Henk Wullink. Foto: PR
Henk Wullink. Foto: PR Foto:

Henk Wullink belangrijk geweest voor het klankbeeld 'Boern van Gistern'

Vorden - Toen Vordenaren Henk Graaskamp en Fons Rouwhorst in 1992 het klankbeeld 'Boern van gistern, alles geet veurbie' in elkaar zetten, konden ze niet vermoeden dat ze er na 25 jaar nog mee zouden rond trekken. Zondagmiddag 3 februari kan men opnieuw gaan kijken naar het klankbeeld 'Boern van Gistern, alles geet veurbiej' in de Herberg in Vorden. Kaarten voor deze voorstelling zijn te verkrijgen bij de Bruna in Vorden.

In memoriam oud-voorzitter Henk Wullink speelde destijds een belangrijke rol. Hij was het die het tweetal uit Vorden enthousiasmeerde om het klankbeeld over het boerenleven te gaan vertonen voor het publiek. In 1994 nodigde hij Henk Graaskamp en Fons Rouwhorst uit om het klankbeeld 'Boern van Gistern, alles geet veurbiej' te presenteren voor oud-Vorden.

Een bijzonder spannend moment voor het tweetal. Fons: "We waren er eigenlijk nog niet aan toe". Bij het vervaardigen van de serie was het in de eerste instantie niet hun insteek om de serie te gaan vertonen voor publiek. Maar Henk Wullink bleef aandringen. Wat er uiteindelijk toe leidde dat ze het klankbeeld in februari 1994 voor het eerst hebben vertoond voor een volle zaal bij Hotel Bakker. En met succes, een jaar later werd de serie nogmaals vertoond in Vorden.

De sfeer van herkenning en nostalgie, maar soms ook van ontzetting over dat boerenleven, bleek gigantisch aan te slaan. Henk Graaskamp: "De eerste 15 jaar was de belangstelling het grootst. Toen hadden we in de wintermaanden een volle agenda". Bijna alle plaatsen in Gelderland hebben we wel bezocht. Maar ook in Twente en Overijssel was het klankbeeld in trek. Met het verstrijken van de jaren wordt herkenning en nostalgie minder maar nog steeds is er belangstelling.


Digihulp in de bieb

REGIO - In januari zijn er weer wekelijkse digitale themabijeenkomsten in de bibliotheek-vestigingen. In januari zijn de thema's Online bibliotheek: Wat krijgt u nog meer bij uw bibliotheekabonnement en Mijn bibliotheek en het gebruik van de Iguana-app onderwerp van gesprek. De bijeenkomsten zijn gratis, men hoeft alleen de eigen laptop met e-reader of tablet of smartphone mee te nemen. De bieb zorgt voor de koffie/thee.

In bibliotheek Doetinchem is de bijeenkomst iedere vrijdagmorgen van 10.30-12.30 uur, in bibliotheek Doesburg iedere dinsdagmorgen van 10.30-12.30 uur, bibliotheek Hengelo iedere dinsdagmiddag van 14.30-16.30 uur, in de bibliotheek Zelhem iedere maandagmiddag van 14.30-16.30 uur en in bibliotheek Vorden iedere donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur.