Tafereel van de winnende wagen 'Gruwelbos' van bouwgroep VIP 2.0. Foto: Alice Rouwhorst
Tafereel van de winnende wagen 'Gruwelbos' van bouwgroep VIP 2.0. Foto: Alice Rouwhorst

VIP 2.0 wint wederom Baakse optocht

Baak - Net als vorig jaar is de groep VIP 2.0 volgens de jury de winnaar van de Baakse kermisoptocht. Dit keer met de wagen Gruwelbos. Een bos waarin spelende kinderen veranderen in vreemde groene wezens die in het hout zitten, zombies de mensen de stuipen op het lijf jagen en de excentrieke man van het boshuisje die er lustig op los experimenteert.

Door Alice Rouwhorst

De 58ste kermisoptocht in Baak zette zich traditiegetrouw klokslag twee uur in de zondagmiddag in beweging onder een stralende zon. Langs de route stonden naast de mensen uit het dorp, vele belangstellenden van heinde en ver. Aangevoerd door de vendeliers uit Baak en Muziekvereniging Nieuw Leven reed het koningspaar van 2017, Ben en Ingrid Geurts in een open landauer op kop van de stoet. Zij werden gevolgd door de kleine wagens van Sander en Jeroen Schiphorst met hun boeven wagen, Ralf en Lina Herfkens met hun Mario Kart wagen en Eliane Hermans, Jasmijn Groeneveld en Lenthe van der Wiel hadden de flat van Puk van de Petteflet als onderwerp. Hiermee behaalden ze de eerste prijs gevolgd door de boevenwagen, Mario Kart was de hekkensluiter. Yonna van der Wiel had haar fiets versierd met als onderwerp Masha en de beer.

Tussen de grote wagens door sloegen Schuttersgilde St. Jan uit Keijenborg, drum- en showfanfare Red & Black uit Giesbeek en drumband VMS uit Aalten driftig op de trom en brachten swung in de stoet. Alle wagens hadden uiteraard hun toepasselijke muziek, waarbij de wagen van de Wouzen alle decibellen overtrof. De boxen van deze wagen werden nog nét niet opgeblazen … Een kooi vol ontsnapte party animals gingen helemaal los! Dit werd door het publiek gewaardeerd met een tweede plek, terwijl de jury hen de vijfde plek gunde.
De wagen van de Boakermark, door het publiek bestempeld als de winnaar en door de jury als de tweede, beeldde een coöperatieve Boakermijn uit waarin het wel hard werken was door het hele gezin, maar waarin de sfeer opperbest was.
De wagen 'De Fabeltjeskrant' van de ZE-bouwers werd door zowel de jury als het publiek gewaardeerd op de derde plek. Alle kleurrijke bewoners van het dierenbos brachten deze dag een bezoek aan het dorp en zelfs een speciale editie van de krant werd deze dag rondgedeeld.
Volgens de jury was het Sprookjesbos van de Premium Bouwers een vierde plaats waardig. Vele figuren uit het sprookjesbos van de Efteling passeerden de revue, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, de fakir op het vliegende tapijt, Roodkapje, de boze heks en de elfjes van de Indische waterlelies.
De Toaie Rakkers boden de oplossing voor de invulling van het Martinushuus in de kerk ... een XTC lab. De omstanders konden alvast kennismaken met dit geestverruimende middel. De Prutsers hadden hun koffers al ingepakt in de hoop dat zij op de tiende van de maand dé hoofdprijs zouden winnen in de Staatsloterij. Bouwgroep Jong Baak beeldde met hun wagen 'Vaak bu-j te bange' een luguber kerkhof weer waar dood en verderf de scepter zwaait. De Broekkies waren met hun Cafetalia Wat Woi de hekkensluiter wat de plaatsing betreft.
Tussen de wagens door liep ook nog loopgroep De Deuzen als een aantal in eind september verdwaalde kerstbomen. Ze hadden de verkeerde deuze van zolder e-haald.

Uitslag volgens de jury: 1. VIP 2.0 - Gruwelbos, 2. De Boakermark - De Boakermijn, 3. De ZE-Bouwers - De Fabeltjeskrant, 4. De Premium Bouwers - Het sprookjesbos, 5. De Wouzen - Burgers Zoo naar Wouzenfest, 6. De Toaie Rakkers - Martinushuus, 7. De Prutsers - De 10e kan het gebeuren ..., 8. Jong Baak - Vaak bu-j te bange.
Uitslag volgens publiek: 1. De Boakermark, 2. De Toaie Rakkers, 3. De ZE-Bouwers, 4. VIP 2.0, 5. De Premium Bouwers, 6. De Prutsers, 7. De Toaie Rakkers, 8. De Broekkies, 9. Jong Baak.

Groene wezens in het Gruwelbos.... Foto: Alice Rouwhorst
Voedsel voor de werknemers in de Boakermijn. Foto: Alice Rouwhorst
De Boakermijn passeert de St. Marinuskerk. Foto: Alice Rouwhorst
Na gedane arbeid in de mijn is het goed wassen. Foto: Alice Rouwhorst
Meneer De Uil leest voor uit de Fabeltjeskrant. Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst