Omgaan met digitale nalatenschap

BRONCKHORST/HENGELO - Een mens bouwt onbewust een behoorlijke digitale erfenis op. Met profielen op facebook, Twitter en/of Instagram slingeren er overal stukjes persoonlijke data rond. En dan gaat het nog niet eens over e-mailverkeer, WhattsApp of cloudservices. Op 10 april wordt hierover voor alle leden van KBO-PCOB in de gemeente Bronckhorst in Hotel Leemreis in Hengelo een informatiemiddag gehouden, aanvang 14.00 uur.

Een digitale erfenis kan duizelingwekkend groot zijn. Veel nabestaanden blijven zitten met deze erfenis zonder te weten wat ze er mee moeten doen. Nederlanders moeten voor hun dood bepalen wat er na hun overlijden met hun digitale gegevens gebeurt. Nu er nog niets wettelijk bepaald is, ontstaan er regelmatig problemen. Iemand kan er met je identiteit vandoor gaan en je nabestaanden komen je op internet de hele tijd tegen. Wat kun je vastleggen en hoe regel je het dan? Henk Roes, tablet coach van KBO-PCOB en docent van Senior Web, wil het één en ander verduidelijken over digitale nalatenschap


Quintus D1 behoudt voorsprong

HENGELO – Twee teams van Handbalvereniging SV Quintus speelden hun uitwedstrijden op zondag 31 maart in Sportcentrum Triominos in Duiven.

Quintus D1 speelde hun uitwedstrijd tegen HCL/Groessen-Loo D1. Jasmijn van de F met het team mee, waardoor er een wissel was. Vanaf het begin ging 't goed. HCL verdedigde vanaf de middenlijn, waardoor er een grote open ruimte lag tot de cirkel. Quintus zag dat snel en speelde mooi om de tegenstanders heen. Het vrijdag geoefende 1-2tje werd ook een paar keer toegepast. Mies in het doel wist de ballen er goed uit te houden. Jasmijn heeft goed meegespeeld op de hoek! Quintus had meteen een voorsprong en kon die ook zo houden. Eindstand 11-16. Quintus Dames senioren 1 moest uit tegen Duiven DS2. Met een uitgedunde selectie aangevuld met c-meisjes, speelde Quintus haar laatste wedstrijd. De dames bedankten Fleur en Merel, want zonder hen hadden de dames geen team gehad. Uiteindelijk kwam Quintus veel schotkracht tekort en verloor dan ook behoorlijk, uitslag 25-13.


Bridgen in Toldijk

TOLDIJK - Op donderdag 28 maart was in zaal Den Bremer de eerste speelavond van de zesde ronde van de competitie van Bridgeclub Bronkhorst.

De uitslag van deze speelavond was als volgt: Lijn A: 1. Riet Botschuyver en Bert Deunk 61,67%, 2. Theo Damen en Theo Schut 61,25%, 3. Joke Damveld en Hans Oldhoven 56,67%. Lijn B: 1. Henny Deunk en Wil Matser 60,42%, 2 t/m 4. Irene Lichtenberg en Theo Schoenaker, Annelies Schröder en Jan Rondeel alsmede Ineke van den Berg en Wilbert van den Berg, allen 57,64%. Lijn C: 1. Jasper de Ronde en Bert Nijenhuis 64,58%, 2. Annie Hartmen en Hans Jansen 61,25%, 3. Leni Lamers en Tiny Kleinreesink 58,75%.

Op donderdag 4 april is de volgende speeldag. Afmelden voor de volgende speeldag minstens vóór 12.00 uur op de wedstrijddag via 06 - 535 480 80.


Vaststelling Routekaart energietransitie uitgesteld naar oktober

BRONCKHORST - In de gemeenteraad van 28 maart is besloten om de vaststelling van de routekaart voor de energietransitie naar oktober te verplaatsen. De routekaart blijft basis voor verdere inspraak. GroenLinks kan zich goed vinden in dit besluit.

De inwoners van Bronckhorst hebben veel vragen over de uitvoering van de energietransitie. Dit zijn belangrijke vragen over bijvoorbeeld de betaalbaarheid. De belangrijkste vraag die afgelopen weken te horen was is 'Hoe kan ik meepraten en invloed uitoefenen?'.

De fractie van GroenLinks heeft de commotie in de dagen rondom de behandeling van de routekaart in de commissievergadering van 14 maart betreurd. Door de vaststelling van de routekaart nu aan te houden tot oktober ontstaat ruimte om intensief het gesprek aan te gaan met de inwoners. Het college wil de inwoners nadrukkelijk betrekken. Dit is een essentiële voorwaarde om samen met de inwoners het doel 'Bronckhorst energieneutraal in 2030' te halen. Een uitgebreide informatievoorziening zal dit proces ondersteunen.

De gemeenteraad en het college heeft laten zien te luisteren naar de bewoners. De fractie van GroenLinks is hier positief over en ze is ervan overtuigd dat door het genomen besluit de energietransitie samen met bewoners constructief kan worden aangepakt. Ze nodigt bewoners nadrukkelijk uit om mee te doen aan de energiebijeenkomsten die komende tijd zullen plaatsvinden.

Ulrike ter Braak,
Namens GroenLinks