Germa ten Duis. Foto: Gerard van Bussel
Germa ten Duis. Foto: Gerard van Bussel Foto:

De mensen achter De Dennen:

Germa ten Duis

VORDEN - Zwembad In de Dennen is een buitenzwembad schitterend gelegen in het mooie bosgebied bij Vorden. Sinds 2014 zorgt een stichting zonder subsidie ervoor dat inwoners en toeristen een heerlijke plek hebben om zomers te zwemmen en te recreëren. Er zijn twee grote baden, een mooie glijbaan en een aantal prachtige ligweiden en terrassen. Een goede horecagelegenheid maakt het buitenzwemfestijn compleet. Naast vrij zwemmen is er de mogelijkheid om zwemles te nemen en zijn er diverse doelgroepactiviteiten. Er zijn drie werknemers (een bedrijfsleider en twee parttime badmeesters), voor de rest draait het zwembad volledig op vrijwilligers. Wie zijn die mensen die zich vrijwillig in te zetten voor dit prachtige pareltje in de gemeente Bronckhorst? De komende tijd, in aanloop naar het zwembadseizoen, zullen een aantal van hen uitgebreid aan het woord komen in deze krant. Zij hopen hiermee ook anderen te motiveren en inspireren om zich in te zetten als vrijwilliger van dit prachtige zwembad waar Vorden zeker niet zonder kan. Deze week een interview met een van de vrijwilligers Germa ten Duis.

Germa is gastvrouw bij het zwembad. Germa: "Met gastvrouw bedoel ik dat je de gasten van het zwembad helpt om er een leuke dag van te maken. Dat betekent dat ik een kopje koffie, thee of een ander drankje voor de bezoekers schenk of de kinderen blij maak met een ijsje of een bakje friet. Maar bijvoorbeeld ook dat ik langskomende fietsers en wandelaars uitnodig om het zwembad binnen de hekken te bekijken vanaf het terras en ze dan graag iets lekkers verkoop. Ook is het erg leuk om klasgenoten van mijn eigen kinderen, en hun ouders, terug te zien als ze het zwembad bezoeken."

Germa: "Ik ben geen geboren Vordenaar maar we zijn zo'n 41 jaar geleden hier komen wonen. Eerst in het buitengebied maar de laatste 39 jaar in het centrum. Onze beide dochters zijn hier opgegroeid en hun partners zijn rasechte Achterhoekers. Ze wonen beiden in de omgeving. Ikzelf ben verpleegkundige en heb de laatste 21 jaar bij de Trombosedienst in Zutphen gewerkt. En sinds mijn pensioen ben ik actief bij de Kunstbus. Dat is een werkgroep die kunstliefhebbers uit Vorden van en naar schouwburg, theater of museum brengt met een gezamenlijke bus, een initiatief dat wordt ondersteund door de stichting Welzijn Bronckhorst. Overigens zoeken we voor deze werkgroep nog nieuwe werkgroepleden nu er binnenkort twee willen stoppen."

Germa vertelt dat ze op een ietwat omslachtige manier bij het zwembad terecht is gekomen, namelijk via een Zutphense vriendin, Anneke Bakker. Zij zag de advertentie waarin vrijwilligers werden gevraagd bij het buitenzwembad in Vorden. Germa: "Ik heb altijd wel iets met buitenactiviteiten gehad. In Ouderkerk a/d Amstel, waar ik ben opgegroeid, was een zwembad in de Amstel afgeschermd met een houten wand. Daar heb ik mijn zwemervaring opgedaan en er ook mijn zwemdiploma's gehaald. En nog steeds vind ik het heerlijk om hier 's zomers in de buitenlucht te zwemmen;. En met mijn twee kleinkinderen heb ik vorig jaar ouderwets in een tentje gekampeerd op de Reehorst, maar voor het zwemmen gingen we naar In De Dennen.".

Germa gaat haar derde jaar in als vrijwilliger bij het zwembad en vindt het heerlijk om met anderen zoiets moois in stand te houden. Mensen met verschillende achtergronden en leeftijden samen het zwembad runnen en nog mooier maken. Germa: "Fantastisch toch!".

Wat er moet gebeuren om dit zwembad in Vorden te behouden? Germa: "Om te beginnen net zulk mooi weer als vorig jaar. Dan hebben we veel bezoekers en worden er dus veel kaartjes en consumpties verkocht. Verder zou het mooi zijn als we nog meer bijzondere activiteiten zouden kunnen houden. Denk aan Moonlight zwemmen, aquajoggen of buitenspeeldagen. Maar dat hangt uiteraard helemaal af of er vrijwilligers voor te vinden zijn die dit mede willen organiseren."

Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden of één van de genoemde activiteiten te helpen organiseren stuur een berichtje aan info@zwembad-indedennen.nl of neem contact op met ons via Facebook, Instagram of Twitter.