Werkgroep Amnesty Zelhem/Halle strijd tegen schending van mensenrechten

ZELHEM - Op 9 december wordt een Kerstmarkt gehouden in Zelhem. Ook Werkgroep Amnesty Zelhem/Halle zal aanwezig zijn met een stand.

Op 10 december is de dag van de Rechten van de Mens. Die datum werd in 1948 de Universele verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde naties. Daarom staat de Werkgroep Amnesty Zelhem/Halle ook dit jaar weer op de Kerstmarkt in Zelhem om actie te voeren tegen schending van de mensenrechten.

De werkgroep wil zoveel mogelijk brieven versturen voor Imelda Cortaz uit Salvador. De 20-jarige Imelda, die een lichte verstandelijke handicap heeft, werd vanaf haar twaalfde regelmatig verkracht door haar stiefvader. Ze werd zwanger. In april 2017 beviel ze onverwachts op een openbaar toilet, waarbij ze flauwviel. In het ziekenhuis werd ze opgepakt door de politie. Omdat ze niet in het ziekenhuis was bevallen, werd ze beschuldigd van poging tot moord. Ze zou hebben geprobeerd haar zwangerschap te beëindigen. Ze kan hiervoor 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Haar dochtertje leeft. Op 17 december moet Imelda voor de rechter verschijnen. In de brieven wordt dringend gevraagd om een eerlijke rechtszaak.

Bij de stand liggen kant en klare brieven. Die hoeven alleen te worden ondertekend. De werkgroep zorgt voor de verzending. Er zal ook een bus staan voor een – vrijwillige - bijdrage in de portokosten. De werkgroep hoopt erop veel bezoekers bij de stand te zien om een handtekening te zetten.


Oliebollenactie Wi'j eren 't Olde

ZELHEM - De folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde bakt ook dit jaar weer heerlijke oliebollen, tijdens de kerstmarkt op zondag 9 december in Zelhem. De dansgroep wil iedereen laten weten dat er op Oudejaarsdag niet meer gebakt zal worden, maar enkel nog op de kerstmarkt en braderieën. Bestuur en leden danken iedereen voor al die jaren dat men de dansgroep gesteund heeft door het kopen van oliebollen op oudejaarsdag en wensen iedereen alvast een goede jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar.