Rijder Savannah van der Laan. Eigen foto
Rijder Savannah van der Laan. Eigen foto Foto:

Zware hindernissen voor Savannah van der Laan en Dylan van der Stelt

De 9-uurs European Quad Trophee in Bastogne

HALLE/BASTOGNE - Het weekend van 7 en 8 juli stond in het teken van de 9-uurs European Quad Trophee in Bastogne. Een wedstrijd die voor de Savannah van der Laan en Dylan van der Stelt mooi paste in het voorbereidende traject naar de 12-uurs Mondial in Pont de Vaux (F).

Het circuit in de Belgisch Ardennen staat bekend om de vele stenen en het zware karakter. Zaterdagmiddag in de tijdtraining wisten Savannah en Dylan een vierde tijd neer te zetten. Dat zou tevens de startplek zijn voor de eerste manche aan het einde van de middag, welke in Le Mans stijl geschiedt. Savannah nam eerste start voor haar rekening, ondanks dat ze als meisje vaak het kleinste is en dus ook de kortste benen heeft bij deze Le Mans start.

Na het kanonschot (traditioneel in Bastogne) was ze snel bij de quad. Ze stapte op en startte, maar vervolgens schoot haar voet tussen de nerfbar (zijbeugels) en die kon ze niet één twee drie loskrijgen. Wegrijden ging ook niet, want ze kon niet schakelen. Rond de twintigste plek wist ze toch te vertrekken. Intussen was het adrenalinegehalte naar een ongekend niveau gestegen en begon ze aan een inhaalrace. Na één ronde kwam ze al door als elfde en elke ronde passeerde ze een concurrent tot ze op de vijfde plek aankwam. Na 45 minuten wedstrijd kwam ze binnen om te wisselen en vervolgde Dylan de wedstrijd met nog 45 minuten te rijden. Hij kwam na de wissel op de zesde plek binnen en wist die plaats tot de finish te behouden.

Doordat hij in de eerste manche gefinisht was, moest hij de tweede manche weer beginnen en 's avonds om 21.00 uur vond die tweede start plaats. Deze keer ging de start goed. Dylan reed ruim 45 minuten en reed daarmee van start tot binnenkomst op een vierde plek. Savannah kon nog even bij schemering rijden, maar vervolgens werd het donker. De maan was nergens te bekennen en de rijders moesten het hebben van hun verlichting. Maar Savannah wist strakke rondetijden neer te zetten. Ze hield het een uur vol, daarna gaf ze het stokje weer over en mocht Dylan de laatste sessie doen om de drie uur vol te maken. Intussen bleek dat Savannah al ruim een half uur met een lekke band en een vierkante velg had gereden. "Ik merkte al wel dat de bochten naar links niet lekker liepen", aldus Savannah. De avondsessie werd als vierde afgesloten.

Nadat 's nachts om twaalf uur de finishvlag was gevallen, moest 's ochtends om 8.00 uur de quad weer tevoorschijn gehaald worden voor de volgende heat. Van uitrusten was dus geen sprake. De derde manche was er weer één van anderhalf uur en beide rijders verdeelden hun krachten en reden ieders de helft. Ook nu wisten ze als vierde te finishen, wat intussen ook een vierde plek in het tussenklassement opleverde.


Lees verder op pagina 3