Werk van 'Louise Kleinherenbrink: 'Het zachte zingen van de lucht'. Foto: Johan Drewes
Werk van 'Louise Kleinherenbrink: 'Het zachte zingen van de lucht'. Foto: Johan Drewes

Rabo-kunst uit de Achterhoek nu voor iedereen

VORDEN - Een bijzondere expositie met werk dat voorheen alleen in de kantoren van diverse Achterhoekse Rabobank filialen te zien was, is van 2 februari tot 30 maart te zien in het MAS Vorden, Raadhuisstraat 6. Het werk is veelal gemaakt door schilders met banden met Oost Nederland.

Er is werk te zien van onder anderen Karel Buskes, Loes Kurpershoek, Louise Kleinherenbrink, Saskia Wevers, Elisabeth de Vaal, Theo Ettema en niet te vergeten Piet te Lintum, ooit genoemd ‘de schilderende ambassadeur van de Achterhoek’. Piet te Lintum, schilder, tekenaar en illustrator uit Winterswijk.

Vanwege de sluiting van een aantal kantoren van Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek heeft de directie van de bank besloten het gehele kunstbezit opnieuw te laten beoordelen. Uit de grote hoeveelheid aanwezige kunst werd een keuze gemaakt voor werk dat in de overblijvende kantoren een plaats zou vinden. Het idee om de overige kunst in een depot op te slaan, zou onrecht doen aan het zichtbaar maken voor publiek van het eerder verzamelde werk. Zodoende werd gezocht naar een goede oplossing voor de resterende 170 werken. Uit deze collectie heeft het MAS rond zeventig werken van regionale kunstenaars verkregen. Voor de nieuwe expositie, die op 1 februari geopend wordt door Ronald van Wetering, directeur bedrijven van Rabobank Apeldoorn en omstreken, is een selectie van de meest bijzondere werken uit deze collectie gemaakt.

Tegelijkertijd zijn in de vitrines bijzondere kettingen van Anke Mateman (Lochem) en keramiek van de Zutphense Marit Kersten te bewonderen. Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is open op vrijdag- en zaterdagmiddag 14.00 tot 17.00 uur.


www.masvorden.nl

facebook.com/MASVorden


'Particulieren en bedrijven moeten het energieprobleem op zichzelf betrekken'

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Op de website van de ECV staat een animatie waarin het financieringsmodel wordt toegelicht. Het grote voordeel is dat iedereen mee kan doen en dus niet zelf hoeft te investeren! Het gaat om eigenaren van huizen met een dak, dat niet geschikt is, huurders en mensen, die niet in staat zijn om zelf panelen aan te schaffen, of hier niet voor kiezen.

"Ook eigenaren van appartementen zoals bijvoorbeeld de Decanije en De Jongstraat kunnen op deze manier een bijdrage leveren aan een duurzamer klimaat," vervolgt Martien Pater. "Voor de eigenaren, van daken op het Industrieterrein en in het buitengebied die hun dak beschikbaar stellen, is het ook interessant. De vergoeding voor een dak waar 400 panelen op kunnen, bedraagt circa 1.200 euro per jaar en dat vijftien jaar lang. De coöperatie heeft voor vijftien jaar recht van opstal, daarna wordt de dak-eigenaar eigenaar van de panelen. En die kunnen dan nog wel 10 jaar mee."

Energiebesparing
"Alles begint natuurlijk bij het zelf besparen van energie, want wat je niet verbruikt, hoeft niet te worden opgewekt. Isoleer je huis, dat scheelt aanzienlijk in het gasverbruik. Het kan in sommige gevallen wel 50% besparing opleveren," weet Martien inmiddels uit ervaring. "Je moet het energieprobleem op jezelf betrekken en dat geldt zowel voor particulieren als bedrijven. Zo zag ik half januari de Vordense kerstverlichting branden om 8.00 uur 's morgens. Het is wel ledverlichting maar toch, waarom?".

ECV gaat ook de jeugd informeren. Frans de Steur: "We gaan de basisscholen en de vmbo-school in Vorden benaderen om daar uitleg te geven over duurzaamheid. Fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. Het zou mooi zijn als het onderdeel zou worden van het lesprogramma, zodat ook de school hierbij een rol kan vervullen met het oog op de toekomst."

Toekomstplannen
Er wordt gewerkt aan een plan voor een inloopspreekuur, waar de inwoners van Vorden terecht kunnen met al hun vragen over energiebesparing, groene energie en alles wat hiermee samenhangt. Zodra dit in kannen en kruiken is, wordt hiervan melding gemaakt in deze krant. Hetzelfde geldt voor een informatiebijeenkomst, die voor het voorjaar van 2019 gepland staat.


energiecooperatievorden@gmail.com

www.energiecooperatievorden.nl


Reborn en Jubal brengen nummers uit de top2000

VORDEN - Afgelopen zondagmiddag is er in 't Kulturhus in Vorden een succesvol concert uitgevoerd door Muziekvereniging Jubal en Reborn. Beide verenigingen komen uit Wichmond/Vierakker en hebben elkaar gevonden in een gezamenlijke uitvoering. In een volle zaal kwamen de klanken van de top 2000 uit de instrumenten van Jubal en de stemmen van Reborn tot een mooi samenwerkend geheel.

Het jeugdorkest van Jubal mocht het concert openen met Hedwig's Theme, bekend van de film Harry Potter. Waarna de harmonie en het koor een aantal nummers gezamenlijk brachten waaronder: 'Can you feel the love tonight' en Venus. Jubal bracht 'Hallelujah' ten gehore met als solist Verena Schieven.

Na de pauze trapte Reborn af met 'Thank you for the music', waarin een vijftal dames de solo partij zongen. Als slotlied van Jubal mocht de nummer 1 van Top 2000 uiteraard niet gemist worden en dat was 'Bohemian rhapsody'.

Na de dankwoorden van de beide voorzitters werd de middag gezamenlijk afgesloten met 'Tranen gelachen' van Guus Meeuwis. Als dank van het publiek kregen beide verenigingen een staande ovatie. Het was samenwerking van beide kanten waar met succes op teruggeblikt mag worden.