Martien Pater (l.) en Frans de Steur willen eigenaren van daken 'warm te maken' voor het opwekken van duurzame energie. Foto: Liesbeth Spaansen
Martien Pater (l.) en Frans de Steur willen eigenaren van daken 'warm te maken' voor het opwekken van duurzame energie. Foto: Liesbeth Spaansen

Energie Coöperatie zoekt zonnedaken

VORDEN – Energie Coöperatie Vorden (ECV) wil een bijdrage leveren aan de energiedoelstelling van de gemeente Bronckhorst: energieneutraal in 2030. De initiatiefgroep bestaande uit Frans de Steur, Henk Groenendal, Martien Pater, Wessel Ganzevoort, Johan Mollenhof, Wout Dekkers en Frans Mellink heeft sinds de oprichting op 18 mei 2018 niet stilgezeten. De heren zijn blij dat er zich ruim 70 leden hebben aangemeld. De volgende stap is eigenaren van daken van industriële en agrarische bedrijven 'warm te maken' voor het opwekken van duurzame energie.

Door Liesbeth Spaansen

In plaats van een eigen voorlichtingsavond te organiseren, sloot de ECV aan tijdens de Energierally in Vorden, die door de gemeente Bronckhorst in een aantal kernen was georganiseerd. "Er was een hoge opkomst en aan de 'Vordense Klimaattafels' werd actief meegedacht over het opwekken van duurzame energie," vertelt Martien Pater. "Er werd niet alleen gesproken over zonne-energie maar ook over windmolens en energie uit biomassa. Welke windmolen kies je en waar komt deze te staan ? Dat is een belangrijk traject, dat zorgvuldig moet worden doorlopen. Met alleen zonne-energie is de energiedoelstelling niet haalbaar. Er zijn overigens ook houten windmolens, die goed in ons landschap zouden passen. Feit is dat in 2050 circa 50% van de energie opgewekt moet worden door coöperaties, dus wij dragen zeker ons steentje bij." Op dit moment zijn er bijna 500 coöperaties in Nederland. Een derde van de opgewekte energie is windenergie en twee derde zonne-energie.

Met 70 leden kunnen nu zo'n 800 panelen worden gerealiseerd. Voor het leggen van de helft van dit aantal is er al een intentieverklaring van een ondernemer. "Er zijn meer bedrijven nodig, die hun dak beschikbaar stellen, nodig voor het leggen van panelen," vertelt van de Steur, voorzitter van de ECV. "Voor de eerste businesscase hebben we nog ongeveer 500 vierkante meter schuin dak nodig. Bij een plat dak is dat uiteraard meer, maar onze ambities gaan verder. Hoe meer grote daken er worden vol gelegd met panelen, hoe meer groene stroom er beschikbaar komt in Bronckhorst."
Behalve in Vorden, zijn er op verschillende plaatsen in Bronckhorst energiecoöperaties actief, zoals in Wichmond, Bronkhorst en omstreken en Hummelo. Er is periodiek overleg met collega-coöperaties onder leiding van de gemeente. Het doel is samenwerking te bevorderen en kennis en ervaringen uit te wisselen.

Iedereen kan meedoen
Mensen binnen de postcoderoos 7251, Vorden en omstreken, kunnen lid worden van de ECV. Zij hoeven zelf niet te investeren in zonnepanelen. "Wij berekenen de kosten voor het lidmaatschap op basis van het stroomverbruik op jaarbasis en vragen daarvoor 1 cent per kWh," rekent Frans voor. Bij een verbruik van bijvoorbeeld 3.000 kWh bedraagt de eenmalige bijdrage dan 30 euro en betaal je 15 jaar lang ongeveer 120 euro minder energiebelasting. De rest van het fiscale voordeel komt ten goede aan de coöperatie om te investeren in het project. Het lidmaatschapsgeld is maar 1% van de totale investering." De rest wordt gefinancierd via crowdfunding tegen een aantrekkelijke rente en een lening van de Bank van Nederlandse Gemeenten.


Lees verder op pagina 5