Berthus Golstein. Foto: Gerard van Bussel
Berthus Golstein. Foto: Gerard van Bussel Foto:

De mensen achter In de Dennen:
Berthus Golstein

VORDEN - Zwembad In de Dennen is een buitenzwembad schitterend gelegen in het mooie bosgebied bij Vorden. Sinds 2014 zorgt een stichting zonder subsidie ervoor dat inwoners en toeristen een heerlijke plek hebben om zomers te zwemmen en te recreëren. Er zijn twee grote baden, een mooie glijbaan en een aantal prachtige ligweiden en terrassen. Een goede horecagelegenheid maakt het buitenzwemfestijn compleet. Naast vrij zwemmen is er de mogelijkheid om zwemles te nemen en zijn er diverse doelgroep activiteiten. Er zijn drie werknemers (een bedrijfsleider en twee parttime zwemleskrachten), flexwerkers en voor de rest draait het zwembad volledig op vrijwilligers. Wie zijn die mensen die zich inzetten voor dit prachtige pareltje in de gemeente Bronckhorst? In aanloop naar het zwembadseizoen komen een aantal van hen uitgebreid aan het woord in deze krant. Zij hopen hiermee ook anderen te motiveren en inspireren om zich in te zetten als vrijwilliger van dit prachtige zwembad waar Vorden zeker niet zonder kan. Dit keer een interview met Berthus Golstein, een van de veteranen van het zwembad.

Berthus is actief in de maandagochtend groep. "Bij het zwembad staat onze groep bekend als de groenploeg. En inderdaad met zeven mensen, allemaal met een behoorlijk aantal jaren levenservaring, zorgen we ervoor dat het vele groen van ons mooie zwembad er prachtig bij staat. We beginnen al in januari, dan is alles nog kaal en kun je overal goed bij. Naast het struikgewas rond het bad en de ligweiden doen we ook het volleybalveld en houden de mini-golfbaan netjes. Dat betekent ook het verwijderen van afval en het ruimen van het herfstbladeren. Zo rond half negen gaan we aan de slag. Dat doen we best serieus maar er wordt tussendoor ook op een leuke manier gesteggeld. De club houdt wel van een geintje tussendoor en ikzelf doe ook graag mee."

Berthus: "De Golsteins zijn een echte Vordense familie. Ik woon hier al heel mijn leven en mijn vrouw en ik zijn 55 jaar geleden naar deze, toen nieuwe woning, verhuisd. Met vier kinderen, tien kleinkinderen, en inmiddels ook al weer drie achterkleinkinderen is het een hele mooie familie!
Ik heb altijd gewerkt in de levensmiddelen. Aanvankelijk in de supermarkt in Vorden, en later in Winterswijk. Daar was ik verantwoordelijk voor de zuivel- en de groenten-afdeling. Bij de nieuwe A&P supermarkt in Zutphen heb ik deze twee afdelingen ook mogen opzetten.

Op mijn zestigste kreeg ik het aanbod om vervroegd met pensioen te gaan. Dat kon in die tijd en daar heb ik gebruik van gemaakt. Eerst heb ik me nog vermaakt met allerlei klussen zoals behangen en ander doe het zelf werk. En ik ben als vrijwilliger bij de voetbalvereniging VV Vorden aan de slag gegaan, waar mijn vrouw al actief was in de kantine. Ik heb daar vele honderden meters kalklijnen getrokken, maar dat begon op den duur te vervelen. Via een van mijn schoondochters ben ik betrokken geraakt bij het zwembad. Zij kwam er veel met haar vriendin die daar vrijwilligerswerk deed en omdat 'opa toch maar bij huis liep' kon hij ook wel 'aan de slag' in het zwembad vonden ze. En omdat tuinieren al heel lang mijn hobby is, ben ik begonnen bij de groenploeg, dat is immers ook een soort van tuinieren maar dan op grote schaal".

Erg plezierig is ook dat 'onze' groenploeg een heel gezellige groep is. We hebben best wel eens andere ideeën over het groen. Zo is een van ons heel erg met het milieu en biologisch tuinieren bezig, en als ik dan roep 'zal ik de spuit er maar bijhalen' als ze het onkruid er niet uit kan krijgen, dan heb je de poppen aan het dansen. Maar we kennen elkaar zo goed dat ze best begrijpt dat het een geintje is en dat ik echt niet meteen die spuit ga halen. Uiteraard hebben we koffiepauze rond half elf, en dan komen de verhalen en de grappen los. Om daarna weer lekker buiten aan de slag te gaan.
Na de opening van het seizoen is er ook regelmatig iemand die aan het begin of het eind van de dag even een rondje zwembad doet. Dan ligt het bad er voor de volgende dag weer 'kas' bij, en het is ook leuk om even tijd te hebben met de andere collega vrijwilligers."

Wat moet er gebeuren om dit mooie zwembad te behouden voor Vorden?
"De bezoekers zouden best nog wat meer gebruik van de kantine kunnen maken. Iedere consumptie levert bijdrage aan de exploitatie van het zwembad. De ijsjes zijn lekker en de frituur is zo gemaakt en ook heerlijk. Verder helpt het als mensen nog wat vaker komen voor kinderfeestjes. Met een prachtig speelterrein en water met zwembad bij de hand, vrijwilligers die een handje helpen bij de (water)spelletjes, en de kantine voor de lekkere trek, heb je toch een prachtige invulling van een verjaardagsmiddag!"

Ook vrijwilliger worden of één van de genoemde activiteiten helpen organiseren? Stuur een berichtje aan info@zwembad-indedennen.nl of neem contact op via Facebook, Instagram of Twitter.


Natuurmarkt 'Bloemen en Bijen' bij Theetuin Vierakker

VIERAKKER - Op de natuurmarkt 'Bloemen en Bijen', op zondag 12 mei van 10.30 tot 16.30 uur bij Theetuin Vierakker bieden maar liefst zeven verschillende kwekers uit de regio een enorme diversiteit aan tuinplanten te koop aan, van rotsplanten tot (tuin- en keuken)kruiden en bijzondere bosplanten. En diverse verenigingen en clubs informeren over tuinen en natuur, bijen en vlinders. In de middag worden er drie verschillende presentaties gegeven over wilde bijen in de tuin, een film over uilen en een presentatie over hoe je vogels in je tuin en de omgeving kunt helpen. Voor het exacte programma, zie de website.


theetuinvierakker.nl/bloemen-en-bijen

Berthus Golstein. Foto: Gerard van Bussel
Berthus Golstein. Foto: Gerard van Bussel