvereniging De Zevensteen uit Steenderen is een van de 14 paardensportverenigingen uit de gemeente Bronckhorst. Niet de grootste club, maar wel met een fantastische groep vrijwilligers die onder aanvoering van de concourscommissie het evenement oppakken. Zonder hen, de financiële impulsen vanuit het bedrijfsleven en het beschikbaar stellen van de terreinen door de families Winkel en Willemsen is het niet mogelijk om zo'n evenement van de grond te krijgen.
Naast de paardensport is er ook een strodorp. Hier zijn verschillende standhouders met allerlei producten en lekkernijen. Ook is er voor de kleinste kinderen een springkussen, vertier en vermaak. Samen met de mogelijkheid tot een hapje en drankje is het evenement in Steenderen een leuk uitje voor het gehele gezin.


Koen Hermans wint eerste Grand Prix

STELPE / HENGELO – Koen Hermans heeft de eerste Grand Prixzege op zijn naam geschreven. Volgens de deskundigen zat het er al een tijdje aan te komen, maar het moet toch maar gedaan worden. Op indrukwekkende wijze kwam de Hengeloër met bakkenist Nicolas Musset in beide manches als eerste over de streep en pakten zij zodoende de dagzege in het Letse Stelpe.

In de laatste wedstrijden leken juist de ervaren combinaties Bax/Stupelis en Willemsen/Bax in goede vorm en een aanval te doen op de overheersing van Vanluchene/van den Bogaart en Hermans/Musset. Des te groter mag de prestatie van Hermans/Musset genoemd worden. Alle concurrenten waren aanwezig en vielen niet uit door crashes of pech. In het warme Stelpe namen de Fransen Giraud/Badaire aanvankelijk de leiding, gevolgd door Hermans/Musset, Dierckens/Rostingt en Vanluchene/van den Bogaart. Dierckens/Rostingt vielen al snel terug, zoals zo vaak dit seizoen, terwijl Bax/Stupelis aansloten en al snel doorschoven naar positie 3. Halverwege lukte het Hermans/Musset langs Giraud/Badaire te sturen, de kop over te nemen en direct een flink gat te slaan. Onbedreigd wisten ze naar de winst van deze manche te rijden. Bax finishte als tweede voor Vanluchene, Giraud, Wilkinson en Willemsen, die zijn goede uitslagen van de laatste wedstrijden geen vervolg kon geven. Veldman eindigde als negende, Van Werven (met Van Gaalen in de bak) tiende, Keuben veertiende. In de tweede manche lieten Hermans en Musset geen twijfel bestaan over hun bedoelingen. Vanaf de start leken ze geen last te hebben van de opgelopen temperatuur tot 37 graden en stoven als eerste weg. Eerst achtervolgd door Giraud/Badaire, later door Vanluchene/vanden Bogaart en Bax/Stupelis. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Achterhoeker met 10 seconden voorsprong totdat ze stuitten op de Letse achterblijver Variakojis. Ze moesten hun zijspan loswrikken voor ze hun weg konden vervolgen, maar intussen had Vanluchene net langs deze combinaties kunnen sturen en de leiding genomen. Niet voor lang want bliksemsnel wisten Hermans/Musset weer de koppositie over te nemen en feilloos naar de overwinning te rijden voor Bax, Vanluchene, Veldman, Wilkinson, Willemsen en Giraud. Van Werven finsihte weer in de Top 10 als negende, Keuben pakte WK-punten met zijn 12de plaats. De eerste Grand Prixoverwinning voor Koen Hermans en dat er nog maar veel mogen volgen! Hoezeer de crossers hadden geleden op deze zware baan bleek wel bij de prijsuitreiking, waar Nicolas Musset ontbrak omdat hij nog moest herstellen! In het WK-klassement liep Hermans 10 punten in op leider Vanluchene, en verstevigde de tweede positie door zes punten uit te lopen op Bax. Nog twee wedstrijden te gaan: 26 augustus in Roggenburg (Zwitserland) en 2 september in het Franse Vesoul.
Dagklassement Stelpe: 1. Hermans 50 punten, 2. Bax 44 pnt, 3. Vanluchene 40 pnt, 4. Wilkinson 32 pnt, 5. Giraud 32 pnt, 6. Veldman 30 pnt, 7. Willemsen 30 pnt, 10. Van Werven 23 pnt, 12. Keuben 16 pnt.
WK-klassement na 10 van de 12 races: 1. Vanluchene 424 punten, 2. Hermans 368 pnt, 3. Bax 341 pnt, 4. Willemsen 284 pnt, 5. Varik 264 pnt, 6. Giraud 249 pnt, 7. Veldman 225 pnt, 8. Brown 213 pnt, 14. Van Werven 171 pnt, 17. Keuben 72 pnt.