Uitreiking innovatiecheque aan Stichting Noodhulp. Foto: PR
Uitreiking innovatiecheque aan Stichting Noodhulp. Foto: PR Foto:

Subsidie om sociale ideeën een kans te geven

BRONCKHORST - De gemeente wil graag meer nieuwe zorg- en welzijnsinitiatieven - sociale ideeën - een kans geven. Hiervoor is subsidie beschikbaar. Hebt u een idee of plan, waardoor mensen, jong of oud, langer zelfstandig hun leven kunnen leiden of mee kunnen blijven doen in de maatschappij? En zijn bij de uitvoering van dit idee inwoners betrokken? Het begint met een telefoontje of mailtje naar de gemeente Bronckhorst: 0575 75 02 50 of via het contactformulier. Na een eerste reactie neemt de gemeente samen met de aanvrager de aanvraagprocedure door.

Een mooi voorbeeld is Stichting Noodhulp Zelhem. Deze stichting biedt hulp aan iedereen, oud of jong, alleenstaand of samenwonend. Dat kan gaan om hulp bij ziekte, overlijden, ongelukken of andere dringende situaties. Ruim 40 jaar is de stichting een belangrijk vangnet in Zelhem. De stichting wil haar website vernieuwen. Goede voorlichting over de hulp die de stichting kan bieden, blijft belangrijk. Daarom wil de stichting een interactieve en gebruiksvriendelijke site bouwen.

Eigen vrijwilligers gaan hiermee aan de slag. Voorzitter Niek Willemsen: "Ik heb wel aan de innovatiesubsidie gedacht, maar vond het lastig. Innovatie is een moeilijk begrip, ik kon daar niet zoveel mee, dus ik liet het maar. Totdat ik sprak met oud-wethouder Peppelman. Hij gaf aan dat de regeling werd verruimd. De drempel werd zo een stuk lager. Ik ben naar het spreekuur van Johan Godschalk geweest om daar onze voorstellen te bespreken. Johan kan heel goed samenvatten wat je wilt. Dat was net het laatste zetje dat we nodig hadden om ons idee goed op papier te krijgen. Ik raad iedereen met een sociaal idee aan om eens een kopje koffie met Johan te gaan drinken!".

Verder bundelen alle vrijwillige welzijnsorganisaties Zelhem-Halle hun krachten. Ze willen elkaars activiteiten ondersteunen en verbeteren. Om de samenwerking goed te regelen, ontwikkelen zij een platform en krijgen zij ondersteuning van een extern adviseur. Ideeëndokter Johan Godschalk helpt bij het formuleren van de opdracht aan deze externe adviseur. Ook hier is Niek Willemsen bij betrokken. "Samenwerken is leuk. Je leert van elkaar. Wacht niet tot je gedwongen wordt om samen te werken, zoek elkaar eerder op."

'Dat was net het laatste zetje dat we nodig hadden om ons idee goed op papier te krijgen'

Spreekuur
Vanaf 17 augustus kunt u weer elke vrijdag terecht bij Johan Godschalk om uw sociale ideeën te bespreken. Johan zit van 09.00 tot 12.00 uur klaar in de kantine van het gemeentehuis. U kunt bij hem terecht voor tips om uw idee te laten groeien of voor nuttige contacten die uw idee een zetje kunnen geven.

Wethouder Evert Blaauw van zorg en welzijn: "Welzijn 'maak' je samen. Ik juich het toe dat vrijwilligersorganisaties gaan samenwerken en hun activiteiten afstemmen. Zo kunnen vrijwilligers een goed en gevarieerd activiteitenaanbod in de lucht houden. Zelhem en omstreken boffen! Ik nodig andere kernen en organisaties uit om dit ook eens uit te proberen. Wie weet welke prachtige sociale ideeën dit voor de kern oplevert. Wij horen graag van u, er is veel mogelijk."


Tour-pubquiz bij Wielercafé

DOETINCHEM - Onderwerp is natuurlijk de Tour de France, bij de pubquiz, die het Wielercafé Doetinchem op maandag 23 juli houdt. De vragen gaan over de geschiedenis en over het heden. Maar ook met algemene kennis over Frankrijk kan de kandidaat ver komen. Er zijn leuke prijzen te winnen

Deelname kost 1,50 euro per persoon. Aanmelding als team van drie of vier personen is mogelijk, maar individuele deelnemers kunnen zich ook opgeven. Zij kunnen een mailtje sturen aan info@bizzstory.nl en worden dan in een team ondergebracht.

Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang 20 uur.