Allerhande spullen kunnen worden gekocht, verkocht en geveild. Foto: PR
Allerhande spullen kunnen worden gekocht, verkocht en geveild. Foto: PR Foto:

Muziek van Normaal nog springlevend

ZELHEM - De legendarische boerenrockband Normaal mag dan zijn gestopt, de liefde voor de muziek is nog springlevend. De fans doen er intussen alles aan om het cultuurhistorisch erfgoed van de uitvinders van de dialectrock voort te doen bestaan. Vandaar dat er zaterdag 25 mei voor de vierde keer de zogenoemde Høkersmarkt wordt gehouden. Waarbij allerhande spullen kunnen worden gekocht, verkocht en geveild. De opbrengst gaat naar het goede doel: de kankerstichting KWF. Dit alles met veel livemuziek.

De locatie is café De Tol in Zelhem, de vroegere stamkroeg van Bennie Jolink en zijn mannen en inspiratiebron voor heel wat hits. Herman Otterloo, die het evenement op touw zet samen met onder anderen Roy Hulshof en de Høkers Brigade Lievelde, vertelt dat er net als voorgaande edities weer diverse kraampjeszijn , van waaruit allerlei collectors items van Normaal worden verkocht. "Dit is dus bij uitstek de plek voor anhangers om hun verzameling compleet te krijgen."

Schilderijen geveild
Bovendien is er de jaarlijkse veiling voor KWF. "Dit jaar hebben we onder meer enkele hele fraaie schilderijen. Een portret van de overleden Jan Manschot, medeoprichter van Normaal en jarenlang drummer van de band. Het doek is gemaakt door Yvonne Linthorst uit Lemelerveld. Daarnaast gaat er een prachtig portret onder de hamer van Bennie Jolink, gemaakt door Tineke Hartkamp uit Beekbergen, en wordt er een airbrush van Jan Manschot geveild." De Høkermarkt wordt georganiseerd in samenwerking met het Anhangerschap, de fanclub van Normaal, en café De Tol. Spreekstalmeester die dag is Theo Tankink. "De standhouders kunnen hier gratis terecht, al vragen we wel een vrijwillige bijdrage die dan weer naar het KWF gaat."

Livemuziek
Ook is er de hele dag livemuziek van onder meer De Hakviolen en De Kisjeskearls, twee bands die Normaalmuziek op het repertoire hebben. Ook is er een optreden van Jan Wilm Tolkamp, voormalig gitarist van Normaal, en de classicrock band The Marshalls.

De entree bedraagt 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. "Ook de entreegelden gaan naar het KWF."


Boeiende debatavond kringlooplandbouw bij D66

VORDEN - Zet een natuurbeheerder, een biologische boer, een gewone melkveehouder, een boer/bedrijfsleider van een proefboerderij en een provinciaal politicus/zoon van een boer bij elkaar en er volgt een boeiende discussie. De avond over kringlooplandbouw die D66 samen met studieclub Vorden vorige week in Vorden organiseerde, was zeer geslaagd. Met als sprekers/panelleden Anton Stortelder, Bert Wagenvoort, Dick Looman, Zwier van der Vegte en Antoon Kanis, en een zaal vol burgers en buitenlui die graag mee debatteerde.

Van een harde tegenstelling tussen natuurbeheer en landbouw is deze avond geen sprake. Iedereen is het er over eens dat er wat moet veranderen om de kwaliteit van de bodem te herstellen en biodiversiteit te bevorderen. Geen kunstmest, geen antibiotica, geen krachtvoer: in ieder geval zo min mogelijk. Weerstand bij de bodem met een hernieuwd gezond bodemleven, weerstand bij het vee - gezonde rassen die tegen een stootje kunnen - en weerstand bij de boer. Wil het boerenbedrijf maximaal aan de kringlooplandbouw meedoen, dan heeft het in de overheid een betrouwbare partner nodig. Niet een overheid die nu eens subsidie verstrekt voor bloemenrijke akkerranden om die kort daarna weer in te trekken. Een boer wil graag innoveren, maar heeft ook een langjarig perspectief nodig. Van monoteelt naar mengteelt. Hij zoekt risicospreiding en een goed economisch verdienmodel. Een derde van de Achterhoekse melkveehouders is al op de goede weg.
Wil het boerenbedrijf economisch haalbaar zijn en blijven, dan moet ook de consument meedoen. Je kunt als boer nog zo innoveren, maar als er geen vraag is naar de nieuwe producten dan loop je vast. Die zogenaamde weidemelk moet wel gekocht worden en ook het betere vlees. Uit de zaal klinkt een ernstige waarschuwing aan politiek en boeren: spuit geen velden dood, laat solitaire bomen staan, kap geen hakhoutbosjes, koester het coulisselandschap en maai de schaarse bermen vol bloemen niet ineens weg. De mooie Achterhoek moet mooi blijven voor boeren, burgers, buitenlui én voor toeristen!

Voor het rapport dat de studieclub Vorden over kringlooplandbouw opstelt: ga binnenkort naar de website.


www.studieclub-vorden.nl