Het peloton met in het midden in het geel met zwarte helm winnaar Tim Putman bij de amateurs. Foto:  Ronny Wormgoor.
Het peloton met in het midden in het geel met zwarte helm winnaar Tim Putman bij de amateurs. Foto: Ronny Wormgoor.

'Ik ben ontzettend blij met mijn eerste zege ooit'

Zelhemmer Tim Putman pakt winst in wielerronde Vorden

Door Judith Makkink

VORDEN – Tim Putman heeft op zondag de veertigste Wielerronde van Vorden op zijn naam geschreven in de categorie amateurs. De man uit Zelhem wist zeven ronden voor het eind van de zestig kilometer lange koers te ontsnappen uit een uitgedund peloton. Putman straalde na de finish: "Ik ben ontzettend blij met mijn eerste zege ooit."

Het tempo in de wedstrijd lag hoog, zo hoog dat er uiteindelijk maar achttien mannen streden voor de overwinning. Putman was er daar een van. Hij reed telkens vooraan in het peloton en won sprintjes om de prijzen gedurende de wedstrijd. Tijdens de laatste sprint, zeven ronden voor het einde, wist Putman ook te winnen. "Ik keek achterom en zag dat ik een gaatje had", stelt de man uit Zelhem. "Ik dacht maar één ding: nu moet ik hard blijven trappen, ik moet door blijven rijden tot het einde."

En zo geschiedde, Putman kwam als eerste over de meet op een tiental seconden van de sprintende achtervolgers. Niels Leferink uit het Twentse Hengelo werd uiteindelijk tweede in de sprint voor Emiel Jansman uit Hellendoorn. Voor Tim Putman was het zijn eerste overwinning ooit. "Ik had niet gedacht dat ik hier met de winst naar huis zou gaan." Al helemaal niet na de wedstrijd van de dag ervoor waarbij zijn fiets kapot ging. "Bij thuiskomst is de fiets provisorisch gemaakt en ben ik naar het werk gegaan voor mijn nachtdienst, ik lag pas om half zeven 's ochtends in bed." Negen en een half uur later kwam de Zelhemmer met beide armen in de lucht over de finish in Vorden.

Masters 40+
Ook in de categorie Masters 40+ werd er gestreden voor het podium. Hier mocht Coen Bosch uit Twello na vijftig kilometer het hoogste schavot betreden. Bosch was de aanstichter van de kopgroep van negen mannen die al vroeg in de wedstrijd ontstond. Arnoud Witsenburg uit Driebergen wist aan het eind van de wedstrijd te ontsnappen, maar kreeg Bosch met zich mee. "Twee ronden voor het einde dacht ik, nu moet ik weg sprinten bij Arnoud. Ik keek achterom en zag dat ik een gaatje had, ik ben volop doorgereden en wist zo te winnen", aldus winnaar Bosch.

Witsenburg moest uiteindelijk Ferry de Ruiter nog voor zich dulden, die weg was gereden bij de overgebleven vijf vroege vluchters. De renners van de organiserende wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond konden zich niet mengen in de strijd om het podium.

Jubileumronde
Zondag stond de Vordense wielerronde in het teken van het veertigjarig jubileum. Al 39 keer eerder werd de wielerronde verreden. Eerst gedurende lange tijd in de kern van Vorden en de laatste jaren werden er rondjes gereden over het bedrijventerrein Het Werkveld.

Ter ere van de veertigste editie van het wielerevenement werden er dit jaar weer rondjes door de woonwijk van Plan Zuid gereden. En dat viel in goede aarde bij de renners. Ook de organiserende RTV Vierakker-Wichmond was content over de nieuwe locatie. Het parcours met een lengte van 1350 meter leek geschikt voor een vroege ontsnapping waarbij het peloton de koplopers niet meer zouden gaan zien.

Het parcours was identiek aan het parcours dat ruim tien jaar geleden werd gereden in Vorden. Voorgaande edities lieten zien dat het rondje selectief genoeg was om een kopgroep een grote kans van slagen toe te dichten. En die gedachte kwam zondag ook uit.