Vordenaar Henk Hellegers super tevreden met goede Dakar Rally. Foto: Henk Teerink
Vordenaar Henk Hellegers super tevreden met goede Dakar Rally. Foto: Henk Teerink Foto:

Geslaagde Dakar voor HT Rally Raid

VORDEN - De loodzware editie van Dakar 2019 werd dit jaar volledig in Peru verreden, bekend om zijn gigantische zandduinen en ruige landschap. Het Team van HT Rally Raid Husqvarna Racing bestond dit jaar uit vier Nederlanders, een rijder uit Argentinië, Puchi Ontiveros en een Mexicaanse deelnemer, Carlos Gracida. Het aantal Nederlanders in het team was bovengemiddeld met: Paul Spierings, Marcel Piek, Martien Jimmink en Mirjam Pol. Daarnaast werd er (beperkte) ondersteuning verleend aan Max Hunt die deelnam in het 'kistenklassement', dus zonder service van buitenaf.

In 2018 presenteerde Husqvarna een nieuwe rallymotor waarvan er elf de weg naar Vorden vonden, waar deze volledig gestript en weer opgebouwd werden naar eigen inzicht en ervaring. Het assistentieteam bestond bijna volledig uit Nederlanders, aangevuld met Wim de Cramer uit België. Voor de assistentie beloofde het een iets minder zware Dakar te worden dan de voorgaande jaren. De wedstrijd was ingekort naar tien etappes in plaats van dertien. Ook de totaal te rijden afstand bedroeg met 2500 kilometer beduidend minder dan de 6000-8000 kilometer in de voorgaande edities. De samenstelling van het assistentieteam zag er als volgt uit: teammanager Henk Hellegers, logistiek-/assistent teammanager en chauffeur 6x4 hospitalitytruck Floor Maten, chauffeur 8x4 servicetruck en onderdelenbeheer Tom Zweerink, chef monteur Wim de Cramer en monteurs Wesley Aaldering en Ido Buunk. Naast de 4x4 Mercedes Sprinter voor het vervoer van monteurs en snelle service onderweg (waar toegestaan), had het team beschikking over de 8x4 truck; een grote mobiele werkplaats met alle onderdelen en banden/wielen. Voor de rijders was er een 6x4 truck mee met daarin acht slaapplaatsen voorzien van airco/verwarming, een douche en een kleine keuken.

Op 2 januari kwam het assistentieteam na een vlucht van 12 uur aan in Lima. De volgende dagen werd alles klaargemaakt, werd er nog getraind, vonden keuringen plaats en werden de rijders voorgesteld. De wedstrijd begon op 7 januari met de eerste etappe naar Pisco, zo'n 260 km ten zuiden van Lima waar een 'opwarmspecial' (het was ruim 30 graden) van 80 km verreden werd.

De special liet de deelnemers direct kennis maken met de Peruviaanse duinen en de eerste uitvallers werden al genoteerd in alle categorieën. De volgende werden de deelnemers getrakteerd op een flinke special door duinen van 342 km. Daarna was er een verbindingsetappe van 212 km naar het bivak in San Juan de Marcona. De HT Rally Raid Husqvarna Racing rijders deden het prima en konden zich op gaan maken voor de flinke etappe naar Arequipa van totaal 799 km waarvan 331 km special. Bij aankomst 's avonds moest alles klaargemaakt worden voor de marathonetappe die op 10 en 11 januari werd verreden. Tijdens deze twee etappes moesten de rijders alles zelf doen en was het assistentieteam niet aanwezig in het bivak. De wielen en banden werden gemerkt om te voorkomen dat ermee gerommeld werd dus elke rijder moest zuinig aan doen om banden en de motor te sparen. Op 11 januari arriveerden alle rijders in de avond voor de rustdag in Arequipa, gelukkig zonder grote problemen maar allemaal behoorlijk getekend door twee lange en zware dagen op de motor. Max Hunt was er inmiddels uit. Hij stond aan de leiding in het malle moto, kistenklassement, maar doordat hij zijn luchtfilter verkeerd monteerde tijdens de marathonetappe zoog de motor zich vol zand en was het einde wedstrijd voor de sympathieke Brit. De monteurs gingen direct aan de motoren te sleutelen en sloegen de nacht over om alles tot in de puntjes klaar te maken.

Voor veel deelnemers werd 13 januari 'bijltjesdag', helaas ook voor onze rijder Marcel Piek, een steen onder het zand verraste hem en hij ging er voorover af. Marcel werd voor observatie meegenomen naar het volgende bivak per helikopter en direct doorgevlogen met een klein vliegtuigje naar Lima voor verder onderzoek. Gelukkig bleek hij geen blijvend letsel te hebben. Ook Paul werd onvrijwillig van zijn motor gescheiden maar kwam er met een blauwe neus en wat schaafwonden beter vanaf. Er was een waar slagveld met uitgevallen motoren auto's en trucks, en de zware dagen moesten nog komen. De rijders maakten zich op voor een rondje San Juan de Marcona van 387 km puur duinen en fesh fesh (te vergelijken met droog cement waar de motoren soms wel meer als een halve meter inzakten).

Mirjam Pol daarentegen komt juist op stoom als het moeilijk en zwaar wordt. Ook Paul Spierings kwam steeds meer in zijn ritme en sloop de top 30 binnen. Martien Jimmink had het zwaar maar de oudste Nederlandse motorrijder (58) wist van geen opgeven en vocht zich dag naar dag naar de finish. De buitenlandse rijders deden het goed. De Argetijnse rijder Ontiveros levert de motor iedere avond bijna als nieuw in, maar de uit Mexico afkomstige Gracida doet de motor wat meer zeer. De volgende dagen vallen er deelnemers met bosjes uit in de zware en hoge duinen richting Pisco, zelfs tijdens de laatste etappe van 112km rond Pisco, waaronder Husqvarna fabrieksrijder Pablo Quintenilla.

Uiteindelijk bereikt maar iets meer dan de helft van de gestarte motorrijders de finish in Lima. Bij de trucks wisten zelfs maar tien van de 41 gestarte voertuigen de finish te halen. HT Rally Raid Husqvarna Racing mocht vijf van de zes gestarte rijders op het podium toejuichen, met daarbij de beste Nederlander Paul Spierings . Spierings werd 27ste, Puchi Ontiveros 31ste, Mirjam Pol 2e dame 48, Carlos Gracida 49ste, Martien Jimmink 72ste. Vordenaar Henk Hellegers en zijn team kunnen met grote tevredenheid terug kijken op een succesvolle en geslaagde Dakar 2019! Eind Februari worden de voertuigen terugverwacht in Le Havre en dan staan de volgende wedstrijden in Marokko (Merzouga Rally), Abu Dhabi (Desert Challenge) en de Silk Way Rally (Rusland, Mongolië en China) op het programma.