Hamove lid Rob Hartog pakt Europese titel. Foto: Henk Teerink

Hartog pakte Europese Supersport
titel, dramatisch einde voor Deroue

HENGELO - Hamove-lid Rob Hartog heeft op het circuit van Magny Cours in Frankrijk de Europese Supersport titel veroverd. Scott Deroue maakte een goede kans op de wereldtitel in de Supersport 300 klasse en streed vooraan in de kopgroep totdat zijn motor een technisch probleem kreeg. Victor Steeman was het derde Hamove-lid dat in actie kwam tijdens het World Superbike evenement op Magny Cours.

Het weekend van 29 en 30 september werd de laatste Europese ronde van het World Superbike kampioenschap verreden, een belangrijk weekend voor Hamove-leden Scott Deroue en Rob Hartog omdat zij beiden kans maakten op respectievelijk de World Supersport 300 en Europese Supersport 600 titel. Deroue stond voorafgaand aan het evenement tien punten achter op Ana Carrasco in het World Supersport 300 klassement. Ook de nummers drie en vier in de tussenstand Mika Perez en Luca Grunwald maakten nog kans op de titel.
Deroue had na de trainingen een geweldige uitgangspositie want hij mocht vanaf pole position starten, terwijl zijn grootste concurrent Carrasco vanaf plaats vijfentwintig aan de race moest beginnen. Deroue begon ook uitstekend aan de wedstrijd en zat vooraan in de kopgroep, terwijl Carrasco buiten de punten reed. Halverwege de race eindigde die van Deroue op een dramatische manier, toen zijn Kawasaki een schakelprobleem kreeg. Carrasco finishte slechts als dertiende en hield één punt over op Perez en de Spaanse werd dus zo wereldkampioen.
Hartog kon de Europese Supersport 600 titel praktisch niet meer ontgaan. De FIM Europe Supersport Cup is een klasse die uitkomt binnen de World Supersport wedstrijden die in Europa worden verreden. Hij kan terugkijken op een sterk seizoen en was ook sterk onderweg tijdens de trainingen op Magny Cours. De wedstrijd verliep wat moeizamer, maar Hartog werd met zijn zeventiende plaats wel de winnaar in het EK en daarmee mag de coureur uit Abbeker zich Europees Supersport kampioen 2018 noemen.
Victor Steeman stond voorafgaand aan het weekend voor een lastige keuze. Hij had kansen om kampioen te worden in het Duitse IDM en Nederlandse ONK kampioenschap, maar daarvoor moest de 18-jarige coureur uit Lathum wel de nodige punten scoren in Hockenheim. Ook had hij een uitnodiging op zak om afgelopen weekend in te vallen voor geblesseerde Koen Meuffels in het WK Supersport 300 kampioenschap. Steeman wil volgend jaar graag permanent van start in het WK en koos er daarom voor om van start te gaan in Magny Cours. Hij moest vanaf een tweeëntwintigste startplaats aan de wedstrijd beginnen, maar wist zich gedurende de race op te werken naar de punten. Helaas zorgde een crash in de voorlaatste ronde voor een vroegtijdig einde van zijn wedstrijd. Op Hockenheim werd Toni Erhard IDM kampioen en Dion Otten pakte de titel in de ONK Supersport 300 klasse.
In hetzelfde weekend vond ook het British Superbike evenement plaats op het TT Circuit Assen. Ilja Caljouw maakte namens Performance Racing Achterhoek zijn debuut op de Superbike-machine en kwam uit in de BeNeCup klasse. In de eerste race werd Caljouw negentwintigste en in de tweede race kwam hij niet aan de finish. Ook Jolanda van Westrenen uit Ruurlo deed mee in de BeNeCup wedstrijd. zij was in de eerste race te laat voor de startopstelling waardoor ze vanuit de pitstraat vanaf plaats tweeënveertig moest starten. Van Westrenen reed een geweldige inhaalwedstrijd en kwam als twaalfde over de finishlijn. In de tweede manche stuurde zij haar Yamaha naar een keurige negende plaats. De beide races om het BSB superbike kampioenschap werd gewonnen door de Engelse rijder Leon Haslam.