Te zien tijdens de kunst4daagse: kippentweeluik geschilderd door Hennie Zilvold. Foto: Liesbeth Spaansen
Te zien tijdens de kunst4daagse: kippentweeluik geschilderd door Hennie Zilvold. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunstenaarscollectief De Deldense Joffers en Jonkers

Kunst4daagse 2019

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN - De dertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 30 mei t/m zondag 2 juni. Vier dagen lang openen tussen 11.00 tot 17.00 uur vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week wordt kunstenaarscollectief De Deldense Joffers en Jonkers voorgesteld.

In het buurtschap Delden, bij Vorden, komt een groep enthousiaste mensen, De Deldense Joffers en Jonkers, elke donderdagmiddag tussen eind september en einde mei samen in het atelier GaleRia van Ria Maalderink aan de Spiekerweg 4 om creatief bezig te zijn.

Annet Horsting, Agnes Takken, Gerda Wisselink, Marietje Siemens, Wilma de Groot, Hennie Zilvold, Ina Bijenhof, Theet van Oosterbos, Els Berentsen, Nel Meijer, Trees Enzerink, Frans Berentsen, Wilhelmien Hulshof en Ria Maalderink houden één keer in de drie jaar een open dag om hun werk aan familie en vrienden te laten zien. "Voor die gelegenheid schilderden we een gezamenlijk werk. Eerst tulpen en daarna vlinders," vertelt Ria, gastvrouw van het kunstenaarscollectief. "Zo kunnen we ook zien dat we steeds weer vooruit gaan. De open dag van dit jaar worden er vier, tijdens de kunst4daagse Bronckhorst. Daar laten we onze mooiste eigen werken aan een groter publiek zien."

Vijftien jaar geleden ging Ria Maalderink op schilderles bij Titia Jansen thuis. "Ik vroeg vier buurvrouwen om mee te gaan. Toen de ruimte te klein bleek voor zoveel schilderspullen stopten we. In onze voormalige varkensschuur maakte ik een plekje vrij om verder te werken, nu twaalf jaar geleden en de meeste deelnemers zijn er ook al zolang," vertelt Ria over het ontstaan van GaleRia. De schuur is intussen geheel ingericht als atelier, maar er is ook een podium. "Buurtvereniging Delden gebruikt deze schuur ook en het is lange tijd thuis geweest voor de toneelgroep. Nu oefent toneelgroep Linde hier in de zomermaanden."

Aan de muren hangen vele schilderijen met acrylverf, aquarel, bister inkt of potlood gemaakt en in verschillende stijlen, realistisch of abstract, maar dat de joffers en jonkers niet alleen schilderen 'zoals vroeger' is snel duidelijk. Langs diezelfde muren van het atelier staan tafels vol creatieve producties: bloemenvazen, klokken van oude LP's, (paas)eieren, eenden of onderzetters. "We gebruiken hiervoor de techniek acrylgieten," vertelt Ria. "Mooi dunne verf in passende kleuren gieten we over bijvoorbeeld een vaas, onderzetters of doek, en daar maken we mooie patronen op."

De dames en heren genieten van een fijne middag, een uitje. "We maken wat we mooi vinden. Het gaat hier om gezelligheid en creatief met elkaar aan het werk te zijn. We helpen elkaar wel eens, maar het belangrijkste is dat wij blij zijn met ons eigen werk."


dedeldensejoffersenjonkers.123website.nl

kunst4daagsebronckhorst.nl