.Beide vriendinnetjes Nadé Mombarg (11 en Fleur Harmsen  hadden 'leuk' verkocht tijdens de vrijmarkt. Foto: Jan Hendriksen
.Beide vriendinnetjes Nadé Mombarg (11 en Fleur Harmsen hadden 'leuk' verkocht tijdens de vrijmarkt. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Ondanks slechte weersomstandigheden toch nog gezellige Koningsdag

VORDEN - "Je kunt het van de positieve kant bekijken. De boeren vinden dit prachtig weer. De natuur en de gewassen kunnen namelijk wel wat nattigheid gebruiken. Vorden is immers een 'boeren- 'en een 'groendorp'. Maar toch. Graag hadden we vanmorgen het 'Oranjezonnetje' willen zien." Met deze woorden verwelkomde voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden zaterdagmorgen de belangstellenden die naar de aubade waren gekomen om Koningsdag 2019 in Vorden officieel af te trappen. Die aubade was door de slechte weersomstandigheden vanaf het bordes van Het Kulturhus naar de tent bij Hotel Bakker verplaatst.

Door Jan Hendriksen

Koningsdag 2019 zal de boeken ingaan als een natte en koude editie. En van de afgelastingen. Want naast het ringsteken vanuit twee dogcarts werd ook de oriëntatiefietstocht van het programma geschrapt evenals de spectaculaire maar liefst 35 meter lange stormbaan waar kinderen zich volop hadden kunnen vermaken. "Te gevaarlijk door de regen", vonden van de organisatoren. Datzelfde gold voor het ringsteken. "De klinkers in de Dorpsstraat waren door de regen te glad geworden voor de paardenhoeven." En voor de oriëntatiefietstocht meldden zich uiteindelijk maar twee deelnemers. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst roemde tijdens de aubade alle vrijwilligers die Koningsdag mogelijk maakten en refereerde kort aan tien jaar geleden toen zich in Apeldoorn op Koninginnedag een drama afspeelde. Als afsluiting van de aubade werd natuurlijk naar goede traditie het Vordens Volkslied gezongen dat muzikaal werd begeleid door Harmonie Vorden die daarbij werden gedirigeerd door zowel Marianne Besselink als Frank van Setten. Onlangs namen beiden deel aan de 'Maestro van Vorden'. Het tweetal mocht toen het Vordens Volkslied niet dirigeren omdat Dick Buunk met die titel aan de haal ging. "Maar nu 'pakken' we die kans alsnog", zo sprak Besselink.

Panna koningen
Tientallen jeugdleden van de Scouting Vorden zorgden tijdens de aubade voor de vlaggenparade en kinderen van Indoorsport voor prachtige dansacts. Circus Lorelly trad aansluitend met hun nieuwe show in Het Kulturhus op. De één uur durende circusshow met artiesten en dieren werd afgewisseld met enkele acts. Samen met dans- en sportdocent Ivet Harperink organiseerde De Herberg 'Sportief en Gezond De Herberg Rond' voor de kinderen in de zaal. En evenals vorig jaar organiseerde Peter Jansen Voetbalplus weer een pannatoernooi voor jongens en meisjes van acht tot en met twaalf jaar. Tot panna-koningen werden de Yellow Boys uitgeroepen die met verve het toernooi wonnen die door de minder goede weersomstandigheden in een tent bij De Rotonde plaatsvond.

Vrijmarkt
Het programma rond Koningsdag werd vrijdag afgetrapt met een vrijmarkt. Enkele tientallen kinderen hadden hun overtollige speelgoed en kinderboeken in de Dorpsstraat uitgestald. Beide vriendinnetjes Nadé Mombarg (11) uit Vorden en Fleur Harmsen (12) uit Hengelo hadden 'leuk' verkocht zo verklaarden ze na afloop van de markt waar het niet zwart zag van de mensen.

Prima
Zowel vrijdagavond als zaterdag was de kermis open. Ook vond er weer een heuse 'Koningsnacht' in Vorden plaats. Bij De Rotonde verzorgden DJ Rob Toorn en Michel Besselink de muziek onder het motto 'De Nacht van Oranje'. Bij De Herberg vond de 'The Warming Up' met medewerking van de Vordense band Bad Curls plaats. Zaterdag zorgde de Vordense horeca ook weer voor het nodige (muzikale) vertier. Het publiek vermaakte zich ondanks de minder goede weersomstandigheden prima.
Meer foto's op onderstaande website.

www.robschmitzfotografie.nl

Tientallen jeugdleden van de Scouting Vorden zorgden tijdens de aubade voor de vlaggenparade tijdens de aubade. Foto:Jan Hendriksen
Burgemeester Marianne Besselink en voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Ruurlo spraken beiden tijdens de aubade. Foto: Rob Schmitz
Kinderen van Indoorsport zorgden tijdens de aubade voor enkele mooie dansacts. Foto: Rob Schmitz
Natuurlijk ontbrak het kikkerspel niet op de kermis. Foto: Rob Schmitz
Jong en oud vermaakte zich op Koningsdag in het centrum van Vorden. Foto: Rob Schmitz