Bewoonster Anneke van Diest (tweede links) kijkt goedkeurend toe hoe burgemeester Marianne Besselink een bewegingssensor in haar woning installeert. Foto: Jan Hendriksen
Bewoonster Anneke van Diest (tweede links) kijkt goedkeurend toe hoe burgemeester Marianne Besselink een bewegingssensor in haar woning installeert. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Slimme-huizenproject voor ouderen feestelijk afgetrapt

VORDEN - "Ik heb mij direct aangemeld voor dit project. Het kwam namelijk als geroepen. Zeker na de valpartij enkele weken geleden toen ik een half uur buiten op de grond heb gelegen en niet meer overeind kon komen. Het geeft me na een aantal dagen al een heel veilig gevoel." Anneke van Diest (82) uit Vorden is een van de 250 Bronckhorster ouderen die zich hebben aangemeld voor het project 'Duizend slimme huizen voor ouderen in de Achterhoek'. Bij haar thuis ging het vorige week woensdag symbolisch van start.

Door Jan Hendriksen

Op die dag installeerde burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst onder toeziend oog van Anneke van Diest, familieleden en projectpartners een bewegingssensor in de gang van de woning van de Vordense. Maar liefst duizend huizen van kwetsbare ouderen in de Achterhoek worden in de komende periode uitgerust met technische hulpmiddelen, zoals een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze 'slimme sensoren' alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval, bij brand of als bijvoorbeeld iemand van de trap is gevallen. Dat gebeurt middels een app, sms-bericht of telefoon. In het geval van Anneke van Diest ontvangen directe familieleden een alarmeringsbericht via de telefoon als een van de sensoren wordt geactiveerd of als er door Anneke op de alarmeringsknop (paniekknop) wordt gedrukt. Het aantal aanmeldingen voor het project overtreft nu al de verwachtingen. Alleen al in de gemeente Bronckhorst hebben zich 250 ouderen aangemeld voor het project dat in Vorden met feestelijk gebak werd afgetrapt. Namens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland was projectleider Leefsamen Jimmy Korswagen daarbij aanwezig, net als voorzitter Leidy van der Aalst van de Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, regiomanager Jeanette Mertens van Kruiswerk Achterhoek en Liemers en directeur Bas van der Kolk van Akkedeer, een bedrijf dat mensen en technologie verbindt en de slimme sensoren plaatste. Ook Annekes schoonzoon en waren erbij. Op de vraag of het alarmeringssysteem niet tot gevolg heeft dat de naaste familieleden of buren de ouderen niet zo vaak meer bezoeken kon Jimmy Kerswagen ontkennend antwoorden. Het tegendeel blijkt waar: het systeem verbindt mensen juist meer.

Naast gemeente Bronckhorst nemen ook Aalten, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk deel aan het alarmeringsproject. De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld van succesvolle proeven die eind 2017 in Winterswijk en in 2018 in Oost Gelre zijn uitgevoerd. De ervaringen in Winterswijk en Oost Gelre zijn zeer positief. Mensen zijn daadwerkelijk in staat om langer veilig thuis te wonen. De deelnemers voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers, ze voelen zich veilig in hun woning en ervaren de sensoren niet als inbreuk op hun privacy. Dat het project ook landelijk zeer gewaardeerd wordt door organisaties rondom brandveilig en langer, veilig thuis blijven wonen blijkt uit de winst van 'de Gouden Rookmelder 2019', een prijs die door Brandweer Nederland jaarlijks wordt uitgereikt.
"Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Zij vormen een kwetsbare groep in de samenleving, lopen een groter risico om slachtoffer te worden van diefstal en zijn vaker het slachtoffer van woningbranden", aldus Jimmy Korswagen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ouderen die zich aangemeld hebben voor het project ontvangen kosteloos de sensoren inclusief installatie en gedurende twaalf maanden de alarmeringen. Na die periode kunnen de deelnemers aan het project zelf beslissen of ze de dienstverlening willen voortzetten. Ze kunnen dan tegen betaling aangesloten blijven. Dit kost minimaal 7,50 euro per maand. Naast eerdergenoemde organisaties en een Europese LEADER-subsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project financieel mogelijk te maken.