Johny, Mees en Wendy Addink. Foto: Meike Heijenk
Johny, Mees en Wendy Addink. Foto: Meike Heijenk Foto:

De mensen achter In de Dennen:

Wendy, Johny en Mees

VORDEN - Zwembad In de Dennen is een buitenzwembad schitterend gelegen in het mooie bosgebied bij Vorden. Sinds 2014 zorgt een stichting zonder subsidie ervoor dat inwoners en toeristen een heerlijke plek hebben om zomers te zwemmen en te recreëren. Er zijn twee grote baden, een mooie glijbaan en een aantal prachtige ligweiden en terrassen. Een goede horecagelegenheid maakt het buitenzwemfestijn compleet. Naast vrij zwemmen is er de mogelijkheid om zwemles te nemen en zijn er diverse doelgroep activiteiten. Er zijn drie werknemers (een bedrijfsleider en twee parttime zwemleskrachten), flexwerkers en voor de rest draait het zwembad volledig op vrijwilligers. Wie zijn die mensen die zich inzetten voor dit prachtige pareltje in de gemeente Bronckhorst? In aanloop naar het zwembadseizoen komen een aantal van hen uitgebreid aan het woord in deze krant. Zij hopen hiermee ook anderen te motiveren en inspireren om zich in te zetten als vrijwilliger van dit prachtige zwembad waar Vorden zeker niet zonder kan.Dit keer een interview met het gezin Addink: Wendy, Johny en hun zoon Mees.

Binnen het gezin Addink is Wendy de gangmaakster geweest voor hun vrijwilligerswerk bij het zwembad. Wendy, geboren Zieverink, is een echte Vordense die met haar ouders vaak kwam zwemmen. Ze heeft er hele goede herinneringen aan. Als het lekker weer was, dan maakte haar moeder tijdens schooltijd al een picknickmandje klaar en zodra iedereen thuis was snel op de fiets naar het zwembad om te genieten van het water en de heerlijke maaltijd in de avondzon.

Wendy werkt in het Deventer ziekenhuis als klachtenfunctionaris en is daarnaast ook zangeres. In Vorden is ze wellicht het meest bekend van haar optredens met pianiste en zangeres Rita Boshart. Daarnaast zijn ze alle drie ook actief bij volleybalvereniging Dash, waar Wendy naast een aandeel in de Technische Commissie ook de jongste volleyballers traint. Wendy: "Vandaag is er volleybal in de sporthal en heb ik even tijd gemaakt voor dit interview, maar Johny en Mees zijn daar nog. Johny is scheidsrechter en jeugdcoach en Mees telt nu een wedstrijd maar fluit ook al. Het vrijwilligerswerk in het zwembad is echt een ontspanning, hoe raar dat misschien ook klinkt."

Johny is een echt buitenmens, hij heeft een baan als specialistisch klauwverzorger ( koeien) waardoor hij ook veel tijd in het mooie buitengebied doorbrengt. En oh ja, hij is ook nog vrijwillig geluidstechnicus bij het theater Onder de Molen in Linde, vertelt Wendy terloops. Het kan niet op met het vrijwilligerswerk bij de familie Addink lijkt het wel.

Ze zijn ze via hun zoon Mees, die net 12 geworden is, weer bij het zwembad betrokken geraakt. Wendy ging met Mees naar het babyzwemmen en het peuterzwemmen met Toke. Mees kreeg de smaak te pakken en heeft inmiddels bij 'in de Dennen' zijn dertiende zwemdiploma gehaald. Wendy vond er de plezierige sfeer terug uit haar kindertijd en werd vrijwilliger. Ze is begonnen als toezichthouder langs het bad, voor het komend seizoen zal ze op de donderdag als toezichthouder te zien zijn en in het weekend in de horeca. Twee jaar geleden werd ook Johny actief bij het zwembad, eerst als 'bijspringer' in drukke tijden. Dit jaar doet hij de opleiding voor toezichthouder zodat hij komend seizoen ook aan het bad te vinden is. En Mees is de rechterhand van bedrijfsleider Frank Loda voor allerlei klusjes.

Wat vinden jullie zo leuk aan het zwembad? "We krijgen er echt een vakantiegevoel, het is heerlijk om door de week alles van je af te kunnen zwemmen, of lekker een middagje uit op een mooie zomerdag. En we genieten van het samen runnen van het zwembad met hele leuke collega's: jong en oud, beroeps of vrijwilliger. Het loopt eigenlijk altijd zo soepel dat het een plezier is om te werken, en je krijgt er veel voor terug, bijvoorbeeld zo af en toe een heerlijke 'apres swim' na gedane arbeid."

En wat is er nodig om het zwembad toekomstbestendig te maken? "Het zwembad blijft voor een zeer belangrijk deel vrijwilligerswerk, dus daar moeten we sterk op blijven inzetten. Dus meld je aan als je je geroepen voelt, ook al is het maar om in te springen als het nodig is! Verder moeten we als vrijwilligers en bestuur eens gaan nadenken over een kindercommissie. Ik merk het aan Mees. Die heeft best goede ideeën over wat hij met zijn leeftijdgenoten graag nog meer zou willen doen in het zwembad; zoals een piratendag voor de jongsten, vinzwemmen voor tieners of een heuse expeditie Robinson event. Maar ook daarvoor hebben we vrijwilligers nodig die zoiets willen en kunnen organiseren."

Dus als je denkt dat je iets kunt betekenen voor het zwembad stuur een berichtje aan info@zwembad-indedennen.nl of neem contact op met ons via Facebook, Instagram of Twitter.


Praktijkervaringen met asielzoekers

ZUTPHEN - Elke eerste zondag van de maand is er weer een 'Ont-moeten' avond (met uitzondering van de zomermaanden). Steeds is er een spreker die boeiend vertelt over zijn of haar inzet vanuit hun geloof/passie dichtbij of ver weg. Op 7 april zal Rien Baauw iets vertellen over zijn praktijkervaringen met asielzoekers van het AZC in Zutphen.

Hij doet dit als vrijwilliger en heeft contact met de organisatie Kerk & Vluchteling. Rien heeft inmiddels veel meegemaakt en kan daar over enthousiast vertellen maar staat zeker ook open voor vragen. Er is koffie & thee en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Alle belangstellenden zijn dus van harte welkom op 7 april van 19.00 tot 20.30 uur in de Voorde, het kerkelijk centrum van de Protestantse kerk, aan de Kerkstraat in Vorden.