Dialect verhalen uit de praktijk

HALLE - Derk jan ten Hoopen vertelt bij Ontmoeting en Inspiratie op 3 oktober om 20.00 uur over zijn werk als huisarts, vrolijke en ernstige belevenissen. Het meest over het ontmoeten van en luisteren naar de mensen, waarvoor hij medisch gezien, de verantwoording droeg, maar die hij daardoor als mens van dichtbij leerde kennen. Het maakte vaak veel indruk op hem hoe sterk ze waren, hoe ze met tegenslagen en zorgen in hun leven omgingen. Dit alles wordt op een mooie manier in dialect verteld. Locatie: Kerk Halle. Contactpersoon: Herma Garretsen: 0314-631527 of famgarretsen14@gmail.com. Opgave graag een week van tevoren. Kosten 4 euro.


Themaviering: Het leven vieren

DREMPT - Zondag 30 september om 10.00 uur wordt wederom een Anders Vieren viering gehouden in de H. Willibrordkerk in Achter-Drempt. Deze keer is gekozen voor het thema: 'Het leven vieren'. In deze viering wordt stilgestaan bij hoe belangrijk het is om de mooie momenten in het leven te vieren, niet alleen de grote dingen als een huwelijk, verjaardag of jubileum maar juist ook de mooie momenten van alle dag. Muzikale ondersteuning wordt verleend door het koor Feeling. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom.


Wereldreis van Gerda Marsman

HUMMELO - Gerda Marsman vertelt op humoristische wijze over haar fietstochten die ze alleen, met tent en volle bepakking, vanaf 1 mei 2005 gemaakt heeft en die tweeënhalf jaar geduurd hebben. Met behulp van haar bepakte fiets en beamer vertelt ze over haar boeiende reis. Deze voorstelling is op zaterdag 29 september bij FF naar Steef in Hummelo en begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur. De kosten bedragen 8 euro. Daarvoor ontvangt men koffie, hapjes en een drankje. Zoals gebruikelijk wordt er ook een verloting gehouden met mooie prijzen. Aanmelden kan telefonisch bij Riek Willemsen (0314 - 382 478) of Ria Tolhuisen (0314 - 380 606).


High Tea op Dag van de Ouderen

ZELHEM - Het Platform Welzijn Zelhem/Halle verzorgt op vrijdag 5 oktober een gezellige 'High Tea' bij museumboerderij Smedekinck aan de Pluimersdijk in Zelhem. Tijdens de High Tea, die van 15.00 tot 17.00 uur duurt, worden er hartige en zoete lekkernijen geserveerd. Ook wordt er voor een muzikale noot gezorgd. De kosten bedragen 3 euro.

Belangstellenden kunnen zich tot 26 september aanmelden via: 0314-622074. Als de telefoon niet wordt opgenomen, kan er ook een voicemail worden ingesproken. Aanmelden kan ook via e-mail op info@welzijnzelhem.nl of tijdens het inloopspreekuur bij de Oranjehof, Pr. Beatrixstraat in Zelhem. Het inloopspreekuur is op maandag van 13.00 tot 14.00 uur en op dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur.


Lezing Leo en Theo Salemink in 't Brewinc in Doetinchem

DOETINCHEM - Na het boek 'Ondankbare grond' en diverse lezingen komen de gebroeders Salemink, beide historicus, nu met een nieuwe lezing. Ditmaal over het leven van dagloonsters in de 19de en boerenmeiden en boerinnen in de 20ste eeuw. De lezing vindt woensdag 17 oktober plaats om 20.00 uur in 't Brewinc.

Net als in hun boek 'Ondankbare grond' is deze lezing een soort familie-epos. Alleen staan nu uitdrukkelijk de vrouwen centraal. Zij doen hun verhaal over dagloonsters, boerenmeiden en boerinnen opnieuw aan de hand van hun familiegeschiedenis. Hun voormoeder Catharina Ilting (1820-1856) is dagloonster in Megchelen. Het was de tijd van de landbouw voor de kunstmest en de machines. Hoe was het leven van een dagloonster in die tijd?

Haar achterkleindochter Mina Scholten (1911-2002) is bijna een eeuw later boerenmeid in Varsselder. Zij trouwde in de oorlog in Didam op een kleine pachtboerderij, verhuisde later naar Gaanderen en werd ondertussen moeder van acht kinderen, onder wie Theo en Leo. Centraal in deze lezing staat het dagelijkse leven, zorg voor kinderen en moestuin maar vooral ook emancipatie en invloed van het katholieke geloof.

De lezing wordt in het kader van 'De maand van de geschiedenis' aangeboden door Bibliotheek West Achterhoek en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de agenda op de website, via mail of telefoon.


bibliotheekwestachterhoek.nl

info@ecal.nu

0314-787078