Feiko Haggeman krijgt gelukkig via andere wegen brood voor de ezels op de zorgboerderij. Foto: Liesbeth Spaansen
Feiko Haggeman krijgt gelukkig via andere wegen brood voor de ezels op de zorgboerderij. Foto: Liesbeth Spaansen

Stank voor dank

HENGELO – Feiko Haggeman uit Baak werkt al achttien jaar op Zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo. Twee jaar lang mocht hij extra brood voor de dieren ophalen bij Park De Bleijke in Hengelo. Het is alweer een paar maanden geleden dat hij dat voor het laatst heeft gedaan. Er zaten teveel poepzakjes en ander afval tussen het brood in de broodcontainers. Nog altijd vindt hij het erg jammer dat hij deze taak niet meer hoeft te doen. Dat wil hij toch even kwijt.

Door Liesbeth Spaansen

Stichting Park de Bleijke had twee jaar geleden drie problemen: de eenden werden overvoerd, het water in het park vervuilde en er ontstond een rattenplaag. Oorzaak: teveel brood. Natuurlijk is eendjes voeren heel erg leuk, dus een oplossing werd gezocht en gevonden.

Op de containers zaten stickers: 'alleen brood'

Begin september 2016 stond in deze krant te lezen dat de gemeente Bronckhorst in Park de Bleijke een tweetal broodbakken geplaatst had. Met de uitleg dat de eenden in het park aan 1 snee per keer genoeg hebben en het verzoek om de rattenoverlast tegen te gaan door de rest van het brood in de broodbakken te doen.

Stichting Park de Bleijke was ook erg blij te kunnen melden dat Feiko Haggeman wilde helpen om het brood mee te nemen naar De Mettemaat, 500 meter vanaf Park de Bleijke, waar hij het zou voeren aan de dieren. Feiko is op de zorgboerderij onder andere verantwoordelijk voor de verzorging van de ezels.

Begin dit jaar ontstond een ommekeer in deze taak van Feiko. Een buurvrouw van Park De Bleijke had gezien dat er viezigheid in de containers werd gedaan. Zij nam contact op met Feiko's moeder Ria. Feiko vertelt: "Op de containers zaten stickers, daarop stond 'alleen brood', maar er zaten ook hondenpoepzakjes in en andere rommel." Hij kiepte dan, zo bleek, de hele lading 'stank voor dank' in de grijze container bij De Mettemaat.

Ria Haggeman belde de secretaris van Stichting Park De Bleijke, Mechteld Beemer om een en ander door te spreken. "Zij was er ook erg kwaad over en ze zou met de gemeente overleggen," vertelt Ria. "Later kreeg ik een mail over dat contact. De stickers zijn van de containers afgehaald en het brood ging niet meer naar De Mettemaat. De stichting vond het super dat Feiko het heeft willen doen, maar zou de broodcontainers zelf gaan legen. Hij was niet meer nodig om het brood op te halen bij het park."

Overigens spijt het de gemeente dat deze proef mislukt is vanwege het gedrag van mensen die hondenpoep en van allerlei rotzooi in de met broodcontainer gestickerde containers gooiden. "Heel jammer ook voor met name Feiko en De Mettemaat," aldus gebiedsambtenaren Jeanne Wissink en Jan Ditzel. "De containers worden nu geleegd door de vrijwilligers van het park, net als dat gebeurt met de andere afvalcontainers in het park. De volle afvalzakken worden door de gemeente opgehaald."

Ook Stichting Park de Bleijke vindt het ontzettend jammer dat dit zo gelopen is voor Feiko. "Wij hadden gehoopt op een lange samenwerking met Feiko maar moesten helaas hier voortijdig een einde aan maken door toedoen van anderen," meldt Mechteld Beemer.

Feiko besluit: "De stikkers zijn van de containers afgehaald. De gemeente kan er niks aan doen en daarom is het gestopt. Dat vind ik wel een beetje jammer."