Voorzitter van de marktvereniging Anton van Ingen (l.) krijgt voor 120-jarig jubileum de felicitaties van wethouder Evert Blaauw. Foto: Liesbeth Spaansen
Voorzitter van de marktvereniging Anton van Ingen (l.) krijgt voor 120-jarig jubileum de felicitaties van wethouder Evert Blaauw. Foto: Liesbeth Spaansen

Na 120 jaar nog steeds een actieve
marktvereniging in Hengelo

HENGELO – Voor het 120-jarig jubileum van de marktvereniging Hengelo gingen voorzitter Anton van Ingen en secretaris Annelies Wolsink aan de slag om daar een klein feestje van te maken. "120 jaar is geen exacte datum voor een jubileum, maar het bestuur wilde toch bij dit feit stilstaan. Daarom hebben we een uitgebreide markt georganiseerd, met muziek van de Trekkebuuls, streekproductenkramen en oude ambachten. Natuurlijk was er de marktverloting."

Door Liesbeth Spaansen

Wethouder Evert Blaauw bezocht de jubileummarkt met de doorlopende presentatie over 120 jaar Marktvereniging met films van onder andere paardenmarkten, oude foto's en krantenknipsels in het voormalige gemeentehuis. Hij is geïnteresseerd in de geschiedenis van de weekmarkt en praat met Anton van Ingen over het belang van het marktplein.

Bij de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) werden 150 tassen gekocht, die als goodybags met producten van standhouders van de weekmarkt werden uitgedeeld. Robert Busscher van het vakblad van de CVAH: 'De Koopman' kwam feliciteren en schrijft een artikel voor het blad, uitsluitend voor leden.

Ontstaan
Markten van Hengelo vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen. In 1658 gaf de Hertog van Gelre marktrechten aan Hengelo. "Hengelo was en is het centrum van de omgeving, vele wegen leidden naar Hengelo, toen en nog steeds. Bovendien was er op de grens van rivierklei en zandgrond een levendige ruilhandel tussen rijke en armere boeren, vandaar dat toen de marktplaats rond de kerk was." In 1898 werd de marktvereniging opgericht.
Het paard werd na tweede wereldoorlog met de komst van de trekker een hobbydier. Toentertijd werden jaarlijks duizenden paarden verhandeld en de vele cafés floreerden toen. Paarden werden het de trein vanuit onder andere Polen naar Winterswijk getransporteerd. Vandaaruit werden ze naar Hengelo gelopen. De paardenmarkt is in Hengelo gestopt in 2013.

Marktvereniging Hengelo en ook Zelhem
Anton van Ingen, al bijna dertig jaar in het bestuur en nu voorzitter van de marktvereniging, kwam in 1975 naar Hengelo als dierenarts. "Ik was altijd bezig met paarden. Ik verrichte keuringen op de toen vijf paardenmarkten per jaar. Ik fokte ook zelf paarden, nu nog steeds trouwens. Toen een bestuurslid uitviel in 1990, kwamen ik in het bestuur. Mijn voorgangers waren Gert Harmsen en Bert Jolink."
De markt in Hengelo heeft acht vaste kramen. "Met kaas, vis, groenten, kip, horloges en batterijen, noten, worst en bloemen. In Zelhem, die markt organiseren we volgend jaar voor het tiende jaar, staan veertien kramen. Beide markten zijn op vrijdagmiddag." Verloop van de kraamhouders is niet hoog. "Toevallig is de poelier na dertig jaar gestopt, maar die is overgenomen door een andere. Het loopt goed, de mensen zijn tevreden."

De marktvereniging nam de organisatie van de weekmarkt over van de gemeente Bronckhorst. "De gemeentebode was destijds de marktmeester. Er zat veel werk in de organisatie en de financiën. We zorgen voor eigen inkomen door de verhuur van de kramen, maar ook van tenten en dranghekken voor evenementen.
Naast de weekmarkt op het Raadhuisplein naast het oude gemeentehuis, organiseert de vereniging de paardenmarkt met keuringen op de Hietmaat en in samenwerking met rijverenigingen worden concoursen georganiseerd. Er is een voorjaarsmarkt met veulentjes en lammetjes, een zomer- en najaarsmarkt. We doen Sinterklaasacties met Pieten op de markt, een Pleinenfeest en met de Kerstmarkt delen we chocolademelk en glühwein uit," noemt Anton tot besluit.


www.marktvereniging.nl