'Goed gemutst weekeinde' goed voor duizend bezoekers

VORDEN – Voor de veertiende keer opende Frida Pelgrum-Bargeman afgelopen weekeinde de atelier deuren van haar hoedenatelier. In de boerderij en op het erf aan de Hamminkweg toonden verschillende ambachtelijke kunstenaars hun kunnen en hun producten. Met ruim duizend bezoekers op zaterdag en zondag was het evenement wederom een groot succes.

Door Jan Hendriksen

'Goed gemutst met een hoed van Frida' is het motto waarmee de Vordense met veel enthousiasme haar hoedenatelier runt. Al vanaf 1996 maakt Frida Pelgrum hoeden. Eerst was het haar hobby. Nu heeft ze al vele jaren een professioneel hoedenatelier in de voormalige koeienstal van de boerderij waar haar man Rinus is opgegroeid.
"Ik maak hoeden voor elk seizoen, voor een feest of rouwgelegenheid, van klein tot groot, ingetogen of heel speels, op maat en passend bij elk gezicht en kleding", zo verklaart de altijd enthousiaste Pelgrum. De materialen die ze gebruikt zijn onder meer wolvilt, haarvilt, parasisal, sisal, buntal en stroachtige materialen. Ook brengt ze graag in overleg diverse versierselen op de hoeden aan. En op verzoek ontvangt ze in het atelier groepen voor een excursie. "Ik geef dan uitleg over het maken van hoeden. Tevens kan men hoeden passen. En door het jaar heen ben ik op diverse evenementen te vinden om demonstraties te geven", zo vertelt ze tot slot.

Ruim dertig ambachtelijke kunstenaars toonden afgelopen weekeinde tijdens het 'Goed Gemutst weekeinde' hun grote hobby.