Rian Noevers, Laura de Jong, Lynn Woerts en Ian Woerts (v.l.n.r.) trainen voor de halve marathon. Foto: Luuk Stam
Rian Noevers, Laura de Jong, Lynn Woerts en Ian Woerts (v.l.n.r.) trainen voor de halve marathon. Foto: Luuk Stam

Lynn en haar vrienden lopen hard voor diabetesonderzoek

Hengeloërs doen mee aan halve marathon in Rotterdam

Door Luuk Stam

HENGELO - Ze woog drie jaar geleden nog maar 47 kilo, had 10 liter vochttekort en kwam in het ziekenhuis terecht, waar ze een week op de medium care lag. Diabetes type 1, zo luidde de diagnose. Het kostte maanden om weer aan te sterken. Sindsdien is de ziekte deel van haar leven. Dat weerhoudt Lynn Woerts (26) uit Hengelo er echter niet van om te sporten.

In Rotterdam doet ze op zaterdag 6 oktober mee aan de halve marathon tijdens de eerste editie van de New York Mini Marathon. Met het lopen van de 21,1 kilometer wil de Hengelose geld ophalen voor onderzoek naar haar ziekte en die van ruim een miljoen andere Nederlanders. Ze loopt niet alleen, maar in een zeskoppig team van familieleden en vrienden. In het team dat de naam 't Wilde Oosten draagt, is ook haar broertje Ian (23) van de partij. Schoonzus Laura de Jong (25) trekt de hardloopschoenen aan. Zij neemt in haar kielzog vriendin Rian Noevers (25) mee. En ook basisschoolvriendin Rinske Weustenenk (26) – woonachtig in Rotterdam, maar van oorsprong Hengelose – maakt samen met haar vriend deel uit van het team. Daarnaast reizen andere familieleden en vrienden in het eerste weekend van oktober mee naar de Havenstad om Woerts en haar teamgenoten aan te moedigen. "Ik vind het super dat ze met mij meelopen en dat ook anderen zo meeleven", vertelt de Hengelose. "Voor mij is dat een grote steun. Het is heel fijn om te merken dat je niet alleen staat."

De gedachte achter de New York Mini Marathon in Nederland is het feit dat het lopen van de echte marathon in de grootste stad van Amerika voor menigeen een droom is, net zoals het voor diabetici een droom is om te genezen. De organisatoren van het evenement omschrijven diabetes als een marathon waarvan velen niet weten of ze de finish halen. Doordat het lichaam van iemand met diabetes geen insuline meer aanmaakt, kan schade ontstaan aan onder meer hart, ogen en nieren. Woerts heeft daarom een glucosesensor op haar buik waarmee ze de suikerwaarde in haar bloed continu in de gaten kan houden. Als de waarde te ver daalt of stijgt, moet ze de insuline handmatig toedienen.

Haar grote wens is dat er in de toekomst een apparaatje in haar lichaam en dat van andere diabetespatiënten kan worden geplaatst, dat steevast de waardes op peil houdt. De ontwikkeling daarvan is momenteel in volle gang. "Dat zou echt mooi zijn", vindt Woerts. "Nu ben je er 24/7 mee bezig. Ook 's nachts." De halve marathon zal dan ook een flinke kluif worden. Ook tijdens het lopen moet ze de suikerwaarde in haar bloed nauwlettend in de gaten houden. Pas afgelopen juli begon haar training. Eerst met een rondje van 3 kilometer, maar inmiddels heeft ze de 19 kilometer al gehaald. "Waar een wil is, is een weg", klinkt het.
Op de website van de New York Mini Marathon heeft team 't Wilde Oosten een eigen pagina, waar gedoneerd kan worden. Het doel is om met het team minimaal 1.000 euro binnen te halen. Mede door donaties van sponsoren staat de teller nu al op bijna 700 euro.
Waar de Hengelose met haar actie een steentje bij wil dragen aan het diabetesonderzoek, hoopt ze ook bewustwording te creëren. "Mensen staan er niet bij stil welke complicaties er op kunnen treden", zegt Woerts. "Ik wist dat zelf ook niet. Nu wel, maar ik denk er zo min mogelijk aan. Diabetes is een deel van je leven, maar het mag je leven niet gaan leiden." Lynn en haar teamgenoten steunen kan via de website.


www.newyorkminimarathon.nl/team/wilde-oosten