Scène uit de klucht 'Eelt veur de kop' van Toneelgroep De Veldwijk. Foto: PR
Scène uit de klucht 'Eelt veur de kop' van Toneelgroep De Veldwijk. Foto: PR Foto:

Toneelgroep Veldwijk laat
Vorden gieren

VORDEN - De toneelgroep van buurtvereniging De Veldwijk in Vorden had het op 12 april weer voor elkaar: de acteurs zorgden voor lachsalvo's in het Vordense Kulturhus met hun jaarlijkse uitvoering.

De Veldwijk voerde met veel succes de doldwaze klucht 'Eelt veur de kop' op, geschreven door D.J. Eggengoor. Appie Winkels opende de avond en na het voorstellen van de spelers nam hij het publiek mee naar de verjaardag van Oom Frederik (Henk Arfman) die 70 jaar werd.
De hele familie kwam opdraven, schoonzus Sijbeltje, een echte zuurpruum (Ellen Middendorp), neef Lammert, wethouder van Kloetenberg en een grote opschepper (Jan Groot Roessink) met zijn onderdanige vrouw Geessie (Gerda Dekkers), neef Harm die altied in de ww zit (Dik Groot Jebbink) met zijn gebekte vrouw Geertruida (José Mokkink) en de jonge alternatieve buurman Roelof (Herwin Wilgenhof). En als de familie aan de koffie zit komt er nog onverwachts visite uit Duitsland, Frederiks jeugdvriendin Edeltraut (Karin Beeftink) met wie hij enorm blij is.
De familieleden daarentegen niet, want die waren de erfenis al aan het verdelen, omdat oom Frederik toch al op zijn laatste benen loopt. Zij hebben al heel wat aan spullen gekocht en laten financieren met het oog op die erfenis. Maar deze Duitse dame Edeltraut kon weleens roet in het eten gooien. En als oom Frederik samen met Edeltraut op vakantie gaat en het vliegtuig verdwijnt in de Bermuda-driehoek, slaat dan ook gelijk de hebzucht en hebberigheid toe en word het huis letterlijk leeggeplunderd. Terwijl de familie daar druk mee bezig is verschijnt plotseling oom Frederik met Edeltraut ten tonele en is de chaos compleet.
Vlot en geweldig gespeeld, tekstvast, mooie typetjes en een prachtig decor. Dit alles bij elkaar zorgde voor een heerlijk stuk en het publiek heeft enorm kunnen genieten. Op de achtergrond werkten verder mee: souffleuse Wieneke Winkels; grime Ada Winkels en Anneke Harmsen; toneelmeester Anneke Harmsen; decorbouwers Gerard Smeenk en Appie Winkels; geluid Jurgen Teunissen; fotografie Ellen Besselink; film Gerrit Scheurink en Frens Lotterman; regie José Mokkink.


Vierakker zet zichzelf in de bloemen

VIERAKKER - Sinds vorig jaar zet een flinke groep bewoners van Vierakker zich in voor het project Levend Landschap Vierakker, om hun dorp nog aantrekkelijker te maken dan het al is. Eén van de eerste tastbare resultaten van hun inzet is het bloemenzaai-project, dat wordt geleid door Ids ten Dijk en Eric Jansen.

Iedereen wordt blij van bermen en tuinen vol met bloeiende bloemen. En niet alleen mensen genieten daar van: bloeiende bloemen en planten zijn ook heel belangrijk als voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Het is nu de perfecte tijd om te zaaien zodat je de hele zomer en herfst kunt genieten van bloemen in allerlei kleuren en geuren. De inwoners van Vierakker gaan de komende weken massaal hiermee aan de slag.

Afgelopen weken konden alle inwoners zich opgeven om gratis bloemenzaad te ontvangen dat ze in de berm voor hun huis of in eigen tuin kunnen zaaien. De bloemen in het zaadmengsel zijn speciaal geselecteerd op hun nut voor bijen, vlinders en andere insecten.

Ids: "De gemeente Bronckhorst stelt gratis bloemzaad ter beschikking, en alle inwoners konden zich aanmelden om dit zaad te ontvangen. En dat hebben ze in grote getale gedaan. Maar liefst 28 adressen willen deelnemen aan het project. Als je weet dat er in heel Vierakker 130 adressen bestaan, dan betekent het dat meer dan een vijfde van alle inwoners mee doet. Ongelooflijk toch?".

Volgende week ontvangt iedereen het bloemenzaad, en dan kan dat de grond in. In totaal gaat er ruim drieduizend vierkante meter ingezaaid worden. Eric: "Dat is nog een hele klus, en je moet het zaad goed en gelijkmatig verdelen om het beste resultaat te krijgen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken krijgt iedereen die zaad ontvangt ook een korte handleiding van ons hoe je het zaad het beste kunt zaaien."

Over een paar weken zal het resultaat zichtbaar worden, en dan heeft Vierakker zichzelf (en de insecten) prachtig in de bloemen gezet.

Levend Landschap Vierakker
De bloemen-zaai-actie is onderdeel van het project Levend Landschap Vierakker. Inwoners van Vierakker zetten zich gezamenlijk in om hun dorp groener, aantrekkelijker en biodiverser te maken. In totaal zijn er zo'n twintig werkgroepen die bezig zijn met een deel-project, van het ontwikkelen van wandelroutes tot het aanplanten van bomen langs wegen. Het Levend Landschap-concept is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, en zij bieden organisatorische en praktische ondersteuning bij de realisatie van de plannen in Vierakker. Meer informatie vind je op landschapsbeheergelderland.nl/met-bewoners/levend-landschap/

Financieel wordt Levend Landschap Vierakker mogelijk gemaakt door de Gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland.