De nieuwe voorzitter Chrisje Tuitert van PCOB Vorden geflankeerd door PR-man Jan Olthaar. Foto: Jan Hendriksen.
De nieuwe voorzitter Chrisje Tuitert van PCOB Vorden geflankeerd door PR-man Jan Olthaar. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'We moeten ons als
ouderenbond meer profileren'

Chrisje Tuitert nieuwe voorzitter PCOB Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De behoefte om op de voorgrond te treden als nieuwe voorzitter van de ouderenbond PCOB afdeling Vorden en omstreken heeft ze eigenlijk niet. "Maar inderdaad is het wel goed om ons als ouderenbond wat meer naar buiten toe te profileren. Mijn motief om als nieuwe voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond afdeling Vorden en omstreken actief te zijn is om een bijdrage aan een samenleving te leveren waarin senioren volwaardig kunnen meedoen. En waar we als afdeling binnen de KBO-PCOB onze eigenheid kunnen behouden, waar activiteiten voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling plaatsvinden en waar een veilige plek is gewaarborgd om lief en leed te delen."

Aan het woord is Chrisje Tuitert-Gotink (80) uit Vorden die sinds kort de nieuwe voorzitter van de Vordense afdeling is die een regionale functie vervuld. Want een deel van de in 1988 opgerichte afdeling die momenteel 146 telt kom ook van buiten Vorden. "We vervullen dan ook een gemeentelijke en regionale functie", zo verklaart Tuitert. KBO-PCOB is met een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. "Wij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar. KBO-PCOB draagt bij aan een krachtige positie van senioren en maakt zich daar sterk voor, zowel op landelijk, provinciaal als afdelingsniveau. En we maken ons sterk in overlegorganisaties voor zaken die ouderen aangaan en waarbij onze protestants-christelijke achtergrond drijfveer van handelen is", aldus de nieuwe voorzitter.

Zo maakt de PCOB Vorden deel uit van het Seniorenconvent Bronckhorst dat een spreekbuis is naar de plaatselijke overheden. Chrisje Tuitert: "Het convent is ontstaan vanuit de gemeente Bronckhorst omdat vanuit de gemeente behoefte bestond om telkens met een ouderenbond overleg te plegen en niet met meerdere. Zo heeft elke ouderenbond zitting in het convent."

Activiteiten
Maandelijks houdt de afdeling Vorden en omstreken op de vierde donderdagmiddag van de maand een bijeenkomst voor haar leden in De Soos in Het Kulturhus in Vorden. Steevast staan er gevarieerde, interessante en leerzame onderwerpen om het programma. De protestants-christelijke achtergrond van de ouderenbond is terug te vinden tijdens een korte meditatief moment bij aanvang van de activiteiten en tijdens de jaarlijkse Kerst- en Paasviering. Eenmaal per jaar organiseert PCOB met de Senioren Vereniging Vorden (SVV) gezamenlijk een activiteit.

"Daarnaast organiseren we jaarlijks een uitje, wordt er hulp gegeven bij onder meer het invullen van papieren voor zorghulp en belasting en staat een vrijwilliger de leden, die daar behoefte aan hebben, met raad en daad bij op sociaaleconomisch gebied. Daarnaast biedt het lidmaatschap een goedkopere rijbewijskeuring en ziekenkostenverzekering en geeft de ledenpas bij sommige plaatselijke ondernemers kortingen", zo somt de nieuwe voorzitter op, die daarbij ondersteund wordt door Jan Olthaar (84) die als PR medewerker actief is voor de Vordense afdeling. Ook ontvangen de leden maandelijks het landelijke magazine van de ouderenbond en een plaatselijke informatiebrief. "En natuurlijk kunnen de leden ook veel informatie van de bond op de website vinden en via de berichtgeving in Contact", zo verklaart Jan Olthaar.

Speerpunten
Beleidsmatige speerpunten binnen de KBO-PCOB zijn momenteel wonen, welzijn, zorg, veiligheid, zingeving. Koopkracht, mobiliteit en digitalisering. "KBO-PCOB vindt dat alle ouderen in Nederland, onder wie de meest kwetsbaren, in staat moeten zijn (of worden gesteld) op een kwalitatief goede manier thuis oud te worden. Op landelijk niveau helpen we ouderen bij het (anticiperen op) langer thuis blijven wonen. Daarnaast stimuleren wij senioren om bewust na te denken over wat zij belangrijk vinden met het oog op hun welzijn", zo verklaart Chrisje Tuitert een van de speerpunten.

Paasviering
De eerstvolgende activiteit van PCOB Vorden, die naast een bestuur uit een activiteitencommissie bestaat, is de Paasviering op donderdagmiddag 28 maart. Daarbij wordt vlootpredikant Pennekamp uit Sneek verwelkomd die de overdenking zal verzorgen. "En daarbij is iedereen van harte welkom. Ook niet leden die eens kennis willen maken met onze ouderenbond. Hoe meer zielen hoe meer vreugd", zo verklaart Chrisje Tuitert tot slot.


Plaza wordt Eetwinkel Vorden

VORDEN - Plaza Vorden wordt binnenkort volledig vernieuwd en gaat verder onder de naam Eetwinkel. Bij die nieuwe naam hoort ook een nieuwe uitstraling, de zaak zal daarom verbouwd worden. De verbouwing gebeurt in twee etappes, van maandag 18 tot en met donderdag 21 maart en van maandag 25 tot en met donderdag 28 maart is de zaak gesloten. In het weekend van vrijdag 22 maart t/m zondag 24 maart is de zaak gewoon open. Begin april volgt de heropening van Eetwinkel Vorden. Xiao Chi, Armin Cai en het team ontvangen iedereen dan graag in hun nieuwe Eetwinkel.

Het voorjaar is een mooi moment voor de opening, het terras wordt namelijk uitgebreid en de buitengevel krijgt een frisse uitstraling. Ook van binnen wordt de zaak volledig verbouwd, zo komt er een nieuwe vloer, een nieuw plafond en een restyling van het meubilair. Alles wordt gemoderniseerd en volgens de stijl van nu.
Men kan bij Eetwinkel Vorden terecht voor lunch, diner of een lekkere kop koffie, maar ook voor verse frites met een snack, luxe broodjes, burgers en glutenvrije snacks. Dit wordt nog verder aangevuld met frites toppings, vegetarische producten en gezonde gerechten zoals salades. Daarbij krijgt Eetwinkel Vorden een volledige nieuwe ijscorner waar softijs en milkshakes verkocht gaan worden.

Een nieuwe impuls
Xiao: "Na vijf jaar onder de vleugels van formule Plaza te hebben gewerkt, zijn we op zoek gegaan naar iets nieuws. We willen meegroeien met de tijd en de zaak een nieuwe impuls geven. Daarbij willen we graag onze vrijheid in het ondernemerschap behouden, terwijl we ondersteuning ontvangen op het gebied van onder andere lokale marketing. Eetwinkel sluit goed aan bij onze wensen en wij denken hiermee een mooie stap te maken voor de toekomst. Wat ons tevens erg aanspreekt is het contact met andere Eetwinkel ondernemers om ideeën en adviezen uit te wisselen. We zijn nog maar net binnen de groep geïntroduceerd en merken nu al dat iedereen erg behulpzaam is en dat het echt een club gepassioneerde ondernemers is."