Een foto van de molen zonder wieken in het blad Gelderland in Woord en Beeld van 16 mei 1930. Foto: PR
Een foto van de molen zonder wieken in het blad Gelderland in Woord en Beeld van 16 mei 1930. Foto: PR Foto:

De oude Stendermolen van Vorden

VORDEN - Martin Gabriel uit Vorden doet af en toe bijzondere vondsten als het gaat om de geschiedenis van Vorden en omgeving, en deelt dit graag met de lezers van Contact:

In het blad Gelderland in Woord en Beeld van 16 mei 1930 trof ik een foto aan van de oude stendermolen van Vorden met als onderschrift 'De oude stendermolen ook bekend als De Olde Kaste te Vorden zal worden afgebroken. De pogingen om deze molen te behouden zijn helaas vruchteloos gebleven.' Op de foto is de molen reeds van de wieken ontdaan.

Over deze molen heb ik al diverse oude ansichtkaarten in mijn verzameling, maar een foto van de molen waarop de molen te zien is zonder wieken bezat ik nog niet. Vandaar ook dat het mijn aandacht trok. Hierna ben ik het een en ander gaan opzoeken. De oude stendermolen is een van de oudste type molens, eenvoudig en primitief. De molen in Vorden is in 1584 gebouwd. Na vele jaren dienst te hebben gedaan werd de molen per advertentie te koop aangeboden en in 1922 aangekocht door 'De Vereeniging tot Bevordering van het Vreemdelingenverkeer en Plaatselijke Belangen' om het voor sloop te behoeden. Na enige jaren werd het geld om onderhoud e.d. te kunnen bekostigen niet gehaald en in 1930 werd de molen voor fl 75,- vervolgens gesloopt. Wat rest zijn de foto's nog van deze karakteristieke molen.


Verloren portemonnee op Beulakerwiede na dertig jaar weer 'boven water'

VIERAKKER/GIETHOORN – Ruim dertig jaar geleden tijdens het punteren met enkele tientallen leeftijdsgenoten uit de Achterhoek van jongerenvereniging Jong Gelre, samen met een groep van veertig buitenlandse studenten die op dat moment in Nederland stage liepen bij agrarische bedrijven in ons land, verloor hij op de Beulakerwiede in Giethoorn zijn portemonnee. Een zoektocht destijds leverde niets op.

Door Jan Hendriksen

Hoe groot was de verrassing toen Jan Borgman (55) uit Vierakker vorige week de portemonnee met daarin tien gulden aan muntstukken, twee Euro passen en een museumjaarkaart weer in zijn bezit kreeg. Gevonden door eigenaar Ron Kuenenger van Bistro d'Olde Smidse uit Goor die de portemonnee tijdens een personeelsuitje op de Beulakerwiede terugvondt. "Tijdens het punteren dreef er plotseling een portemonnee voorbij die denk ik plotseling naar boven was 'gepunterd'. Op de museumkaart was nog duidelijk de naam van E.J.R. Borgman te lezen en ook de pasfoto van Borgman op de kaart was nog helder. Na een zoektocht op internet kwamen we bij Jan Borgman in Vierakker terecht. De guldens kun je met je gezin bij ons inleveren voor een biertje of een kop koffie", zo schreef Ron Kuenenger aan Borgman na de bijzonder vondst. En dat gaat Borgman zeker doen met zijn vrouw. "Als we eens richting Twente komen zullen we zeker aankomen en jullie persoonlijk bedanken. Een drankje nuttigen en misschien ook wel een hapje doen en betalen we met een mix van eurootjes en historische guldens", zo schreef Borgman aan Keuneger in een e-mailbericht terug. "In de loop der jaren ben ik over het geldelijk verlies heen gekomen. Al heb ik er een jaar of acht geleden, toen ik met vrouw en kinderen een dagje naar Giethoorn ben geweest, nog wel gezeurd over het verlies en heb maar bezuinigd door geen ijsje te nemen. Het ergst was misschien nog wel het verlies van de museumjaarkaart. Daardoor ligt mijn culturele ontwikkeling nu al meer dan dertig jaar stil", zo vertelt Borgman met een grote glimlach. Humor is de Vierakkerse rundveehouder namelijk niet vreemd.