Chuck van de Vlasakker overhandigt de net aangetreden voorzitter Jos Jansen van SONOM als dank voor de steun een nuttige attentie. Midden achter notaris Jeroen te Lindert. Foto: Jan Ruland van den Brink
Chuck van de Vlasakker overhandigt de net aangetreden voorzitter Jos Jansen van SONOM als dank voor de steun een nuttige attentie. Midden achter notaris Jeroen te Lindert. Foto: Jan Ruland van den Brink

Nieuwe stichting steunt Malawi-
missie Chuck van de Vlasakker

HUMMELO/DOETINCHEM - De Hummelose neuroloog Chuck van de Vlasakker is net terug uit Malawi, waar hij voor de tweede keer medische studenten klaarstoomde voor hun examen. Ook hielp hij artsen zich te bekwamen in de neurologie.

De University of Malawi in de hoofdstad Lilongwe doet een beroep op de arts van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem omdat er in Malawi zelf geen neuroloog beschikbaar is die medische studenten op dat vakgebied kan onderwijzen. In het straatarme land zijn weinig middelen beschikbaar voor de gezondheidszorg en de opleiding van artsen. Chuck van de Vlasakker reisde vorig jaar voor het eerst naar Malawi, dat behoort tot de armste landen ter wereld. Voor reis, verblijf, onderwijsmateriaal, boeken en wat nog meer nodig is heeft de universiteit geen geld.

In 2017 ontstond daarom een spontane actie om middelen bij elkaar te krijgen zodat Chuck daar zo effectief mogelijk kon functioneren. Sinds kort heeft die steun een structurele basis, met de oprichting van de Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi, afgekort tot SONOM. In aanwezigheid van Chuck van de Vlasakker werden bij notaris mr. Jeroen te Lindert in Doesburg de handtekeningen gezet. De notaris droeg meteen bij aan het goede doel door hiervoor geen kosten in rekening te brengen. Het stichtingsbestuur bestaat uit Jos Jansen, voorzitter; Herman Letteboer, secretaris; Evert Jan Bloemen, penningmeester; Bernard Jolink; Gerard Menting. Aan de stichting is een Raad van Advies gekoppeld, daarin heeft Chuck van de Vlasakker zitting.

De Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi steunt volgens de doelstellingen het neurologisch onderwijs op academisch niveau in met name Malawi. Structurele verbetering van de gezondheidszorg begint bij goed opgeleide artsen. De stichting ontplooit activiteiten om dat te bereiken. Bij de Rabobank is voor dit doel een rekening geopend. De stichting bestaat uit vrijwilligers, alle bijdragen die binnenkomen gaan volledig naar het beoogde doel. "Hier weet ik zeker dat er niks aan de strijkstok blijft hangen", aldus bestuurslid Jolink.

De inzet van de steun die de stichting biedt is gericht op de zelfredzaamheid. Het einddoel is om overbodig te worden. Dat is voor Chuck ook belangrijk bij zijn inzet in het straatarme land. Zijn ideaalbeeld is zelfredzaamheid en onderlinge samenwerking, zodat studenten die nu worden opgeleid tot arts, hun kennis ook overbrengen op toekomstige collega's. In 2017 zorgde de inzet van Chuck er mede voor dat acht van de negen medische studenten zijn geslaagd en als artsen aan de slag kunnen. Een belangrijke stap was ook dat een goede internetverbinding kon worden gefinancierd. Daarmee zijn medische studieboeken en naslagwerken online beschikbaar. Het maakt ook mogelijk dat Van de Vlasakker via Whatsapp bereikbaar blijft voor de jonge artsen, die hem kunnen raadplegen bij probleemgevallen. "Dat had ik vooraf niet bedacht, maar deze vorm van consultatie is een mooi toetje dat opeens mogelijk is geworden."

Informatie over de missie van Chuck in Malawi en de acties van SONOM om dat mogelijk te maken is te vinden op de website sonom.nl.

Wie hier financieel aan wil bijdragen kan dat doen via rekeningnummer NL48 RABO 0328 9920 54 t.n.v. Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi (SONOM).

Chuck van de Vlasakker overhandigt de net aangetreden voorzitter Jos Jansen van SONOM als dank voor de steun een nuttige attentie. Midden achter notaris Jeroen te Lindert.