Kranenburgse Kerstfair

KRANENBURG - Op zondag 9 december organiseert het Kranenburgs Belang de jaarlijkse kerstfair aan de Ruurloseweg 101. De fair is open van 11.00 tot 17.00 uur.

Naast het Heiligenbeeldenmuseum is dit jaar de Kerstfair op de Kranenburg. Er zijn verschillende gezellig verlichte kraampjes met allerlei creatieve invullingen. Koud hoef je niet te worden want de houtvuren branden en de chocolademelk of glühwein wordt misschien wel ingeschonken door de echte Kerstman. Hohoho, met de kerstmuziek en midwinterhoorn is het echt kerst.
Van 14.00 tot 16.00 uur zal het koor 'Schouder aan Schouder' uit Ruurlo kerstliederen ter gehore brengen. Ook kun je een bezoek brengen aan het Heiligenbeeldenmuseum dat open is met een nieuwe prachtige tentoonstelling van kerststallen.
Voor wie wat beweging wil is er een kerstwandeling, door het Kranenburgs Belang, georganiseerd. De route is ongeveer 9 kilometer met een pauze en versnapering onderweg. Starten kan tussen 13.00 en 14.00 uur bij het beginpunt op de kerstfair.


Vorden steunt actie ramen Dorpskerk met 28.000 euro

VORDEN - Om de financiering van de restauratie van 5 glas-in-loodramen van de Dorpskerk rond te krijgen organiseerde de Protestantse Gemeente Vorden een geldwervingsactie in Vorden. Samen met honderd vrijwilligers zijn er meer dan drieduizend brieven en antwoordformulieren huis-aan-huis verspreid én weer opgehaald. Een flinke klus, maar met een mooi resultaat. Inmiddels heeft de actie zo'n 28.000 euro opgebracht.

De inwoners van Vorden konden op verschillende manieren geld bijdragen aan de restauratie. Naast een vrije gift kozen veel mensen ervoor een of enkele glas-in-loodruitjes van de ruim 2.000 die vervangen worden, symbolisch te sponsoren. Ook op het boek 'Vordense portretten' met daarin 100 interviews van kerkelijk betrokken Vordenaren werd veel ingetekend. Nadat de boeken gedrukt zijn, worden ze begin januari 2019 thuisbezorgd. Een aantal sponsoren wilden een stukje van de kalkzandsteen kozijnen thuis ontvangen.
Omdat niet voor alle straten een ophaler beschikbaar was en bij sommige adressen niemand thuis was, doet de organiserende commissie van de Protestantse Gemeente Vorden het verzoek om, als men alsnog de actie wil steunen, de antwoordbrief in de brievenbus te doen bij de Voorde, achter de Dorpskerk. Ook kunnen giften direct overgemaakt worden op de rekening van Kerkrentmeesters Protestantse Gemeente Vorden onder nummer NL57RABO0366401300.

Werkzaamheden vangen aan in maart
Begin maart 2019 start de restauratie van 5 glas-in-loodramen van de Dorpskerk in Vorden. Het betreft de ramen aan de kant van de Dorpsstraat. Tegelijkertijd start ook een groot onderhoud aan het monumentale Lohmanorgel, waarvoor onder meer de circa 1.200 orgelpijpen gedemonteerd worden. Ook de orgelkast wordt compleet geschilderd. Begin maart 2019 starten de firma's Slotboom uit Winterswijk en Glas Bewerkingsbedrijf Brabant uit Tilburg met het verwijderen van de glas-in-loodpanelen en deels vervangen van de natuurstenen kozijnen. Orgelmakerij Reil uit Heerde en Schildersbedrijf Boerstoel uit Vorden ontfermen zich over het orgel. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden in de loop van augustus afgerond. Tijdens de werkzaamheden blijft de Dorpskerk gewoon in gebruik.
De Protestantse Gemeente Vorden wil alle inwoners en bedrijven in Vorden die hebben bijgedragen en de vrijwilligers die geholpen hebben bij de werving hartelijk bedanken voor hun steun.


Jaartje ouder

Kleine kind'ren zijn graag jarig; jarig zijn is heel erg fijn:
feest, cadeautjes, zelf trakteren en weer 'n beetje groter zijn.
Langzaamaan wordt dat wel minder wanneer ze begrijpen gaan,
dat die jaartjes ouder ook voor strammer, grijzer, kaler staan!
Maar bedenk: leeftijd is fictie, 't geeft je leeftijd als getal.
Hoe en wat je bent en aankunt, daarvan zegt het niemendal.

Iemand die het leven zat is, nooit iets goed vindt, alles fout,
die is pas beklagenswaardig en, hoe jong ook, heel erg oud.
Klopt je hart nog warm en monter, blaakt er nog wat levenslust,
dan ben je, al word je honderd, heus nog lang niet uitgeblust.
Goed, het zal niet eeuwig doorgaan maar daarmee is echt niets mis,
het leven heeft juist zoveel waarde, daar het broos en eindig is.

Kortom, jaartje ouder worden dat is heus zo erg niet hoor.
Vier het vrolijk en ga daarna onverstoord met leven door.
Schenk aan narigheid geen aandacht, zoek de zonzij op je pad,
zodat je aan 't end kunt zeggen: "Best mooi leventje gehad".
Dit is geen momento mori met professionele traan,
maar een Ode aan het Leven; 't onbekommerd verder gaan.


André van Alphen
Zuivelweg 5A,
7255XA Hengelo Gld.