Gerda Marsman met de speciale fiets voor lange afstanden. Foto: PR
Gerda Marsman met de speciale fiets voor lange afstanden. Foto: PR Foto:

Gerda Marsman over fietstocht door Australië

VORDEN - Donderdag 24 januari vond de eerste bijeenkomst plaats van de PCOB-KBO in het nieuwe jaar in De SooS. Voorzitter Chrisje Tuitert heette de aanwezigen hartelijk welkom, in het bijzonder de inleidster Gerda Marsman uit Raalte. Ondanks de winterse weersomstandigheden viel de opkomst mee. Tuitert opende met een meditatief moment en ging voor in gebed. Vervolgens zong men 'Op bergen en in dalen en overal is God'.

Twee overleden leden, mevrouw Riek klein Bramel en de heer Leendert Schoolderman, werden herdacht. Tuitert riep de aanwezigen op voor het bijwonen van de jaarvergadering op 28 februari. Naast de jaarverslagen zal notaris Hulleman de aanwezigen die avond bijpraten over de ontwikkelingen op notarieel terrein. Aan het einde is de bekende koffietafel. Opgeven hiervoor bij penningmeester Henk Reerink (0575 - 553043).

Daarna was het woord aan Gerda Marsman. Zij had haar lange afstandsfiets meegebracht, een speciale mountainbike. Zij vertelde eerst over haar uitrusting onderweg en haar belevenissen van een tocht door Australiƫ waar zij startte in Sydney en eindigde in Melbourne.

In een half jaar tijd heeft ze bijna 13.000 kilometer afgelegd in dit uitgestrekte land. Ze liet prachtige beelden zien van de uitgebreide flora en fauna in dit land. Dit land is zo dunbevolkt, dat zij honderden kilometers alleen op de weg is. Ze wist er op meeslepende en humoristische wijze over te vertellen en werd nadien bedankt met een welverdiend applaus en een attentie van de voorzitter.

Met het zingen van 'Dankt, dankt nu allen God' werd deze bijeenkomst beƫindigd.


Doe mee met beplantingsproject Vierakker

VIERAKKER - Inwoners van het buitengebied van Vierakker die graag een hoogstamboomgaard of een vogelbosje op hun perceel willen. Of een haag of singel met streekeigen bomen of struiken, kunnen meedoen met het beplantingsproject 'Vierakker vergroent'. Op maandag 11 februari organiseren ANV 't Onderholt en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor belangstellenden een informatieavond in 't Boshuis, Boshuisweg 8 in Vierakker. De avond start om 19.30 uur.

Op de informatieavond vertelt adviseur Ruud Borkes van SLG een aansprekend verhaal over de landschappen van Vierakker, over erfinrichting, over cultuurhistorie en over het belang van streekeigen struiken en bomen voor insecten, vogels en andere dieren. Wilfried Berendsen van ANV 't Onderholt zal uitleggen hoe individuele beplantingswensen uitgevoerd kunnen worden. Aan het einde van de informatieavond kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deelname.

Informatieavond op maandag 11 februari

Aansluiten bij het landschap
Het doel van het project 'Vierakker vergroent' is om de percelen in het buitengebied van Vierakker te verfraaien met landschappelijk passende beplanting. Denk daarbij aan laan- of knotbomen, struweelhaag, elzensingel of hoogstamfruitbomen. Natuurlijk is een combinatie van deze opties ook mogelijk. Op die manier sluiten het perceel en het omliggende landschap op elkaar aan. Veel dieren maken dankbaar gebruik van deze struiken en bomen als nestgelegenheid, schuilplaats of voedselvoorziening. Denk daarbij aan steenuil, egel of bij.

'Vierakker vergroent' is een uitvoeringsproject van het bewonersproces Levend Landschap Vierakker en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op de website.


landschapsbeheergelderland.nl/vierakker-vergroent