De afgelopen dagen werd hard gewerkt aan de inrichting van galerie De Smidse met 80 schilderijen en beelden en de Dorpskerk met een drieluik over het leven van Mathilde. Fong-Leng kwam persoonlijk naar Ruurlo om de etalages van Teunissen Mode in te richten met haar kunstwerken. Foto's: PR
De afgelopen dagen werd hard gewerkt aan de inrichting van galerie De Smidse met 80 schilderijen en beelden en de Dorpskerk met een drieluik over het leven van Mathilde. Fong-Leng kwam persoonlijk naar Ruurlo om de etalages van Teunissen Mode in te richten met haar kunstwerken. Foto's: PR

Ruurlo klaar voor expo 'Mathilde – van muze tot mythe'

RUURLO - Het dorp Ruurlo loopt warm voor de komende expositie 'Mathilde – van muze tot mythe'. De tentoonstelling, een idee van aanjager en Ruurloër Joop Huisman, staat kort voor de opening. De laatste twee weken worden gebruikt om de drie locaties in te richten, galerie De Smidse, de Dorpskerk en de etalages van Teunissen Mode. Op vrijdag 10 mei volgt de officiële opening voor genodigden en kunstenaars door de gedeputeerde van Gelderland, Josan Meijers. Vanaf zaterdag 11 mei is de expositie voor publiek geopend.

Werkgroeplid Peter van der Heij heeft reeds vele uren in het project zitten en ziet de opening met spanning naderen. "Met het verstrijken van de weken, zagen we het enthousiasme van het dorp en de vele vrijwilligers toenemen. Gezien het beperkte budget waarmee we werken, moesten we voor veel werkzaamheden een beroep op het wij-gevoel van de Ruurloër doen. Het is fantastisch als je ziet wat er dan mogelijk is. De Smidse, het oude Marskramerpand, wordt zo'n zes weken lang omgetoverd tot tentoonstellingsruimte, maar was feitelijk een leeg pand. Alles moest er nog in, zoals wandbekleding, verlichting en ophangsysteem. Dat was tegen puur commerciële condities nooit mogelijk geweest. Ook de pandeigenaar werkt mee door de ruimte tegen een minimale vergoeding ter beschikking te stellen. Met name werkgroeplid Sven Bonsel heeft hierin een belangrijk aandeel gehad. Hij heeft een groot netwerk. Verder is de zoektocht naar vrijwilligers die tijdens de tentoonstelling gastheer of gastvrouw willen zijn, buitengewoon voorspoedig verlopen. Inmiddels hebben zich bijna veertig personen aangemeld, uit de gehele regio. Daarmee hebben we voorlopig voldoende bezetting. Saillant detail nog is het plan van Museum MORE /Kasteel Ruurlo om drie Fong-Leng lezingen te houden in de periode dat onze expositie loopt. Dat had niemand voorzien, maar het versterkt ons initiatief wel."

Drie locaties
De expositie is over drie locaties verdeeld. In de Dorpskerk is het drieluik van Roeland van der Kley te zien. De toegang tot de kerk is gratis. De etalages van Teunissen Mode laten enkele creaties van Fong-Leng zien die niet alleen Mathilde, maar ook Fong-Leng heel beroemd maakten. De inrichting ervan staat onder auspiciën van Fong-Leng zelf. Het is bovendien niet uitgesloten dat zij tijdens de officiële opening aanwezig is. De tachtig 2D- en 3D-kunstwerken over Mathilde staan in De Smidse. Ongeveer een derde betreft Mathilde, de rest is overig werk van de betreffende kunstenaars. De toegang tot deze locatie bedraagt slechts 5 euro (vanaf 18 jaar). Sinds de start van MORE rijden er golfkarretjes die de bezoekers tussen het kasteelmuseum en het dorp vervoeren. De route van deze 'Mathilde-express' in het dorp is onlangs verlengd tot het MAG museum, het museum voor Maastrichts Aardewerk en Glas aan de Borculoseweg 2.

De expositie 'Mathilde – van muze tot mythe' vindt plaats van 11 mei tot en met 22 juni 2019 in galerie De Smidse, De Smidse 1, de Dorpskerk, Kerkplein 1 en in de etalages van Teunissen Mode, Dorpsstraat 60, Ruurlo. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de zondag in de Dorpskerk. Daar kan men van 13.00 – 17.00 uur terecht.

Voor meer informatie vooraf over de komende expositie, zie de website.


www.mathildeinruurlo.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding