Storm van Laake legde namens al zijn klasgenoten een krans bij een van de oorlogsgraven. Foto: Jan Hendriksen
Storm van Laake legde namens al zijn klasgenoten een krans bij een van de oorlogsgraven. Foto: Jan Hendriksen Foto:

'Nu begrijpen we veel beter wat vrijheid betekent'

Kinderen leggen krans bij oorlogsgraven

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Op de achtergrond vrolijk fluitende vogels, zoals altijd. Maar verder was het bij de graven een minuut muisstil. Vlak daarvoor had Sylvana Kraxner (12) een gedicht voorgedragen en had Storm van Laake (11) een krans bij een van de oorlogsgraven gelegd.

Vorige week vrijdag brachten 32 leerlingen uit de groepen zeven en acht van de Dorpsschool een bezoek aan de oorlogsgraven als afsluiting van een schoolproject in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Tevens vormde het bezoek aan het ereveld van de algemene begraafplaats in Vorden mede in het kader van adopteer een monument een voorbereiding op de Nationale Herdenking op 4 mei. "Ik heb gelukkig nooit vastgezeten. Ik heb gelukkig altijd mijn mening mogen geven. Ik heb gelukkig nooit bang hoeven zijn voor mijn eigen leven. Ik heb altijd vrijheid gehad. En ik hoop dat dat altijd zo zal blijven", zo las Sylvana Kraxner haar gedicht plechtig voor.

In de afgelopen weken bracht het Comité 4 mei Vorden een bezoek aan de Vordense basisscholen om aandacht te schenken aan de Herdenking op 4 mei in Vorden. Onder de noemer 'Geef vrijheid door' doet het Nationaal Comité tussen 2016 en 2020 een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarden van vrijheid. Het hierop aansluitende jaarthema voor 2019 luidt: 'In vrijheid kiezen'.

Denkboek
Aan de hand van het 'Denkboek' van het Nationaal Comité 4 en 5 mei werd door onder meer de leerlingen uit groep zeven en acht van de Dorpsschool intensief gewerkt. De basis voor de Herdenking op 4 mei vormen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Naast militairen kwamen voor het eerst ook grote aantallen burgers om. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië stierven velen omdat zij in verzet kwamen of als gevolg van oorlogsgeweld of uitputting.

Het bezoek van de Dorpsschool-leerlingen aan de algemene begraafplaats sloot aan op deze lessen. Aan de oostzijde van de begraafplaats liggen op een rond ereveld twintig doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit het Gemenebest. Drie van hen zijn Canadees, de overigen komen uit het Verenigd Koninkrijk.

Namens alle kinderen legde Storm van Laake een krant bij een van de gesneuvelde soldaten, sergeant Malin. "Moet je eens voorstellen. Hij was pas 23 jaar jong", zo vertelde onderwijzeres Barbara Jansen aan de kinderen. Yemaya Eskes (11) en Jacky van Laarhoven (11) hadden veel opgestoken van de gastles en het lesboek. "Nu begrijpen we veel beter hoe het in de Tweede Wereldoorlog is geweest en wat vrijheid betekent", zo verklaarde Yemaya nadat de kinderen na de 'plechtigheid' een kijkje mochten nemen bij enkele andere graven op de algemene begraafplaats voordat ze van de meivakantie mochten gaan genieten.