Uit handen van KNVB-bestuurder Harm Lasche ontving Henk de Jonge de gouden speld met het bijbehorend certificaat. Foto: PR.
Uit handen van KNVB-bestuurder Harm Lasche ontving Henk de Jonge de gouden speld met het bijbehorend certificaat. Foto: PR. Foto:

KNVB eert Henk de Jonge met gouden speld

Vordenaar beloond voor meer dan vijftig jaar inzet voor voetbalbond

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Hij stond in 1987 aan de wieg van het ooit zo vermaarde Sorbo Internationale Jeugdtoernooi van voetbalvereniging Vorden. Was in 1963 op zestienjarige leeftijd in zijn geboortedorp Zuidwolde (Drenthe) mede-oprichter van de Zuidwoldiger Zaterdag Voetbal Vereniging (ZZVV). Maar bovenal vervulde Henk de Jonge (73) meer dan vijftig jaar diverse functies binnen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Reden voor de voetbalbond om aan de Vordenaar de gouden bondsspeld uit te reiken. Een niet alledaagse onderscheiding.

Voor aanvang van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Duitsland in de Johan Cruyff Arena ontving de trotse Vordenaar op zondagavond 24 maart de gouden speld en het bijbehorende certificaat uit handen van KNVB-bestuurder Harm Lasche. "En daar had ik absoluut niet op gerekend. Ik was in mijn vrijetijdskleding op uitnodiging van de KNVB naar een meeting gekomen waarbij de bekende voormalige trainer Foppe de Haan een inleiding hield. Het verraste me dan ook totaal." De laatste twaalf jaar is Henk de Jonge lid van de Commissie van beroep van de KNVB district Noord/Oost. "Als iemand het niet eens is met de uitspraak van de tuchtcommissie bestaat in vrijwel alle gevallen de mogelijkheid in beroep te gaan. Dat wordt behandeld door de commissie. Elke zaak wordt zeer zorgvuldig bekeken en de leden overleggen vervolgens met elkaar over de uitspraak. Het streven is die zo snel mogelijk bekend te maken", legt De Jonge uit. De voormalige service-marchandiser van Sorbo, die daar meer dan 43 jaar werkzaam was, vindt het zorgwekkend dat zich nog steeds veelvuldig misstanden op het voetbalveld voordoen zoals vorig weekeinde tijdens de wedstrijd Wolfersveen – Be Quick Zutphen waar een speler knock-out werd geslagen. "Wat daar gebeurde is een afspiegeling van de maatschappij waar we momenteel in leven. De tolerantie is soms ver te zoeken."

Enthousiastelingen
Zijn scheidsrechterscarrière begon Henk de Jonge bij de afdeling Zwolle. Via de afdeling Drenthe eindigde hij in Gelderland. "Ik streek samen met mijn vrouw in 1973 neer in Vorden omdat Nedac Sorbo zich daar vanuit Apeldoorn had gevestigd." In de jaren tachtig werd De Jonge jeugdvoorzitter van VV Vorden. Hij keek niet alleen maar naar de kwantiteit maar ook naar de kwaliteit. Samen met enkele andere enthousiastelingen ging hij hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het niveau van de jeugdelftallen binnen VV Vorden omhoog gekrikt werd. Tegelijkertijd organiseerde hij samen met onder meer Jan Golstein en vele andere vrijwilligers jaarlijks vanaf 1987 het Sorbo-Jeugdtoernooi. Binnen enkele jaren werd dit toernooi een zeer aansprekend evenement met deelname van onder andere Ajax, Feyenoord, PSV, Anderlecht en Schalke '04. Het werd later als het Wim Kuijpertoernooi voortgezet maar is inmiddels ter ziele.

Promotie
Naast alle bondsactiviteiten en de organisatie van het Internationale Sorbo-Jeugdtoernooi is de Vordenaar ook nog voorzitter van de Winterswijk Voetbal Promotie (WVP) geweest. "We organiseerden als promotie allerlei trainingskampen en vriendschappelijk duels in de Achterhoek voor nationale en internationale betaald-voetbalclubs." Zo was mede door de bemiddeling van Henk de Jonge Feyenoord in Vorden te gast voor een vriendschappelijk duel tegen VV Vorden . Een vereniging die hij als donateur nog steeds een warm hart toedraagt: "Ik bezoek nog regelmatig duels van het eerste elftal en ook als kleinzoon Luuk en kleindochter Sara met hun jeugdelftallen spelen ben ik meestal op sportpark 't Grote Veld te vinden."