Wethouder Evert Blaauw opende met het rinkelen van een bel het traumacentrum. Foto: Jan Hendriksen.
Wethouder Evert Blaauw opende met het rinkelen van een bel het traumacentrum. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Dit is een prachtige aanwinst voor deze kleine gemeenschap'

Trauma Centrum in voormalig klooster Kranenburg officieel geopend

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG – "Het is een schitterende en grote aanwinst voor de gemeenschap Kranenburg en de gemeente Bronckhorst die op een prachtige locatie en in een schitterend landelijke omgeving gesitueerd ligt. Het vergroot de saamhorigheid en is een grote werkgever in deze kleine gemeenschap." Wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst had zaterdag 29 december de eer om het nieuw gevestigde Trauma Centrum Nederland in het voormalige klooster in Kranenburg officieel te openen.

"Rustgevend en de huiselijke sfeer met onder meer een fitnesscentrum en verschillende zit- en behandelkamers die modern zijn ingericht, stralen warmte uit. Dat is het eerste wat mij opviel toen ik voor de officiële opening al een rondgang door het centrum had gemaakt. Een compliment voor de architect is dan ook zeker op zijn plaats", aldus Evert Blaauw die met het luiden van een bel het centrum officieel opende.

Mensen met PTSS, een angststoornis of andere trauma's worden in het voormalige klooster opgevangen voor een achtdaagse behandeling. Door een unieke combinatie van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden, lichaamsgerichte behandelingen en ontspanningsactiviteiten zijn er al cliënten geholpen. "Het is een kliniek, maar het moet er niet uitzien als een kliniek. Dat was onze doelstelling. Onze cliënten moet zich er veilig voelen, in een warme omgeving die we voor hen hebben gecreëerd. Dat bevordert namelijk ook de behandeling", aldus algemeen directeur zorg Sophie Bouman die namens de twee andere directieleden, Herman Geerdink en Carel Wielinga, de aanwezigen tijdens de opening welkom heette. En inderdaad, met al die kamers lijkt het meer op een hotel dan een kliniek. "Het is een heel avontuur geweest. Maar we mogen trots zijn op deze transformatie. Dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt", aldus Sophie Bouwman tijdens de officiële opening.

Het voormalige klooster, waarin eind vorige eeuw asielzoekers waren gevestigd en waar tot twee jaar geleden een zorghotel was gevestigd, beschikt op de benedenverdieping over een eetzaal en een grote woonkamer. Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers te vinden voor de cliënten die in behandeling zijn en op de tweede verdieping zijn de behandelkamers te vinden. In het centrum, dat al sinds vanaf begin november operationeel is, zijn inmiddels al ruim zestig mensen behandeld . "Gelijktijdig kunnen we maximaal 24 cliënten in behandeling nemen", aldus Bouwman.

Trauma Centrum Nederland richt zich op volwassenen met een Post Traumatisch Stress Stoornis. Sophie Bouwman: "Dit kan ontstaan als iemand iets heel ergs heeft meegemaakt (zoals een winkelier die is overvallen, iemand die een ongeluk heeft gehad, een oorlogsveteraan, maar bijvoorbeeld ook een conducteur die is bedreigd tijdens het werk). Die gebeurtenis kan dan steeds op een indringende manier in gedachten, dromen of lichaam terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor hun ogen afspeelt." Daarnaast wordt het gezin en of familieleden bij de behandeling betrokken. "Zeker het onderdeel gezinsopname die wij aanbieden is bijzonder", aldus Bouwman.

Namens de cliënten die al in behandeling waren geweest , deed Wendy Havekes (43) uit Eerbeek haar relaas en deelde ze haar ervaring in het centrum met de aanwezigen. En die waren zeer positief. "Het was spannend maar ik heb ontzettend veel geleerd in die acht dagen die zeer intensief waren. Ik heb ruimte in mijn hoofd gekregen met de behandeling. Mijn klachten zijn grotendeels weggenomen. Ik heb weer plezier en ben ontspannen."

Talloze Kranenburgers en familieleden van personeelsleden maakten gebruik van de Open Dag die aansluitend aan de officiële opening plaatsvond. Menige Kranenburger herkende het nieuw ingerichte pand niet terug. "Dit is een prachtige aanwinst voor Kranenburg. Daar moeten we trots op zijn. Het centrum genereert ongetwijfeld de nodige inkomsten voor de Vordense middenstand. En dat is alleen maar positief", aldus een Kranenburger die in de directe omgeving van het centrum woont.