Meer dan 1.200 schoolkinderen gaan een dagje naar de boer

REGIO - Meer dan 1.200 kinderen van basisscholen in de regio Zutphen, Doesburg, Bronckhorst en Doetinchem krijgen een unieke inkijk in het werk op de boerderij tijdens de projectdag 'Met de klas de boer op'. Bijna 50 veehouders in de regio Achterhoek ontvangen dit jaar leerlingen van de basisschool op het bedrijf.

Wat weten kinderen vandaag de dag nog van de boerderij? Waar komt het vlees vandaan en waar de melk, kaas, toetjes en chocolademelk? Het is belangrijk om de kinderen mee te nemen naar het begin van de keten. Tijdens de projectdag 'Met de klas de boer op' leren en beleven de kinderen van alles over de boerderij.

Boer geeft les op school
Uniek aan het project 'met de klas de boer op' is dat de boer eerst naar de klas gaat om les te geven. Daarna gaan de kinderen op bezoek naar de boerderij van de boer. De boer neemt tijdens de theorieles allerlei voorwerpen mee om het dagelijkse werk op de boerderij uit te leggen, bijvoorbeeld een melkstel of spermarietjes. Kinderen krijgen op deze dag een goed beeld van het werk op de boerderij en kunnen dit daarna ook zelf ervaren op de boerderij.

Uitbreiding doelgebied 'met de klas de boer op'
Het gebied waarin de projectgroep 'Met de klas de boer op' educatie geeft aan kinderen van de basisschool is uitgebreid. De projectgroep is opgestart in de gemeente Vorden en vervolgens uitgebreid naar de gemeente Zutphen, Doesburg en Bronckhorst. Scholen in de gemeente Doetinchem hebben nu ook de mogelijkheid om een dagje boer te ervaren en dit jaar gaan 270 kinderen vanuit de 'stad' Doetinchem de boer op.

Organisatie
Een projectgroep van zes boerinnen uit de gemeente Bronckhorst neemt voor de scholen en boeren de organisatie van de projectdag 'Met de klas de boer op' uit handen. De uiteindelijke dagindeling stemt de school af met de boer. Zij richten zich op groep 6 van de basisschool, maar maken graag een uitzondering als er andere groepen mee willen doen.

De 'boeren' werken belangeloos mee aan het project, de scholen kunnen gratis aan deze educatiedag meedoen, mogelijk gemaakt door de vele sponsoren.

Voor meer informatie, zie de website.


www.eendagjeboer.nl