Bijzondere film in

het Kulturhus

Verfilming van het boek 'Mirrewinter op het platteland'

VORDEN - Een bijzonder project is op zondagmiddag 7 april te zien in het Kulturhus Vorden, dat blijft werken aan een zo breed mogelijke programmering, met activiteiten voor een groot publiek. Het gaat om de film Mirrewinter, gemaakt met inzet van heel veel vrijwilligers. Het verhaal speelt zich af in de regio Markelo en is daar ook opgenomen. Alle dialogen zijn in het streekdialect, maar voor wie geen dialect spreekt is dit indrukwekkende document ondertiteld.

Op D-day, 6 juni 1944, zetten de geallieerden de bevrijding van Europa in. Nazi-Duitsland werd uiteindelijk verslagen, maar de geallieerden betaalden een hoge prijs voor onze vrijheid. Markelo en omgeving werden bevrijd door de Canadezen, die onder meer de inspiratie vormden voor het schrijven en verfilmen van het boek van Gert-Jan Oplaat, 'Mirrewinter op het platteland'.

Het is een groot filmavontuur, gebaseerd op een fantastische inzet van saamhorigheid en noaberschap. Weer, kou en wind hebben makers en medewerkers samen getrotseerd om dat gezamenlijke avontuur te beleven. Maar de ontberingen zijn niets, vergeleken met de inzet van de Canadezen en de angsten en drama's die zich voor velen in de oorlog voltrokken.

Vader Hennek is een ontevreden brompot, die moeite heeft met zijn levenslot, het geloof, de oorlog en zijn gehandicapte zoon Gètje. Hennek bewondert stilletjes zijn vrouw Marie, die vol liefde is voor iedereen, de boel altijd maar weer sust, dóórzet, met een onwankelbaar geloof in de hemel en in de goede afloop der dingen. Marie herinnert hem aan zijn moeder, aan de dagen toen de wereld nog in orde was. 'Ieder kaarsje wordt toch gezien' is Maries lijfspreuk. Dat slaat vooral op Gètje, 13 jaar, met een verstandelijke beperking. In het laatste oorlogsjaar duikt de Joodse vluchtelinge Sarah onder op hun boerderij in Ut Brook. Gètje blijkt een 'verzetsheld' en vader Hennek komt in het reine met zijn zoon. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van enkele spannende gebeurtenissen vlak voor het eind van de oorlog.

'De oorlogsfilm van het oosten' begint om 15.00 uur. Kaarten in de voorverkoop bij Bruna Vorden en het Kulturhus, beiden aan de Raadhuisstraat.


www.kulturhusvorden.nl

www.mirrewinter.nl