Nostalgisch kamperen met camper of vouwwagen. Foto: PR
Nostalgisch kamperen met camper of vouwwagen. Foto: PR Foto:

Project Retro kamperen

Zelhem - Met het project 'Retro kamperen' in de Achterhoek komen een aantal plannen en hobby's van Arjan Berendsen (dierenspeciaalzaak Molenkamp) bij elkaar. Promotie van de Achterhoek, mensen de gelegenheid bieden om te kamperen als in de jaren '70 van de vorige eeuw en het verhuren van campingspullen, inclusief authentieke VW campers stonden samen aan de basis van het idee. In Arno van Camping Coen Evers in de Velswijk vond hij een ondernemer, die wel ruimte wilde bieden aan het retro kamperen.

Als Zelhemse ondernemer wil Arjan niets liever dan zijn geliefde dorp promoten. Zo liet hij in het afgelopen jaar, in het kader van het 50-jarig bestaan van de winkel, al een promotiefilm maken over Zelhem en ontwikkelde hij een aantal dierproducten (hondenbier, hondenpatat), die de landelijke en zelfs internationale pers naar Zelhem lokte om er verslag van de doen.
Arjan en Gerrie Berendsen vinden zelf retro kamperen 'prachtig'. Ze trekken al jaren in vakanties met hun gezin in hun Volkswagen 'camper' door Europa. De tot camper omgebouwde Volkswagenbus is volledig in de jaren '70 stijl ingericht met de kenmerkende kleurige klapstoeltjes, plastic koffie- en andere drinkbekers, borden, parasols etc. Toen de eerste camper klaar was, kwam er een tweede en een derde en ontstond het idee om ze in retrostijl te verhuren. Het eerste jaar verhuur maakte duidelijk, dat de VW campers niet bij uitstek geschikt zijn voor lange reizen naar verre buitenlanden al dan niet met heuvels en bergen. Ook de inmiddels aangeschafte jaren '70 vouwwagens bleken niet geschikt voor dagelijks op- en afbouwen.
Het leidde tot twee variaties van retro kamperen. Huur je een (volledig ingerichte) VW camper dan kun je daarmee terecht op meerdere campings verspreid over de Achterhoek. Ideaal dus om alle hoeken van de Achterhoek te verkennen en de Achterhoekers te leren kennen. Om dit te ondersteunen behoren allerlei artikelen, boekjes (o.a. cursus Achterhoeks) en folders (o.a. streekproducten) tot de basisuitrusting. Daarnaast wordt contact gezocht met bedrijven in de regio die activiteiten organiseren voor de toeristen, zoals FreeWheel in Vorden waar de retrokampeergasten korting krijgen op een uurtje Solex rijden. De Kruisbrink in Toldijk heeft een 'Onmeundig mooi da'j der bunt teute' samengesteld met heerlijke streekproducten, die de gasten ontvangen bij aankomst op de camping.
Kampeerders, die een retro-vouwwagen (klapkoare) huren, vinden die vouwwagen, volledig opgebouwd en ingericht op de camping. Ze trekken niet rond, maar blijven op die plek om van daaruit (met dezelfde hulpmiddelen) de Achterhoek te verkennen.
Het retro kamperen is met de inzet van een zoon, die aan de voertuigen sleutelt, één die de website en de Facebook-pagina onderhoudt en een derde, die meegaat om spullen op te halen en opbouwen een aardig familiegebeuren geworden. Arjan: "Het is vooral zelf enorm genieten van al die olde campingmeuk en het randgebeuren zoals op zondag broodjes bezorgen. Ik leer nu ook om de omgeving te bekijken als toerist en je ziet waar de leuke dingen zitten en weggetjes lopen met mooie uitzichten. Ook leuk is dat het retro kamperen langzaam wat bekender wordt en dat mensen spontaan hun spullen komen brengen die ze nog op zolder hadden liggen. Stoeltjes, een parasol, potjes, enz."

De eerste kampeerders van dit seizoen waren inmiddels te gast. Ze genoten van accommodatie en regio. De leukste boeking tot nu toe is voor een familie, die een bruidspaar (40 jaar getrouwd) een weekendje retro kamperen aanbood om terug te gaan in de tijd.


Lichtpuntjesconcert met No Limit

DOETINCHEM – Het Inloophuis Oude IJssel aan de Plantenstraat 2, heeft op koopzondag 27 mei van 11.00 tot 12.30 uur een Lichtpuntjesconcert met No Limit; een zanggroep uit Beek. No Limit bestaat uit enthousiaste dames die een gevarieerd repertoire brengen; van evergreens tot hedendaagse pop.

Het Inloophuis Oude IJssel wil met de Lichtpuntjesconcerten mensen in Doetinchem en ruime omgeving op een laagdrempelige manier laten kennismaken met het huis. Iedereen is welkom. De toegang is gratis, inclusief een kopje koffie met iets lekkers en na afloop een glaasje wijn of frisdrank. Belangstellenden krijgen tevens een rondleiding door het huis om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die het huis biedt aan mensen die te maken hebben met kanker. Aanmelden voor het Lichtpuntjesconcert mag (Actief@inloophuisoudeijssel.nl) gewoon binnenlopen mag ook. Zie voor meer informatie: www.inloophuisoudeijssel.nl.