Niek van Langen schoot het laatste stukje romp van de Bieleman-vogel naar beneden en mag zich een jaar lang de schutterskoning van Baak noemen. Foto: Alice Rouwhorst
Niek van Langen schoot het laatste stukje romp van de Bieleman-vogel naar beneden en mag zich een jaar lang de schutterskoning van Baak noemen. Foto: Alice Rouwhorst

Niek van Langen schutterskoning van Baak 2018

BAAK – Na het lossen van 303 schoten viel het laatste stukje romp van de vogel naar beneden en daarmee schoot Niek van Langen zichzelf tot eigen schrik tot schutterskoning 2018.

Door Alice Rouwhorst

Al gauw was vendelier Niek van de schrik bekomen en werd hij gefeliciteerd door Bielemannen, vrienden en omstanders, waaronder zijn oma Riek van Langen die de hele tijd op een stoel binnen de taferelen rond de vogel had gadegeslagen en vader Eric die alle schutters luid en duidelijk naar voren had geroepen, waaronder zijn zoon. Maker van de in de felle Bieleman kleuren geverfde vogel, Jan Zenhorst, voorspelde rond kwart voor één dat de vogel rond half twee zou vallen. Dat hier een kenner aan het woord was, bleek rond vijf over half twee. Het tijdstip waarop het laatste restje vogel naar beneden viel. Al eerder was de kop door René Schooltink gevallen, de rechtervleugel door Joeri ter Mul, de linkervleugel door Wim Willemsen en de staart door Robin Hendriks.
Iets verderop op het kermisterrein werd een felle strijd gestreden bij het vogelknuppelen. De romp zat te vast, waardoor uiteindelijk geloot moest worden wie hier als winnaar uit de bus kwam. Het lot viel op Joke Zenhorst. Bij het lepeltjesschieten was Gerrit Bobbink de beste en bij het schijfschieten Ivo Lucassen. Een dag eerder was Diede Meerbeek al jeugdkoningin geworden. Kinderen van de basisschool mochten met een windbuks schieten op kleine ballonnetjes.
De kermismaandagmorgen begon traditiegetrouw met de wekservice van de Bielemannen. Vanaf half elf was de afmars naar de vogel vanaf café Herfkens, waar de Bielemannen eerst nog even de boel op stelten zetten door de broodjes in de keuken met confetti te beleggen en ze gingen aan de haal met de muziekinstrumenten van Nieuw Leven. Met wethouder Evert Blaauw als afgevaardigde van de gemeente, muziekvereniging Nieuw Leven, vendeliers en de Bielemannen trok de stoet door het dorp. Een tussenstop bij café het Wapen van Baak werd gemaakt voor het omhakken van een boompje door de Bielemannen en het nuttigen van slagroomsoesjes. Na het vendel zwaaien door de vendeliers en het welkom heten van een ieder, loste de wethouder het eerste schot. Af en toe moest het schieten even gestaakt worden omdat het begon te plenzen. Schutterskoning Niek van Langen werd zonder zijn vriendin, die op dat tijdstip onderweg was vanuit Nijmegen naar Baak, in een volle zaal gehuldigd. Hij kreeg de ketting omgehangen van zijn voorganger Ben Geurts. Niek mag zich een jaar lang de schutterskoning van Baak noemen.

Gerarduskalenders
kunnen worden gehaald

HENGELO - De Gerarduskalenders zijn weer binnen. Omdat de kalenders niet allemaal gratis bezorgd kunnen worden, zijn er afhaalmomenten. De kalenders kunnen bij Maria Wanders-Eijkelkamp aan de Koldeweiweg 9-A in Keijenborg afgehaald worden op vrijdag 12 oktober van 8.30 tot 19.00 uur, zaterdag 13 oktober van 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag 26 oktober van 8.30 tot 19.00 uur en zaterdag 27 oktober van 8.30 tot 17.00 uur. Ook kunnen nog nieuwe bestellingen gedaan worden. Bel hiervoor 0575-463274.

Afbeelding
Afbeelding
Foto: Alice Rouwhorst
Joerie ter Mul, Gerrit Bobbink, Niek van Langen en Joke Zenhorst.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding