Fred Diks signeert boeken na een interessante avond speciaal voor kinderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Fred Diks signeert boeken na een interessante avond speciaal voor kinderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Fred Diks fluistert feitjes in Flophouse

TOLDIJK – Schrijver Fred Diks was verrast: 45 kinderen van groep 5 tot en met 8 van De Rank in Toldijk die in Flophouse naar hem zaten te luisteren. Vrijwilligers van de Flopbieb hadden een speciale avond georganiseerd voor deze kinderen van de Kinderclub, maandag 24 september. "Dit is wel heel erg leuk," vonden de vrijwilligers en ook Fred Diks.

Door Liesbeth Spaansen

De kinderen kregen in een met voetbalspullen versierde Flophouse ranja en een mini cupcakeje vooraf aan de voorstelling; want dat was het uiteindelijk. Fred Diks uit Hengelo (vlakbij Toldijk) was eerst schoolmeester op een basisschool in zijn woonplaats, daarna ook schrijver en hij houdt van voetbal. Dan heb je wat te vertellen. Een aantal boeken zijn ook verfilmd en er zijn liedjes gemaakt. Fred Diks was deze avond ook even zanger.
Het zou een uurtje duren, deze voorstelling. Het werd zeker een half uur langer. Charlotte Loman van de Kinderclub opende de avond en stelde de kinderen, bijna allemaal in sporttenue en Fred Diks aan elkaar voor. Deze zag judoka's, tennissers, paarden- en gymmeisjes en veel voetballers. Daarom vertelde hij eerst over voetballen. "Ik was gek op voetbal, voetbalde zelf en ik werd later ook trainer bij onder ander Pax, MvR en Silvolde. Ik vond het ook leuk om over voetbal en wedstrijden te schrijven en dat doe ik nu al 34 jaar."
Toen het hem leuk leek om een kinderboek te schrijven, eentje zou al genoeg zijn, wist hij eigenlijk niet goed hoe dat moest. "Het is beter om verhalen te schrijven over iets waar je veel van weet." Zo kwam het dat Fred Diks de kinderen feitjes influisterde over hoe hij een voetbalverhaal bedenkt. "Juf Alice op mijn school vertelde dat haar Koen moest voetballen en dat ze hoopte dat haar Koen Kampioen werd. Ik had meteen een titel. Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar gaf het boek 'Koen Kampioen' uit."
Vijftien jaar geleden schreef Fred Diks zijn eerste boek en hij heeft nu zestig titels op zijn naam, voor verschillende leeftijdsgroepen. Koen Kampioen en De Kameleon zijn de bekendste. Daarnaast schreef hij met beroemde voetballers, zoals Arjan Robben. Inmiddels zijn er van Koen Kampioen ook luisterboeken, meelees cd's, boeken in braille, een televisieserie, theatervoorstelling, dorp, krant, ijsje en bollen met veel pit.
Fred schreef mee met het boek van Stichting Lezen en Schrijven van prinses Laurentien, die zich inzet om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. "Je hebt meer geluk in je leven als je goed kunt lezen. Daarom heb ik mij daarvoor ingezet." Ook mocht hij het kinderboekenweekgeschenk schrijven voor scholen op Aruba. Het omdraaiboek 'Superoma in coma' is in het Nederlands en Papiaments geschreven. Als de kinderen vragen of Fred een stukje kan voorlezen, doet hij dat graag. Tot slot vertelde Fred dat hij een boek schrijft met professor Erik Scherder, dat gaat over hersenen.
Lang stilzitten hoefden de kinderen van de Kinderclub niet. Bij het liedje dat Fred zong over de warming-up konden de kinderen in actie komen, een sportief momentje.
Tot slot mochten de kinderen vragen stellen. Zo wilden ze weten hoe lang Fred over zijn eerste boek gedaan heeft, hoeveel hij verdient met schrijven, hoeveel van zijn boeken er in totaal zijn gedrukt en of Koen ooit Kampioen zal worden. "Dat zal pas bij het allerlaatste boek gebeuren," lachte de schrijver.
Charlotte Loman sluit af. "Wat een leuke avond. Zelf heb ik veel geleerd over boeken drukken. Maar zestig boeken schrijven in vijftien jaar betekent vier boeken per jaar." Waarop Fred Diks antwoordt: "Dat kan makkelijk, als je dingen doet die je leuk vindt."
Nadat Fred Diks boeken en boekenleggers signeerde was de avond ten einde. "Fred bedankt!"


www.flophouse.nl/bieb/