Kinderen maken kennis met het circus. Foto: PR
Kinderen maken kennis met het circus. Foto: PR Foto:

Circusdag op de Dorpsschool

Geschreven door Sylvana en Puck uit groep 8 van OBS De Dorpsschool

VORDEN - Op 28 maart is er op OBS de Dorpsschool Vorden een circusdag gehouden door alle kinderen van de school, met hulp van circus Tadaa. Om 10.00 waren er allemaal workshops. Van koorddansen, acrobatiek, eenwieler rijden tot balanceren en lopen op een bal. Door alle hulp van ouders en leerkrachten werd het een erg groot succes. Om 13.30 uur begon het optreden voor het publiek met een origineel verhaaltje door de kinderen van groep 1/2. Daarna kwamen gemixte groepen kinderen van groep 3/8. Aan het einde van het optreden was er een groot applaus en een bedankje naar de mensen die hebben geholpen! Het was een hele leuke dag.


Duizend 'slimme' huizen voor ouderen in de Achterhoek

ACHTERHOEK - Op 3 april start het project 'Leefsamen Achterhoek'. Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren. In dit project worden duizend huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze 'slimme sensoren' alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval.

Ouderen die langer thuis blijven wonen vormen een kwetsbare groep in de samenleving. Zij lopen onder andere een groter risico om slachtoffer te worden van diefstal en zijn vaker het slachtoffer bij woningbranden. Een uniek project, want het is voor het eerst dat deze werkwijze op grote schaal wordt toegepast in Nederland. De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk nemen deel aan dit project. Ouderen, die in het buitengebied wonen, ontvangen een brief waarin zij het aanbod krijgen om mee te doen aan dit project. Mensen die zich aanmelden ontvangen kosteloos de sensoren, de installatie en gedurende 12 maanden de alarmeringen. Na die periode kunnen de deelnemers aan het project zelf beslissen of ze de dienstverlening voort willen zetten.

Positieve reacties
De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld van succesvolle proeven die eind 2017 in Winterswijk en in 2018 in Oost Gelre zijn uitgevoerd. De ervaringen in Winterswijk en Oost Gelre zijn zeer positief. De deelnemers voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers, ze voelen zich veilig in hun woning en ervaren de sensoren niet als inbreuk op hun privacy. Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. De meeste mensen houden na één jaar proefperiode het systeem dan ook in huis. Een 83-jarige Winterswijkse: "Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt. Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld."

Snelle hulpverlening
De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Dat kunnen mantelzorgers, familie of buurtbewoners zijn. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert. Rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren dat er gedurende een bepaalde tijd geen beweging in de woning is. Dit kan betekenen dat de bewoner gevallen is en buiten bewustzijn is geraakt.

Samenwerkingsverband 'Leefsamen Achterhoek'
De Achterhoekse gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, AltijdThuis, Stage.nu en Kruiswerk Achterhoek en Liemers. Naast een Europese LEADER-subsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project mogelijk te maken. Het evaluatiebureau van de GGD Noord- en Oost-Gelderland doet onderzoek onder ouderen en mantelzorgers naar hun gebruikservaring en het ervaren veiligheidsgevoel.