Thijs Bleumink in de winkel in Vorden. Foto: Henri Bruntink
Thijs Bleumink in de winkel in Vorden. Foto: Henri Bruntink Foto:

Profile Bleumink nu vijf keer
in de regio

VORDEN/BRUMMEN – Met de opening van een filiaal in Brummen telt Profile Bleumink nu 5 fietswinkels in de regio. "Wij verkopen geen fietsen. We verkopen fietsplezier'', zegt Thijs Bleumink. Hij gelooft dat goede service ervoor kan zorgen dat de klanten naar echte winkels blijven komen en niet massaal uitwijken naar webshops.

Door Henri Bruntink

Aan de Ambachtsstraat in Brummen werd afgelopen zaterdag het vijfde filiaal officieel geopend door voormalig baanwielrenster en olympisch kampioene Elis Ligtlee.

Het verhaal begon 26 jaar geleden toen vader Bleumink in Vorden een fietsenwinkel opende. Inmiddels hebben Thijs Bleumink en zijn compagnon Wilfred Kok ook een winkel in Eibergen. Broer Ruben Bleumink en zijn vrouw Petra runnen onder dezelfde naam twee Profile winkels in Zutphen en Warnsveld. Gevraagd naar de keuze voor Brummen zegt Thijs Bleumink: "Het is altijd een kwestie van ruimte in de markt. Profile heeft een app waarin je op basis van gegevens als concurrentie en aantal inwoners makkelijk kunt bepalen of die ruimte er is. Dat bleek in Brummen het geval." In de tijd dat vader Bleumink startte had de klant keuze uit zo'n vijf modellen. "Nu hebben we hebben wel veertig verschillende soorten in de winkel staan, waaronder verschillende demo-fietsen", schetst Thijs Bleumink het verschil tussen toen en nu. "Mijn vader geloofde heilig in de verhuur. Ik was daar aanvankelijk minder van gecharmeerd maar ik ben inmiddels wel om. De verhuur zorgt voor een mooie extra omzet.'' Die omzet kelderde tijdens de crisisjaren maar trekt nu al weer een paar jaar flink aan.

Vorden is een echte fietsregio, met onder meer de Achtkastelenroute. Profile Bleumink verhuurt zowel gewone als elektrische fietsen en kan ook grotere groepen bedienen. De klanten zijn toeristen en dagjesmensen, maar ook via het verderop in de Dorpsstraat in Vorden gelegen Hotel Bakker komen veel liefhebbers binnen.
De strijd met internet gaat Thijs Bleumink aan via goede nazorg en service. Zo worden servicepakketten aangeboden die ervoor zorgen dat de fiets ook in de jaren na aankoop in topconditie blijft. Dat varieert van een budgetpakket tot een pakket dat 5 jaar garantie en onderhoud biedt op een elektrische fiets. Onderhoud is belangrijk en de klant hoeft daar zelf niet eens zoveel aan te doen. "Als wij de fiets periodiek onder handen nemen is deze weer als nieuw'', zegt Bleumink. "Veel mensen denken dat een fiets niet veel onderhoud nodig heeft. Maar wij doen dingen die de meesten niet zien, zoals het spannen van de spaken. Goed technisch onderhoud en het voorkomen van vuil en roest door de klant zelf zorgt voor een hogere inruilwaarde'', zo legt hij uit.

Het vinden van nieuwe medewerkers is een probleem geworden. Bleumink richt zich inmiddels ook op (technische) mensen van buiten de branche. Die krijgen een opleiding onder werktijd aangeboden. Ook zijn vaste medewerkers stimuleert hij om hun kennis via cursussen up-to-date te houden. Verder speelt Profile Bleumink in op de trend dat bedrijven groener en duurzamer willen worden. Op het gebied van mobiliteit is de fiets de groenste van allemaal. Er is een uitgebreide brochure voor ondernemers beschikbaar. Daarin worden de voordelen van een fietsplan, inclusief de belastingtechnische aspecten uitgelegd.

Thijs Bleumink. Foto: Henri Bruntink