Een van de dansen die in Wichmond werden gedemonstreerd. Foto: DOG Baak
Een van de dansen die in Wichmond werden gedemonstreerd. Foto: DOG Baak Foto:

KunstZondagVorden met kunst uit heden en verleden

VORDEN - Op 9 juni van 11.00 tot 17.00 uur is het weer KunstZondagVorden, een kunstroute in Vorden-centrum en buitengebied met intrigerende kunst en vormgeving uit heden en verleden. Neem de tijd om de kunstwerken te bekijken, te ervaren én te beleven en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars. De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn herkenbaar aan de KZV-vlag: Galerie & Beeldentuin A-quadraat, Galerie Agnes Raben, Stichting De Ezelstal (galerie), Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel (fotografie), Museum Achterhoekse Schilderkunst, Atelier Riet Rexwinkel en Galerij Amare (KZV-gastlocatie).

KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit. In het woonhuis van Meta van Arkel worden foto's getoond met het thema 'De schoonheid van het Verval'. In de beeldentuin van Galerie A-Quadraat is ruimtelijk werk in diverse materialen te bezichtigen zoals rvs, glas, hardsteen, cortenstaal en brons van diverse kunstenaars en in de galerie schilderijen van Madelon Gouman en objecten in keramiek, glas en brons van André Vranken. In atelier 'Kunst van de Kleur' van schilder Aaf Renkema kan men in de schilderijen haar zoektocht naar 'licht' ervaren. Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) Vorden presenteert fijnzinnig abstract gestructureerde voorstellingen van Ellie van der Mik en geabstraheerde landschappen van Jan Murk de Vries . Ook is er werk van de Vordense kunstenaar Paul Gorter en een iconisch werk van Johannes Warnardus Bilders. Speciaal op KunstZondagVorden een gereduceerde entreeprijs van 2 euro.
Op de unieke locatie van Stichting De Ezelstal, de stichting die kunstcollecties beheert van kunstenaars uit de 20ste eeuw teneinde deze te behouden voor volgende generaties, vindt de jubileumexpositie plaats ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Jan Homan. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke fysieke uitstraling en hij behoort tot een van de belangrijkste Nederlandse abstract expressionistische schilders van zijn tijd.

In Galerie Agnes Raben raakt men verzeild in de expositie Wonderland, met een attractieve en rijk gevarieerde expositie met tal van kunstwerken van respectabele kunstenaars. De werken zijn anoniem opgesteld. In Galerij Amare (KZV-gastlocatie) is, ter gelegenheid van de opening van het Bilderspad, een expositie te zien met schilderijen, litho's, aquarellen en geïllustreerde brieven van Johannes Warnardus Bilders (1811-1890). Deze landschapschilder werkte van 1868 tot 1879 in de zomer in Vorden, waar hij in de openlucht zijn studies maakte. Rob De Windt, Bilders deskundige, is aanwezig om toelichting te geven. Beeldend kunstenaar Floris Brasser exposeert een tijdelijk kunstobject bij het Komvonder bruggetje en op 7 juni wordt zijn eerste Bilderspad Info-object onthuld. Het atelier van schilder Riet Rexwinkel ligt in de historische tuin van Het Wilmerink (1442) een oud landschap. Beleef de schilderijen én de inspiratiebron van de kunstenaar.

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Kerkstraat 1B. U kunt het Infoblad ook verkrijgen bij de deelnemende galeries of zie de website.


kunstzondagvorden.nl


Volle zaal bij spetterende dansshow

WICHMOND - Gespannen en enthousiaste gezichten achter de schermen en trotse ouders, opa's en oma's in de zaal. Muziek die uit de speakers knalt en een fantastische lichtshow. En natuurlijk spectaculaire acts op de dansvloer. Alle ingrediënten waren zondag 26 mei weer aanwezig tijdens de Dance Demo van D.O.G. Baak.

Tijdens een anderhalf uur durend programma kwamen in totaal twintig dansen voorbij. Van Megan Trainer tot Aretha Franklin. Van beginnende kleine dansertjes die voor vertederende reacties zorgden, tot oudere meiden die geroutineerd en vol passie hun danskwaliteiten toonden. En van Jazz tot hip hop. De dansers en hun leiding uit Lochem, Brummen, Hummelo/Keppel, Zelhem en natuurlijk de organiserende vereniging DOG uit Baak kijken terug op een zeer geslaagde middag. Iedereen die de middag mogelijk heeft gemaakt, dansers, begeleiding, vrijwilligers en sponsoren hartelijk dank. Foto's van de Dans Demo zijn te vinden op de website van DOG Baak.

Werk van Jan Homan, te zien bij De Ezelstal. Foto: PR
Ook Stichting KunstZondagVorden ontving een bijdrage van De Werf. Foto: Willem Schoo