De zwarte rookwolken van de brand op het industrieterrein waren tot ver in de omgeving zichtbaar. Foto: PR
De zwarte rookwolken van de brand op het industrieterrein waren tot ver in de omgeving zichtbaar. Foto: PR Foto:

Vorden opgeschrikt door branden

VORDEN – Het hield de gemoederen vorige week flink bezig: de grote uitslaande brand aan de Handelsweg op Industrieterrein Het Werkveld in Vorden. Dinsdag 21 mei werden zowel een loods van een autobedrijf als het naastgelegen plasticbedrijf volledig in de as gelegd. Bij de brand kwam asbest vrij, het opruimen hiervan zal naar verwachting nog zeker een week in beslag nemen. Later in de week, in de nacht van donderdag op vrijdag 24 mei, werd Vorden opnieuw opgeschrikt door een brand in woonboerderij 't Ongerif aan de Wiersserbroekweg in het buitengebied van Vorden.

Bij de branden raakte niemand gewond. Ook de bewoners van het huis gelegen direct achter de panden aan de Handelsweg, waar de brand dinsdagmiddag woedde, waren op tijd in veiligheid. De gastouderopvang die hier tevens gevestigd is, heeft tijdelijk een ruimte aangeboden gekregen bij De Kraanvogel in de Kranenburg om de werkzaamheden voort te kunnen zetten. De bewoners van de drie huizen aan de Kerkhoflaan die werden ontruimd, mochten afgelopen zondag (onder voorwaarden) weer huiswaarts.

Bij de brand kwam naast veel rook, ook veel roet- en asbestdeeltjes vrij. Het getroffen gebied werd dan ook zo snel mogelijk afgezet. Ruim twintig bedrijven raakten hierdoor onbereikbaar. Burgemeester Marianne Besselink: "Vorden is flink opgeschrikt door deze brand, waarbij veel rook vrijkwam. Het heeft veel impact op de betrokken bewoners en bedrijven. Op 22 mei tijdens een bijeenkomst hebben we zoveel mogelijk duidelijkheid geprobeerd te geven over de situatie en wat dit voor hen betekent. Op 24 mei was er voor ondernemers nog een inloopbijeenkomst en ook via persoonlijke contacten worden bewoners en ondernemers op de hoogte gehouden van de voortgang."

Inmiddels zijn alle bedrijven onder voorwaarden weer vrijgegeven, maar het opruimen van het asbest zal nog wat tijd in beslag nemen. De gemeente hoopt zo snel mogelijk alle bedrijven weer volledig vrij te kunnen geven, maar benadrukt dat het asbest opruimen zorgvuldig moet gebeuren en niet sneller kan dan het gaat.

Woonboerderij 't Ongerif
Na de grote brand op het Industrieterrein, werd in de nacht van donderdag op vrijdag 24 mei woonboerderij 't Ongerif aan de Wiersserbroekweg in buurtschap Medler, samen met de aangebouwde stal met rieten dak, volledig in de as gelegd.

Deze brand werd omstreeks 1.30 uur gemeld. De bewoners en de hond wisten zich op tijd in veiligheid te brengen. De brandweerkorpsen van Barchem, Ruurlo, Vorden, Laren en Zutphen rukten uit en probeerden met man en macht de schade van de brand zoveel mogelijk te beperken. Bij de brand was er sprake van een flinke rookontwikkeling.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Hiernaar zal onderzoek worden gedaan. Stichting Salvage is ingezet voor de afhandeling van de schade en zorgt voor onderdak van de bewoners.

De boerderij aan de Wiersserbroekweg in Vorden brandde volledig uit. Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.
Foto: News United / Rens Hulman
Foto: News United / Rens Hulman
Foto: News United / Rens Hulman
Foto: News United / Rens Hulman
Foto: GinoPress B.V.
Foto: GinoPress B.V.