Marianne Neerlaar (l) en José van der Veer tonen een aantal werkstukken die op de handwerktentoonstelling te zien zijn, Foto: Jan Hendriksen.
Marianne Neerlaar (l) en José van der Veer tonen een aantal werkstukken die op de handwerktentoonstelling te zien zijn, Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Grote variatie op
Handwerktentoonstelling

VORDEN – Handwerken is de laatste jaren weer helemaal hot! Leuke dekens, omslag- en merkdoeken, schattige diertjes en unieke babykleertjes. Met een beetje oefening kun je de mooiste gebreide en geborduurde projecten maken. Prachtige voorbeelden hiervan zijn donderdag 21 en vrijdag 22 maart te zien tijdens de jaarlijkse Handwerktentoonstelling, die de Commissie Handwerken en Textiele Werkvormen van de Vrouwen van Nu Gelderland in Het Kulturhus in Vorden organiseert.

Door Jan Hendriksen

Was handwerken vroeger vaak een noodzaak, nu wordt het vooral voor de lol gedaan. Hoe komt het dan toch dat handwerken nu weer zo populair is? "Handwerken heeft in principe een onthaastend effect. Je bent met je handen bezig en je focust je gedachten op het patroon in plaats van de dagelijkse beslommeringen. Hoewel sommige patronen er ingewikkeld uitzien, zijn het toch vaak herhalingen van een bepaald aantal handelingen. Oké, er zijn natuurlijk wel eens momenten dat je een werkstuk uit elkaar moet halen omdat je ergens een foutje hebt gemaakt, maar dat mag de pret niet drukken. En is het geen opsteker als je bij een complimentje voor een leuk cadeau kunt zeggen: 'zelf gemaakt'", zo verklaren voorzitter Marianne Neerlaar (65) uit Sinderen en algemeen bestuurslid José van der Veer (71) uit Halle van de Commissie Handwerken en Textiele Werkvormen van de Vrouwen van de Nu Gelderland, die volgende week voor de organisatie van de Handwerktentoonstelling in Vorden tekent.

Handwerken hoef je niet alleen te doen, zo bewijst de Gelderse vrouwenvereniging. "Er zijn binnen de vereniging diverse afdelingen handwerkclubjes actief die elkaar regelmatig ontmoeten. En ook als commissie organiseren we jaarlijks cursussen, workshops en handwerkdagen door de gehele provincie", zo zegt Marianne Neerlaar die samen met haar commissieleden de cursussen, workshops en handwerkdagen begeleidt. José van der Veer: "Daarvoor volgen we speciale cursussen. Zo hebben we onlangs de cursus Russisch borduren gevolgd. Dat is een relatief nieuwe techniek die we komend najaar tijdens een vijftal handwerkdagen onze leden in de provincie aanbieden. We leren dan hoe je de uitgehaalde draden bij deze borduur techniek mooi af kunt werken. Bij het Russisch borduren maken we gebruik van de ketting- en de cordonsteek."

Is handwerken duur? "Je kunt het zo duur maken als je wilt. Voor nog geen euro heb je een flinke bol wol of garen", zo zegt Marianne Neerlaar als ze enkele werkstukken laat zien die volgende week op de tentoonstelling te bewonderen zijn. "Er zijn werkstukken te bewonderen in veel verschillende technieken van vrouwen uit de hele provincie. We laten ons ook dit jaar weer verrassen wat de vrouwen inbrengen voor de tentoonstelling. Het zijn allemaal nieuwe werkstukken die men nog niet eerder voor een tentoonstelling heeft ingebracht. Elk werkstuk is dan ook uniek. En we hebben alle vrouwen gevraagd om een 'knapzak' te maken onder het motto 'De paden op, de lanen in'", zo laat José van der Veer weten.

Verloting
Ook is er een standhouder aanwezig waar allerlei materialen te koop zijn. De tuinclub van de afdeling Vorden van Vrouwen van Nu verkoopt mooie bloemstukken en in het handwerkcafé kan men zelf aan de slag. En bij de verloting zijn leuke prijsjes te winnen die grotendeels uit werkstukken bestaat die de vrouwen gratis hebben ingebracht voor de verloting.

Korting
De tentoonstelling wordt gesponsord door Visser Mode in Vorden. Op vertoon van het entreekaartje krijgt men daar op beide tentoonstellingsdagen tien procent korting. Op vertoon van een geldige ledenpas is de entree vier euro, anders zes euro. Mannen en kinderen tot en met twaalf jaar kunnen gratis naar binnen.

Donderdag 21 maart is de tentoonstelling van 10.00 tot 17.00 uur geopend en vrijdag 22 maart van 10.00 tot 16.00 uur.