Onder aanvoering van regisseuse Dini Schoolen en souffleur Gerrit Rossel debuteren Arnold Winkels, Marion van Ditshuizen, Gerrit Otten en Barbara Jansen voor de Wildenborchse toneelvereniging T.A.O. Foto; Jan Hendriksen.
Onder aanvoering van regisseuse Dini Schoolen en souffleur Gerrit Rossel debuteren Arnold Winkels, Marion van Ditshuizen, Gerrit Otten en Barbara Jansen voor de Wildenborchse toneelvereniging T.A.O. Foto; Jan Hendriksen.

Wildenborchs toneel trekt nieuwe acteurs

Vier debutanten in nieuw komisch blijspel van T.A.O.

Door Jan Hendriksen

WILDENBORCH - In de Wildenborchse Kapel wordt momenteel door toneelvereniging Tot Aller Ontspanning (T.A.O.) twee avonden per week hard gewerkt om de komende twee toneeluitvoeringen die eind maart plaatsvinden weer een groot succes te laten worden. Maar liefst vier nieuwe, heel enthousiaste, spelers maken hun debuut bij de Wildenborchse toneelvereniging: Marion van Ditshuizen, Barbara Jansen, Arnold Winkels en Gerrit Otten. Ook de regisseuse is nieuw. Hoewel? Dini Schoolen stond al ruim vier decennia lang op de planken voor T.A.O. En Gerrit Rossel, met veel toneelervaring, is nieuw als souffleur. Dus er is zeker toekomst voor T.A.O.

Naast de vier debutanten, de nieuwe regisseuse en souffleur valt nog een aspect nadrukkelijk op als we bij een van de repetitieavonden in de knusse sfeervolle Kapel Wildenborch aanschuiven bij de spelersgroep. De grote 'cast' die het komische blijspel 'Hotel te koop' op vrijdag- 29 en zaterdagavond 30 maart op de planken brengt. De toneelgroep bestaat namelijk uit maar liefst twaalf spelers! En ongekend aantal. "We verkeren in een luxe positie", zo verklaart de klein van stuk zijnde regisseuse Dini Schoolen (62) die na vele jaren het regiestokje van Frieda te Lindert heeft overgenomen.

Regisseuse: 'We verkeren in een luxe positie'

Het is inmiddels twee jaar geleden dat T.A.O. en Dini Schoolen voor het laatst op de toneelplanken in de Wildenborch stonden. Schoolen ruilde na 45 jaar haar spelersrol in voor die van regisseuse omdat haar gehoor zodanig slecht is dat ze de souffleur niet meer kan verstaan. "Dat kan ik wel oplossen door de tekst extra goed te leren. Maar een toneelspel opvoeren doe je samen met anderen. Ik breng een ander in gevaar als ik de aanwijzingen van de souffleur niet goed meer kan opvolgen. Dan maar stoppen dacht ik. De groepsleden bedachten dat ik de regie wel zou kunnen overnemen van Frieda omdat zij daarmee stopte."

Open armen
En volgens de spelersgroep gaat haar dat uitstekend af. Een spelersgroep met vier nieuwelingen die voor het eerst bij T.A.O. op de planken staan: Marion van Ditshuizen (46), Barbara Jansen (52), Arnold Winkels (39) en Gerrit Otten (52). "Alle vier hebben affiniteit met de buurtschap Wildenborch", zegt bestuurslid Reinier Klein Brinke van T.A.O. Arnold en Gerrit stonden in het verleden al eens op de toneelplanken voor Dorpstoneel Ruurlo. Een vereniging die enkele jaren geleden werd opgeheven. Gerrit Rossel was in het verleden ook als souffleur actief voor Dorpstoneel Ruurlo en was ook nadrukkelijk verbonden aan het Deldens Toneel in Vorden. Dat geldt ook voor Barbara Jansen. Marion van Ditshuizen heeft het toneelspelen middels de 'genen' van haar moeder Riet overgenomen die ook voor de Wildenborchse toneelvereniging op de planken stond.

'Alle vier hebben affiniteit met de buurtschap Wildenborch'

Het viertal geeft aan met open armen te zijn ontvangen. "Het voelt goed", zo laat Barbara Jansen weten, die ook al eens medewerking verleende aan de Staringavonden in de Wildenborch.

Een speciale leescommissie binnen T.A.O, selecteerde vorig jaar zomer een aantal toneelstukken en inventariseerde hoeveel toneelspelers er beschikbaar waren. De uitgever heeft toen meerdere stukken als zichtzending opgezonden. Dini Schoolen: "Ik bepaal uiteindelijk welk stuk het wordt, verdiep me erin en stippel alles uit. De grote lijnen van het decor worden al in het stuk aangegeven, de kleine dingen moeten uitgezocht worden. Het belangrijkste is dat de rollen goed verdeeld worden. Dat doe ik samen met Reinier Klein Brinke. Het is niet zo dat ieder zijn eigen rol kiest."

Klein hotelletje
Het komische blijspel 'Hotel te koop' speelt zich af in een hotel. Simon Bovendijk (gespeeld door Reinier Klein Brinke) en zijn vrouw Emma Bovendijk (Martien Leussink) runnen al jaren dit klein hotelletje op een prachtige plek midden in de bossen. Maar inmiddels zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze graag willen stoppen om van hun welverdiend pensioen te kunnen genieten. Het hotel staat al een tijdje te koop en eindelijk heeft zich een koper gemeld.

Alles op alles moet worden gezet om een goede indruk op deze koper te maken, maar dat valt nog niet mee. Het is niet alleen dat Simon en Emma de laatste jaren niet zoveel energie en geld meer in het hotel hebben gestoken, ook is het personeel misschien niet helemaal geschikt voor de taken die ze moeten doen. Dit zorgt voor de nodige chaos in het hotel. Het is ook nog maar afwachten of de koop doorgaat en zo ja, wat is de koper eigenlijk van plan met het hotel? Een dolkomische klucht van het begin tot het einde. Grappen en komische situaties volgen elkaar in een razend tempo op. Naast de vier debutanten bestaat de spelersgroep uit Reinier Klein Brinke, Appie Klein Brinke, Martien Leussink, Kristie Holsbeke, Harrie Dinkelman, Ria Klein Ikkink, Jelle Wezinkhof en Ineke Braakman.

Kaartverkoop
De voorstellingen op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart in Kapel Wildenborch beginnen om 20 uur, zaal open 19.30 uur. De entree bedraagt acht euro. Kinderen tot en met twaalf jaar drie euro. Inclusief kop koffie/thee en voor de kinderen een glaasje fris. Kaarten zijn telefonisch te reserveren op 11, 12 en 13 maart tussen 19.00 en 20.00 uur bij Dini Schoolen, tel. 0573-441474. Verkoop aan de zaal zolang de voorraad strekt.