Initiatiefnemer Erik Bergenhenegouwen bevestigt de AED. Foto: Jan Hendriksen
Initiatiefnemer Erik Bergenhenegouwen bevestigt de AED. Foto: Jan Hendriksen

AED op 'grens' van Hoetinkhof en Brinkerhof

Initiatiefnemer Erik Bergen-henegouwen realiseert aanschaf in mum van tijd

Door Jan Hendriksen

VORDEN - "Hopelijk hoeven we nooit gebruik te maken van dit apparaat. Maar mocht dat wel noodzakelijk zijn dan zou er een leven mee gered kunnen worden." Met deze woorden van initiatiefnemer Erik Bergenhenegouwen werd zaterdag een AED (Automatische Externe Defibrillator) geplaatst aan de buitenbuur van een garagebox op de 'grens' van de Vordense woonwijken Hoetinkhof en Brinkerhof.

De AED werd aangeschaft na een crowdfundingsactie via de website BuurtAED.nl. De actie werd op op persoonlijke titel op 1 februari door Erik Bergenhenegouwen gestart. Al op 9 februari hadden de buurtbewoners van het Hoetinkhof en Brinkerhof het benodigde bedrag van 1660 euro bijeengebracht.
"Ik had de actie bekendgemaakt op sociale media onder meer via de Facebookpagina 'Je bent Vordena
ar als ……...' en heb geflyerd op het Hoetinkhof. En er kwam direct spontaan hulp van Janneke en Robert Holtkuile die op het Brinkerhof wonen. Zij stelden voor om ook daar te flyeren. En zo was in een mum van tijd het benodigde bedrag van 1660 euro bij elkaar", vertelde Bergenhenegouwen zaterdagmiddag tijdens de presentatie.
Het is in korte tijd de tweede AED die Vorden op deze manier rijker is. In januari werd op initiatief van de Medlernaren Gerrit Otten en Peter ten Have in hun buurtschap een AED geplaatst aan de zijgevel van café-restaurant 't Wapen van 't Medler.
Erik Berge
nhenegouwen noemt een AED in de buurt van levensbelang: "Want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. De tot nu toe dichtstbijzijnde AED hing bij Auto-, Rijwiel- en Taxibedrijf Klein Brinke aan de Zutphenseweg. En dat is al best wel ver weg."

Hartstilstand
Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen. BuurtAED.nl is een initiatief van de Hartstichting en Philips om Nederland (hart)veiliger te maken. "Met een speciale bijdrage van Philips kregen we voor de aanschaf een korting van ruim duizend euro. We moesten zelf ruim zestienhonderd euro inzamelen om een AED te kunnen aanschaffen. De bevestigings- en installatiematerialen zijn beschikbaar gesteld door Welkoop Vorden", vertelde Bergenhenegouwen over de werkwijze voor de aanschaf.

Opgeroepen
De AED is nodig om de zes minuten dekking om te reanimeren in een straal van vijfhonderd meter te garanderen. De AED is in een buitenkast geplaatst en is 24 uur per dag bereikbaar. Erik Bergenhenegouwen: "Deze kast is voorzien van een pincode-slot waarvan de code via HartslagNu bekend is bij alarmcentrale 112. Zodra er een melding is van een hartstilstand op Brinkerhof of Hoetinkhof roept de alarmcentrale burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op om te beginnen met reanimatie voordat de ambulance arriveert. Deze burgerhulpverleners krijgen van de alarmcentrale de code van het pinslot van de AED-kast."

Noodzaak
Instructrice Wilma Elshof van Reanimatie Gelre was zaterdagmiddag aanwezig om tekst en uitleg te geven over reanimatie en de AED. Enkele buurtbewoners van het Hoetinkhof en Brinkerhof zijn als buurthulpverlener al aangemeld bij HartslagNu. "Maar er kunnen nog wel wat meer mensen bij die in actie kunnen komen als de noodzaak daar is", aldus Bergenhenegouwen.